Przepis na smaczny domowy smalczyk

14 stycznia 2016, dodał: Redakcja

W okresie zimowym, częściej siedzimy w cieplutkich domach w ciepłych kapciach, marzą nam się bardziej tłuste, tuczące dania. A może tak przyrządzić pyszny domowy smalec z dodatkami? Zobacz co będziesz potrzebowała:

 

– przyprawy takie jak sól i pieprz to podstawa, konieczny jest jednak również majeranek ułatwiający trawienie, słodka papryka, odrobina mielonego chili aby zaostrzyć smak naszego specyfiku. Niektórzy dodają również charakterystyczny w smaku kminek, tymianek i posiekaną natkę pietruszki.

Smalec wytapiamy nie z pokrojonych kawałków tłuszczu tylko słoniny mielonej. Do niego trzeba dodać około 20 dag zmielonego boczku, taką samą ilość drobiowego tłuszczu lub skórek. Niektórzy dodają także zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia drobniutko pokrojoną jałowcową kiełbasę, ponieważ smalec nabiera aromatu.

Kiedy skwarki smalcu są już wytopione dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach i ewentualnie śliwki suszone. Potem od razu smalec zestawiamy z ognia (już nie smażymy!).

Aby smalec po stopieniu miał ładny biały kolor, do stygnącego wytopionego tłuszczu można dodać 1/2 szklanki przegotowanego mleka i zamieszać. Dla lepszego smaku warto tez dodać kieliszek spirytusu lub czystej wódki. Doskonale tez wpływa na smak jałowcówka lub czeska Becherovka.

Smalec najlepiej podawać w ceramicznych lub glinianych naczyniach z uchem w stylu cepeliowskim, z chlebem wiejskim, ogórkiem kiszonym, będzie doskonałym uzupełnieniem wiejskiego stołu na weselu. Gwarantujemy, że goście spałaszują w mig ten staropolski, smaczny dodatek.

autor: Dobrodziejka

Przeczytaj również:

 

  1. Majonez na różne sposoby
  2. Jak zrobić gorącą czekoladę
  3. Na jesienne chłody grzańce i grogi
  4. Przepisy na staropolskie nalewki

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Przepis na smaczny domowy smalczyk

  1. avatar Alicja Kowalt pisze:

    Robiłam już go na różne sposoby i zawsze wychodzi bardzo dobrze i znacznie lepszy niż dowolny jaki wcześniej kupowałam w sklepie. Ten z tego przepisu też jest super, sprawdzone i mogę go polecić. Od siebie oddam jeszcze takie pomysły http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ mogą też się przydać do doprawiania. A może ktoś mi odpowie jak długo można go przechowywać w lodówce?

  2. avatar pomarancza pisze:

    smalczyk palce lizać!!!!!

  3. avatar Margaretkaw pisze:

    Robię od czasu do czasu podobny smalec dla męża :)

  4. Świetny wpis jaki muszę wypróbować, jak najbardziej także jestem za robieniem samemu smalcu z różnymi dodatkami a nie kupnem tego gotowego. Domowy ma zawsze lepszą jakość no i można dodać do niego ulubione dodatki. Sama czasami robię tradycyjny – mam pytanie czy można dodawać też starte skórki z pomarańczy lub cytryny i do tego, może ktoś próbował?

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Sinial - co sądzicie??
ja mam i sobie chwalę :) rzeczywiście bardzo ładnie ujędrnia. Wymaga trochę cierpliwości,...
Botox na zmiany trądzikowe
Dokładnie pierwszy raz słyszę o botoksie na trądzik, mi w klinice od razu polecili...
Blizny na twarzy krępujące :(
Niestety jedyną skuteczną metodą pozbycia się blizn potrądzikowych jest laseroterapia, wiem z własnego doświadczenia, przetestowałam...
Przebarwienia na twarzy
Zgadzam się z opiniami dziewczyn na stare przebarwienia, które są pozostałościami po trądziku...