Orzechowe panierki do mięs – różne przepisy
Czy na samą myśl o smażonych mięsach czujecie, jak Wam ślinka cieknie? Chrupka panierka, usmażony kotlecik i obiad gotowy. Jednak, z czasem może pojawić się w głowie głos zdrowego rozsądku, który zacznie Wam podpowiadać, że może czas przerzucić się na coś zdrowszego. Wtedy z pomocą przychodzimy Wam my i prezentujemy zdrowe, równie chrupkie i smaczne panierki z…. orzechów ! Zobaczcie sami najlepsze przepisy oraz poznajcie podstawowe właściwości i rodzaje orzechów.
Właściwości orzechów
Bułkę tartą znajdziecie z pewnością w wielu domach. Z czasem, jednak może Wam się przejeść i stać się mało atrakcyjna. Mało osób wie, że do panierowania idealnie nadają się orzechy. Najlepiej nadają się do tego orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, a także migdały.
Dlaczego warto sięgać po orzechy? Przede wszystkim są źródłem wielu składników odżywczych. Poprawiają kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Ponadto znajdziecie w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które likwidują w organizmie zły cholesterol. Regularne spożywanie orzechów usprawni również pracę układu krwionośnego, uchroni Was od miażdżycy czy zwału.
Kolejną ich zaletą jest dobroczynny wpływ na mózg. Poprawiają koncentrację oraz zdolność zapamiętywania. Orzechy wytwarzają hormon szczęścia, który może być Wam szczególnie potrzebny w tym okresie. Nie zabrakło też, sporej dawki błonnika, który przyspiesza metabolizm oraz usprawnia układ odpornościowy.
Kurczak w panierce orzechowej
Co kupić?
- pierś z kurczaka 1 kg
- musztarda
- orzechy nerkowca 100 g
- orzechy włoskie 100 g
- jajka 2 szt
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- olej
Przygotowanie:
Zacznijcie od pokrojenia kurczaka na małe kawałki, a następnie przyprawcie go do smaku. Teraz posmarujcie mięso warstwą musztardy. Następnie odstawcie je do lodówki na 2 godziny pod przykryciem, aby się zamarynowało. W międzyczasie przygotujcie panierkę z orzechów. Zblendujcie orzechy wraz przyprawami. Mięso zamoczcie najpierw w rozbitym jajku, a następnie obtaczajcie w panierce i smażcie jak zwykle na oleju.
Dorsz w orzechowej panierce
Co kupić?
- 3 filety z dorsza
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki parmezanu
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka pieprzu
- 2 jajka
- 3 łyżki orzechów włoskich
- pieprz
- sól
- kostka o smaku pietruszki i cebuli
Przygotowanie:
Rozgniecione orzechy wymieszajcie z parmezanem oraz pieprzem i papryką. Rybę należy posolić oraz popieprzyć. Teraz zamoczcie ją w rozbitym jajku oraz obtoczcie w panierce. Rybę należy piec w 180 stopniach przez 30 minut. Użyjcie do tego blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Karkówka z orzechami
Co kupić?
- 3 łyżki mleka
- pół szklanki łuskanych orzechów
- pół szklanki bułki tartej
- olej
- sól
- pieprz
- 4 kotlety z karkówki
Przygotowanie:
Kotlety przygotujcie jak zwykle. W blenderze zmiksujcie bułkę tartą, orzechy oraz kostki. Jajko rozbijcie i roztrzepcie wraz mlekiem, po czym maczajcie w tym kotlety. Następnie obtaczajcie w panierce i smażcie na oleju.
Orzechowe parówki
Co kupić?
- 5 parówek
Nadzienie:
- 3 łyżki startego sera
- 3 łyżki mielonych laskowych orzechów
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Panierka:
- 2 białka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- olej
Przygotowanie:
Parówki delikatnie natnijcie wzdłuż. Następnie zmieszajcie wszystkie składniki na nadzienie i włóżcie je do parówki. Białka ubijcie na pianę i obtaczajcie w nich parówki. Następnie obtaczajcie je w bułce tartej, wymieszanej z orzechami. Smażcie je na oleju, aż do zarumienienia.
Orzechowe roladki
Co kupić?
- 4 filety z kurczaka
- 8 łyżek majonezu
- por
- 8 suszonych pomidorów
- 100 g sera
- sól
- pieprz
Panierka:
- 4 jajka
- mąka pszenna
- szklanka bułki tartej
- szklanka mielonych orzechów włoskich
- olej
Przygotowanie:
Mięso posmarujcie majonezem i przyprawcie do smaku. Następnie dodajcie suszone pomidory oraz pokrojony por. Na wierzch posypcie starty ser. Teraz zawińcie filety na roladki i panierujcie w jajku oraz bułce tartej wymieszanej z orzachami. Smażcie na oleju.
Orzechowy camembert
Co kupić?
- 2 camemberty
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 2 jajka
- olej
Przygotowanie:
Orzechy musicie zmielić na drobno i wymieszać z bułką tartą. Ser zamoczcie w jajku i obtoczcie w bułce, a następnie usmażcie na oleju z obu stron.
Schab w panierce orzechowej
Co kupić?
- schab bez kości 300-400 g
- orzechy włoskie 10 szt
- Bułka tarta 1/2 szklanki
- mąka pszenna 2 łyżki
- przyprawa kebab- gyros 2-3 łyżki
- sól
- jajko 2 szt
- olej
- smalec 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Orzechy włoskie musicie potłuc i obrać ze skorupek. Następnie posiekajcie je drobno i wrzućcie do blendera. Schab przygotujcie tradycyjnie jak na kotlety i dodajcie przyprawy do smaku. W osobnej miseczce wymieszajcie orzechy, bułkę tartą oraz mąkę. Schab obtaczajcie w jajku i przygotowanej panierce. Smażcie na oleju, aż do zarumienienia.
zobacz również:
Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa
Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy
Pieczone udka z kurczaka – różne przepisy
Chrupiące i soczyste udka pieczone