Błonnik wymiata z jelit toksyny

12 kwietnia 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Błonnik „wymiata” z jelit toksyczne, rakotwórcze substancje oraz przyczynia się do szybkiego przechodzenia pokarmu przez jelita, przez co skraca czas kontaktu szkodliwych produktów rozpadu ze ściankami jelit. Dlatego, aby w pożywieniu było więcej błonnika, należy:

– jasne pieczywo zastąpić ciemnym, razowym
– jadać możliwie dużo świeżych lub suszonych owoców
– jabłka należy jadać ze skórką
– nie należy gardzić ściankami łączącymi cząstki pomarańcz, grejpfrutów i cytryn. Biała skórka znajdująca pod zewnętrzną skórką tych owoców zawiera wit.P, która ułatwia przyswajanie wit.C i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
– ciastka i cukierki zastąp ziarnami dyni lub słonecznika
– dużo błonnika zawiera zupa sporządzona w następujący sposób: garść płatków śniadaniowych, 2 łyżeczki otrąb, łyżeczka kiełków pszennych oraz 2 łyżki płatków owsianych zalej szklanką ciepłego mleka. Zupa jest idealna na śniadanie!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Błonnik wymiata z jelit toksyny

  1. avatar alina33 pisze:

    Myślę, że pomysł dodania błonnika jelitonu do pieczonego osobiście chleba to świetny pomysł. Można sobie skomponować coś zdrowego, bez spulchniaczy i ulepszaczy smaku.

  2. avatar Asia29 pisze:

    Ja jeliton rozrabiam z wodą, i dużo popijam, nie mam niestety czasu na potrawy z dodatkiem błonnika, ale z tym chlebem to nie jest głupi pomysł.

  3. avatar justa pisze:

    Nie da się tak na co dzień dostarczyć tyle błonnika aby zadział jak miotła, dobrze jest dosypać saszetkę jelitonu do jogurtu, zrobić z niego jakiś deser lub nawet upiec chlebek.

Dodaj komentarz do justa