URODA I ZDROWIE

Jarmuż na wiele sposobów – przepis na zdrowe chipsy

11 stycznia 2016, dodał: satinka

jarmuż

 Jarmuż – najstarsza  odmiana dzikiej kapusty.

Do jarmużu przyznam, nie mogłam się długo przekonać, wiedziałam, że jest on bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Ostatnio stał się niezwykle „modny” i jak by bardziej zauważony i popularny. Zalecany przy niedoborach żelaza, alergii, i co minie przekonało najbardziej warzywo mało kaloryczne.

jj

To również wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, błonnika, witamin i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). W porównaniu do kapusty zawiera kilkadziesiąt razy więcej witaminy A oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza. Ponadto zawiera flawonoidy i związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwutleniacze pomocne przy zapobieganiu procesom starzenia, czy polisacharydy i polifenole używane w leczeniu alergii, może uchronić także Twój organizm przed chorobami oczu (np. zapobiega powstawaniu tzw. kurzej ślepoty czy zespołowi tzw. suchego oka). Warzywo bardzo znane i uznawane w świecie wegetarian, i wegan, wykorzystywane bardzo często do dań obiadowych jak i przekąsek czy przystawek. Wbrew pozorom, nie jest warzywem prostym „w obsłudze” i apetycznym na pierwszy rzut oka – ma grube liście, które bywają twarde, a dla niektórych nawet gumowate. Ma także lekko gorzkawy smak, który wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu (które ja ciągle nabywam)

Należy pamiętać, żeby przyrządzać go np. jak brokuły, czyli gotować na parze przez 3-4 minuty. Wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości antynowotworowe

 

Kilka sposobów przyrządzania jarmużu

 

Jarmuż przyrządza się podobnie do szpinaku. To znaczy, że można go spokojnie podsmażyć, ewentualnie zblanszować. Dodaje się go do sałatek i przygotowuje z ryżem czy kaszą.

Na surowo, na przykład w sałatce – jarmuż nie musi być gotowany, wystarczy go pozbawić twardych części, sprawnie pokroić w cienkie wstążki, a doda naszej sałatce trochę twardości i lekko gorzkiego posmaku. Świetnie komponuje się z cytryną i z intensywnymi smakami żółtych, długo dojrzewających serów.

Gotowany – jeżeli surowy jarmuż jest dla nas za twardy, można go podgotować – zyskuje wtedy na miękkości i delikatności. Wystarczy 20 minut, by stał się doskonałą bazą dla wielu potraw.
W zupie – wyjątkowa twardość jarmużu czyni z niego doskonały składnik zup. Nie rozpada się jak większość zielonych warzyw i zachowuje swój kształt.

Z makaronami – doskonale uzupełni delikatność makaronu.

 

jarm 2

Jak chipsy 
– lepsze niż te ziemniaczane (i zdrowsze!), wystarczy porwane w małe kawałki i umyte liście jarmużu wrzucić do piekarnika rozłożone na papierze do pieczenia, skropione oliwą z oliwek, solą lub ulubionymi przyprawami. Zapiec przez 10-15 minut w 170 stopniach. Efektem są uzależniające, chrupiące i słone chipsy z jarmuży które to właśnie przyrządziłam, były prze smaczne. I to wprost niewiarygodne ale smakowały nawet moim dzieciakom.

 

dodała autorka bloga: mamytomamy.blogspot.com

 

zobacz również:

 

  1. Jarmuż – jak podawać i różne przepisy na dania
  2. Jarmuż warzywo przeciwzapalne
  3. Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
  4. Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jarmuż na wiele sposobów – przepis na zdrowe chipsy

  1. avatar Ica pisze:

    żelazo jest niezbędne dla Honorowych Dawców Krwi-czasami walczyłam z za niską hemoglobiną i musiałam się wspomagać tabletkami. dziękuję za wskazówkę na małą modyfikację w moim jadłospisie :)

  2. avatar allicja pisze:

    Ciekawe warzywko.Nie wiedziałam,że ma tyle żelaza.Przyjrzę mu się bliżej dzięki tym informacjom – dziękuję!

  3. avatar pomarancza pisze:

    Ciekawe propozycje wykorzystania jarmużu ;) na pewno skorzystam we własnej kuchni;)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wypadające matowe włosy
Generalnie trzeba zwrócić uwagę na poziom witamin w diecie...
Dieta z niskim IG
Ale masz insulinooporność czy cukrzycę? Na stronach dietetyków pewnie można coś takiego znaleźć......
Jedzenie kompulsywne
Mnie się zdarzało jak oglądałam tv, nie zastanawiałam się wtedy, że zjadłam już sporo...
Leady - jak je pozyskać?
> Cosmix napisał/a: > Skuteczne są kampanie dedykowane do konkretnych grup odbiorców na Fb. Dokładnie,...