URODA I ZDROWIE

Przepis na smaczny domowy smalczyk

14 stycznia 2016, dodał: Redakcja

W okresie zimowym, częściej siedzimy w cieplutkich domach w ciepłych kapciach, marzą nam się bardziej tłuste, tuczące dania. A może tak przyrządzić pyszny domowy smalec z dodatkami? Zobacz co będziesz potrzebowała:

 

– przyprawy takie jak sól i pieprz to podstawa, konieczny jest jednak również majeranek ułatwiający trawienie, słodka papryka, odrobina mielonego chili aby zaostrzyć smak naszego specyfiku. Niektórzy dodają również charakterystyczny w smaku kminek, tymianek i posiekaną natkę pietruszki.

Smalec wytapiamy nie z pokrojonych kawałków tłuszczu tylko słoniny mielonej. Do niego trzeba dodać około 20 dag zmielonego boczku, taką samą ilość drobiowego tłuszczu lub skórek. Niektórzy dodają także zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia drobniutko pokrojoną jałowcową kiełbasę, ponieważ smalec nabiera aromatu.

Kiedy skwarki smalcu są już wytopione dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach i ewentualnie śliwki suszone. Potem od razu smalec zestawiamy z ognia (już nie smażymy!).

Aby smalec po stopieniu miał ładny biały kolor, do stygnącego wytopionego tłuszczu można dodać 1/2 szklanki przegotowanego mleka i zamieszać. Dla lepszego smaku warto tez dodać kieliszek spirytusu lub czystej wódki. Doskonale tez wpływa na smak jałowcówka lub czeska Becherovka.

Smalec najlepiej podawać w ceramicznych lub glinianych naczyniach z uchem w stylu cepeliowskim, z chlebem wiejskim, ogórkiem kiszonym, będzie doskonałym uzupełnieniem wiejskiego stołu na weselu. Gwarantujemy, że goście spałaszują w mig ten staropolski, smaczny dodatek.

autor: Dobrodziejka

Przeczytaj również:

 

  1. Majonez na różne sposoby
  2. Jak zrobić gorącą czekoladę
  3. Na jesienne chłody grzańce i grogi
  4. Przepisy na staropolskie nalewki

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Przepis na smaczny domowy smalczyk

  1. avatar Alicja Kowalt pisze:

    Robiłam już go na różne sposoby i zawsze wychodzi bardzo dobrze i znacznie lepszy niż dowolny jaki wcześniej kupowałam w sklepie. Ten z tego przepisu też jest super, sprawdzone i mogę go polecić. Od siebie oddam jeszcze takie pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ mogą też się przydać do doprawiania. A może ktoś mi odpowie jak długo można go przechowywać w lodówce?

  2. avatar pomarancza pisze:

    smalczyk palce lizać!!!!!

  3. avatar Margaretkaw pisze:

    Robię od czasu do czasu podobny smalec dla męża :)

  4. Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny – mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Baza pod lakier- czy jej używacie?
Na zniszczone paznokcie to mogę polecić mnóstwo odżywek czy olejków na skórki...
Plamki na paznokciach
Wydaje mi się, że najlepiej rozejrzeć się wśród odżywek, ceny są bardzo niskie,...
wzmocnienie paznokci
Mi najbardziej pasują kosmetyki do paznokci w sam raz na moją kieszeń, a jakość...
Rozdwajająca się płytka
Pozostaję wierna odżywkom , moja szybko wzmacnia paznokcie, nie podrażnia i ma naturalny mleczny...