Ziemniaczane kopytka

25 lutego 2014, dodał: nulkaa22
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

• ziemniaki 1,5 kg

• mąka pszenna 0,5 szklanki

• mąka ziemniaczana 0,5 szklanki

• jaja 2 sztuki

• margaryna 10 dag

• sól

• cebula 1 sztuka

• smalec 1 kostka

• olej 4 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, wstawiamy do garnka, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
  3. Kopytka z cebulką
  4. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wykładamy
  5. Kopytka z cebulką puste miejsce zasypujemy mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy margarynę, olej i jajo.
  6. wyrabiamy jednolite ciasto.
  7. Kopytka z cebulką Przekładamy na stolnicę i podsypujemy mąką
  8. Kopytka z cebulką Ciasto dzielimy na dwie kule.
  9. Kopytka z cebulką Z każdej kuli robimy wałeczki.
  10. Kopytka z cebulką Z wałeczków nożem na ukos tniemy kopytka
  11. Kopytka z cebulką Tak przygotowane kopytka zostawiamy na stolnicy. W tym czasie nastawiamy wodę do gotowania z łyżeczką soli. Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy ze smalcem.
  12. Gotujemy kopytka w wielkim garnku. Gdy tylko zaczną się gotować, zalewamy zimną wodą.
  13. Sitkiem wyciągamy kopytka do rondla. Polewamy cebulką z tłuszczem. Gotowe



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz