Przepis na smaczny domowy smalczyk

14 stycznia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W okresie zimowym, częściej siedzimy w cieplutkich domach w ciepłych kapciach, marzą nam się bardziej tłuste, tuczące dania. A może tak przyrządzić pyszny domowy smalec z dodatkami? Zobacz co będziesz potrzebowała:

 

– przyprawy takie jak sól i pieprz to podstawa, konieczny jest jednak również majeranek ułatwiający trawienie, słodka papryka, odrobina mielonego chili aby zaostrzyć smak naszego specyfiku. Niektórzy dodają również charakterystyczny w smaku kminek, tymianek i posiekaną natkę pietruszki.

Smalec wytapiamy nie z pokrojonych kawałków tłuszczu tylko słoniny mielonej. Do niego trzeba dodać około 20 dag zmielonego boczku, taką samą ilość drobiowego tłuszczu lub skórek. Niektórzy dodają także zmieloną łopatkę wieprzową, a pod koniec smażenia drobniutko pokrojoną jałowcową kiełbasę, ponieważ smalec nabiera aromatu.

Kiedy skwarki smalcu są już wytopione dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach i ewentualnie śliwki suszone. Potem od razu smalec zestawiamy z ognia (już nie smażymy!).

Aby smalec po stopieniu miał ładny biały kolor, do stygnącego wytopionego tłuszczu można dodać 1/2 szklanki przegotowanego mleka i zamieszać. Dla lepszego smaku warto tez dodać kieliszek spirytusu lub czystej wódki. Doskonale tez wpływa na smak jałowcówka lub czeska Becherovka.

Smalec najlepiej podawać w ceramicznych lub glinianych naczyniach z uchem w stylu cepeliowskim, z chlebem wiejskim, ogórkiem kiszonym, będzie doskonałym uzupełnieniem wiejskiego stołu na weselu. Gwarantujemy, że goście spałaszują w mig ten staropolski, smaczny dodatek.

autor: Dobrodziejka

Przeczytaj również:

 

  1. Majonez na różne sposoby
  2. Jak zrobić gorącą czekoladę
  3. Na jesienne chłody grzańce i grogi
  4. Przepisy na staropolskie nalewki