Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi

7 sierpnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla czterech osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
– jarmuż – 600 g
– Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
– suszone pomidory – 100 g
– parmezan – 100 g
– jajka przepiórcze – 10 szt
– majonez – 3 łyżki
– oliwa z oliwek – 3 łyżki
– strąk ostrej papryki chilli
– szczypta gałki muszkatołowej
– orzeszki pinii – 50 g
– sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:
1. Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
2. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji.
3. Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.

1s