URODA I ZDROWIE

Naleśniki francuskie crepes Suzette – przepyszny deser!

15 czerwca 2020, dodał: EKSPERTKA

Słyszeliście kiedyś o naleśnikach po francusku? Czym się wyróżniają i jaka jest ich historia? Zobaczcie kilka ciekawostek oraz oczywiście przepis na przepyszne naleśniki.

Co nieco o naleśnikach po francusku

Tak naprawdę nie ma konkretnej daty, kiedy ktoś po raz pierwszy zjadł pysznego naleśnika. Wiemy natomiast, że znane już były w Starożytności i Chinach. Wykonywano je z ciasta ryżowego w połączeniu z warzywami. Następnie naleśniki powędrowały na Bliski Wschód oraz do Europy. Czy wiecie skąd wzięła się nazwa naleśników? Otóż ktoś połączył słowa – nalewać i maślanka. Skąd maślanka? Początkowe przepisy zawierały właśnie ją, aby zyskały kwaśny smak. Teraz wybieramy jednak bardziej słodkie wersje z dodatkiem cukru pudru, czekolady czy powideł. Oczywiście naleśniki to nie tylko słodycz, bowiem można tylko zmienić składniki na mięso czy warzywa i już mamy wytrawne danie.

Naleśniki zyskały sławę głównie przez swoją prostotę i szybkość w przygotowaniu. We Francji nazywa się je crepes, we Włoszech są to crespelle a w Rosji bliny. Jednak to te francuskie są nam najbardziej bliskie, bo zawierają mąkę pszenną, jajka oraz mleko, a kształtem przypominają koło. Francuzi dodatkowo dodają jeszcze kilka kropli cytryny oraz swój oryginalny płonący likier z gorzkiej pomarańczy.

Przepis na francuskie naleśniki

 

Ciasto na naleśniki 

  • 500 ml mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • puszka mleka kokosowego 400 g
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 300 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki kokosowych wiórków

Pomarańczowy syrop

  • sok z 4 pomarańczy, około 300 ml
  • kilka plasterków pomarańczy, filetowane
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z ciasta miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodaj dopiero mak oraz wiórki kokosowe. Naleśniki smażymy po obu stronach  i odstawiamy do wystudzenia. Teraz przyszła pora na syrop. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go na patelnię, następnie zagotuj sok z dodatkiem cukru. W momencie bulgotania dodaj naleśniki i obtocz je w sosie  oraz plastry pomarańczy. Teraz dodaj rum i całość podpal. Poczekaj aż ogień zgaśnie i rum się do końca wypali po czym podawaj z ulubionymi dodatkami lub lodami czy cukrem pudrem.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kremy matujące
Ja używam tego od miesiąca: https://www.notino.pl/filorga/medi-cosmetique-wrinkles-krem-przeciw-zmarszczkom-docignicia-porow-i-nadania-skorze-matowego-wygldu/ Jestem szczerze mówiąc, rezultatami zachwycona, choć jest drogi...
Jakie perfumy dla chłopaka na preze…
Ja ostatnio mojemu kupiłam "Paco Rabane XS Night" (ale w sumie wybór padł tylko...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Każdy przypadek jest inny, więc takie historie nie dają nadziei ze i...
Miałyście kiedyś robioną mammotomię…
Tylko mammografię, ale jeśli to badanie jest tak samo okropne, to już się boję....