Jarmuż – warzywo o właściwościach przeciwzapalnych

11 marca 2010, dodał: kamil
Artykuł zewnętrzny

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze  i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy K, witaminy C, luteiny, zeaksantyny, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza i karotenoidów, które dostarczają witaminy A.Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw.

kale



FORUM - bieżące dyskusje

Zbieractwo - uciążliwy problem
Jeśli masz miejsce na takie przydasie i nie sprawiają, że nie możesz się...
Drewniane schody. Czy warto
Po drewnianych schodach nie ma się jak skradać. Z czasem zaczną skrzypieć. :D
kolor szminki jaki uzywasz najczesc…
Jak dobieracie odcień szminki do swojej urody? Metodą prób i błędów?
Dieta sałatkowa?
Gdybym miała jeść same sałatki, szybko zatęskniłabym za ciepłym posiłkiem. Jak zauważyła PaTix, majonez,...