Chrupiące i soczyste udka pieczone z płatkami owsianymi
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 1 kg podudzia z kurczaka,
– 4 łyżki Przyprawy do mięs
– 2 łyżki musztardy francuskiej,
– 2 łyżki płatków owsianych,
– łyżka miodu,
– 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
1.Przyprawę do mięs połącz z płatkami, miodem oraz musztardą, dzięki temu stworzysz pyszną marynatę.
2.Udka obtocz w mące i marynacie.
3.Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia (dzięki temu miód się nie przypali). Rozłóż w nim udka i piecz pod przykryciem w 250°C. Następnie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 10 minut.
Rada: Dla wzmocnienia smaku potrawy, możesz dodać łyżkę octu winnego oraz pół łyżeczki ostrej papryki.