Składniki:
• ziemniaki 1,5 kg
• mąka pszenna 0,5 szklanki
• mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
• jaja 2 sztuki
• margaryna 10 dag
• sól
• cebula 1 sztuka
• smalec 1 kostka
• olej 4 łyżki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, wstawiamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
- Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wykładamy
- puste miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy margarynę, olej i jajo.
- wyrabiamy jednolite ciasto.
- Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką
- Ciasto dzielimy na dwie kule.
- Z każdej kuli robimy wałeczki.
- Z wałeczków nożem na ukos tniemy kopytka
- Tak przygotowane kopytka zostawiamy na stolnicy. W tym czasie nastawiamy wodę do gotowania z łyżeczką soli. Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy ze smalcem.
- Gotujemy kopytka w wielkim garnku. Gdy tylko zaczną się gotować, zalewamy zimną wodą.
- Sitkiem wyciągamy kopytka do rondla. Polewamy cebulką z tłuszczem. Gotowe