Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

17 stycznia 2018, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

soczyste

Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobinka czasu i ciekawy pomysł. Oto kilka pomysłów na mięsne dania.

Schab pieczony

Składniki:
– 1 kg schabu wieprzowego z kością
pork1– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– czarny pieprz, grubo mielony

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Przyciąć nadmiar tłuszczu ze schabu i ponacinać delikatnie. Natrzeć mięso zmiażdżonym czosnkiem i posypać obficie czarnym pieprzem. Włożyć schab kością do góry w płytkiej brytfannie. Piec przez 1 do 1 i 1/2 godziny, regulując temperaturę. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut. Przed podaniem wyciąć kości.

Polędwiczki wieprzowe z salsą

Składniki:
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
pork2– polędwiczki wieprzowe, pokrojone poprzecznie w plastry
– 1/3 szklanki dowolnego sosu warzywnego salsa
– 1 łyżka malin
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
W misce wymieszać sos sojowy, imbir i czosnek. Rozgrzać olej na dużej patelni, położyć plastry mięsa, posmarować je mieszaniną sosu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, aż ładnie zbrązowieją. Zdjąć z patelni. Dodać salsę i maliny, gotować 30 sekund stale mieszając. Podawać wieprzowinę z salsą i posypać kolendrą.

Polędwiczki wieprzowe nadziewane

Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– kawałek kiełbasy
– woreczek szpinaku
– tarty ser mozzarella
– 2 szklanki czerstwego chleba pokrojonego w kostki
– 1 jajko (lekko ubite)
– mięso ugotowanego kurczaka
– 1 szklanka bułki tartej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
pork3aSos Marsala:
– 1 szklanka Marsala
– kilka grzybów
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka śmietany kremówki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Polędwiczki wieprzowe oczyścić, rozbić tłuczkiem. Przygotować farsz: zdjąć skórkę z kiełbasy i smażyć na patelni aby uzyskać konsystencję mięsa mielonego. W innej patelni z odrobiną wody ugotować liście szpinaku, a następnie wycisnąć wodę.  W dużej misce wymieszać chleb, kiełbasę, szpinak, ser mozzarella, jajko i rozdrobnione mięso kurczaka. Nadzienie podzielić między dwie polędwiczki wieprzowe i zwinąć wzdłuż dłuższego boku zawijając brzegi. Panierować w bułce. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i bardzo ostrożnie toczyć polędwiczki na gorącym oleju, aby przysmażyć lekko. Włożyć do piekarnika i piec przez 25 -30 minut.
Sos Marsala: smażyć grzyby w niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około pięć minut, aż będą miękkie. Dodać Marsala, bulion z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu. Zagęścić sos, dodać śmietanę i dalej dusić. Faszerowane polędwiczki podawać z sosem grzybowym.

Polędwiczki wieprzowe z

Składniki:
– 2 polędwiczki wieprzowe
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 1 czerwone jabłko, w plasterkach
pork4a– 1 szklanka świeżych grzybów w plasterkach
– 3/4 szklanki rosołu
– 125 g sera Brick Philadelphia, pokrojonego w kostkę
– 1 łyżka Calvados (apple brandy)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Mięso oczyścić i smażyć w płytkiej patelni. Stopić masło w rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę, jabłka i grzyby, gotować 4-5 min lub do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i ser, gotować 2 min. lub aż ser się rozpuści i dobrze wymieszać. Dodać Calvados. Mięso podawać z sosem.

Schab z żurawiną

Składniki:
– 3/4 szklanki wrzącej wody
– 1 jabłko, obrane, drobno posiekane
pork5a– 3 łyżki żurawiny suszonej
– 3/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów
– 1 kg schabu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Dodać wrzącej wody do żurawiny, wymieszać, pozostawić 5 min. Dodać jabłko i orzechy, wymieszać delikatnie. Rozbić mięso, posmarować nadzieniem. Zwinąć, począwszy od długiego boku, związać sznurkiem, ułożyć na blaszce, pokropić oliwą. Piec 50 min. do 1 godziny. Wyjąć mięso z piekarnika, przykryć luźno folią. Odstawić na 10 min. przed krojeniem.

Schab z dodatkami

Składniki:
– 1 schab bez kości (2-2 1/2 kg)
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżki miodu
pork6a– 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– smażona cebula francuska (2/3 szklanki)
– 1 szklanka suszonych żurawin
Przygotowanie:
Wymieszać ziele angielskie, sól i pieprz. Ułożyć na górze pieczeni. Umieścić mięso w piekarniku. Wymieszać musztardę z miodem i polać pieczeń. Posypać cebulą i żurawiną. Przykryć i piec 3-4 godziny. Wyjąć pieczeń, pokroić i podawać polane sosem i dodatkowo posypać pokruszoną cebulką.

 

Schab z sosem żurawinowym

Składniki:
– 1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 4 kotlety schabowe bez kości
– 2/3 szklanki koktajlu żurawinowego lub soku pomarańczowego
pork7a– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki oleju canola
– 1/4 szklanki posiekanej cebuli
– 1 szklanka żurawin, świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
Wymieszać tymianek i po 1/8 łyżeczki soli i pieprzu w małej misce. Posypać mieszanką kotlety z obu stron. Wymieszać sok żurawinowy z 2 i 1/2 łyżki miodu. Rozgrzać olej na dużej patelni, położyć kotlety i smażyć, aż będą rumiane z obu stron (2-3 min. z każdej strony). Dodać cebulę i smażyć mieszając, aż cebula będzie miękka. Wlać pół mieszanki soku, dodać żurawinę. Zmniejszyć ogień i gotować 2 do 4 minut. Przenieść kotlety do naczynia i nakryć folią, aby utrzymać ciepło. Dodać pozostałą część soku. Gotować aż do uzyskania konsystencji syropu (około 2 min.). Doprawić solą i pieprzem, można dodać miodu do smaku.

Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym

Składniki:
– 3 łyżki musztardy Dijon
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– polędwiczka wieprzowa
– 2 łyżeczki oleju canola
pork8a– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 i 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Wymieszać 1 łyżkę musztardy, sól i pieprz w małej misce, natrzeć mięso. Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć mięso aż będzie ładnie brązowe ze wszystkich stron (3 do 5 minut). Przenieść mięso do piekarnika i piec około 15 minut. Przed krojeniem odczekać około 5 minut. Na patelnię wlać ocet i gotować mieszając drewnianą łyżką, około 30 sekund. Wymieszać syrop klonowy i 2 łyżki musztardy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Pokroić mięso i podawać z sosem.

Rolada wieprzowa

Składniki:
– 2 łyżeczki świeżej szałwii, drobno posiekanej
– 1 i 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
– 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
pork9a– 2 polędwiczki wieprzowe
– 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej włoskiej (Prosciutto di Parma)
– 1 szklanka świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
– 3 łyżeczki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wymieszać czosnek, rozmaryn, sól i pieprz w małej misce. Rozgrzać piekarnik. Zrobić dwa długie poziome nacięcia, na każdej stronie, dzieląc polędwicę. Delikatnie spłaszczyć mięso do około 1/2 cala grubości. Na mięsie położyć 2 plasterki szynki, a następnie rozsypać 1/2 szklanki Parmigiano-Reggiano. Zaczynając od dłuższego boku, zwinąć mięso (roladka), a następnie zawiązać pieczeń sznurkiem kuchennym. Lekko natrzeć mięso olejem, a następnie mieszanką ziół. Rozgrzać pozostały olej i delikatnie obsmażyć mięso na złocisto. Przenieść mięso do piekarnika i piec ok. 20 minut. Wyjąć odczekać ok. 5 minut, usunąć sznurek i pokroić w plasterki.

Polędwiczka wieprzowa z figami

Składniki:
– 16 małych suszonych fig
– 1 szklanka Tawny Port
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
– 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
– 1 szklanka rosołu
– 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
pork10a– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– świeżo mielony pieprz do smaku
– 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
– 1/4 szklanki mąki
Przygotowanie:
Figi w małej miseczce zalać wodą i wstawić do mikrofalówki na  3 minuty. Podgrzać 2 łyżeczki oleju w małym garnku, dodać cebulę i smażyć, mieszając, aż będą miękkie i przezroczyste (4-6 min.). Dodać bulion, tymianek, liść laurowy i figi. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 do 12 min. Doprawić octem, łyżeczką soli i pieprzem. Mięso posypać z obu stron solą i pieprzem oraz lekko mąką. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni smażyć mięso aż zbrązowieje (2 do 3 min. z każdej strony). Dodać sos, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien mieć konsystencję syropu.

Wieprzowina duszona

Składniki:
– około 600 g boczku
– 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 łyżki whisky lub brandy
– 1 łyżka oleju sezamowego
pork11a– 1 łyżeczka pięć przypraw w proszku (chińska)
– 1/4 do 1/2 szklanki wody
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Oczyścić i umyć mięso. Wymieszać czosnek, sos sojowy, whisky, olej sezamowy i przyprawę z 1/4 szklanki wody. Wlać płyn do garnka i dodać mięso. Kilkakrotnie obracać mięsem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć garnek i zmniejszyć ogień. Gotować  przez 60 minut, a następnie dodać wody i dusić przez kolejne 60 minut, aż mięso wieprzowe będzie miękkie. Wyjąć mięso z garnka i pokroić cienko. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą (pasta) i dodać do sosu, stale mieszając, aż płyn zgęstnieje. Podawać plasterki wieprzowiny na ryżu, skropione sosem.

Wieprzowina z warzywami

Składniki:
– 4 marchewki, obrane i pokrojone
– 600 g wieprzowiny, pokrojonej w kawałki
– 1 duża czerwona papryka, pokrojona w duże kawałki
– 1 łyżka przyprawy chińskiej
pork12a– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 kostka bulionu warzywnego
– 1 pęczek szczypiorku
– ugotowany ryż lub makaron
Przygotowanie:
Przygotować składniki i wrzucić je wszystkie, z wyjątkiem szczypiorku, razem do dużego garnka. Wlać 1 litr wrzącej wody do mięsa i warzyw, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, przykryć i gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie. Tuż przed podaniem, wymieszać ze szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub makaronem.

Boczek z miodem

Składniki:
– 1-1,25 kg boczku
– 3 ząbki czosnku, obrane
– 5 cm kawałek imbiru, obrany
– anyż
– 3 dymki, przycięte
– 4/3 łyżki wina Shaoxing (lub wytrawnego sherry)
– 1 łyżka sosu sojowego
pork13aDo glazury:
– 4/3 łyżki płynnego miodu
– 1 łyżka sosu sojowego
Do przybrania:
– 2 dymki, pokrojony ukośnie
– 1 czerwone chilli, pokrojona ukośnie
Przygotowanie:
Włożyć boczek, czosnek, imbir, anyż, dymki, wino i sos sojowy do dużej miski. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 i 1 – 2 godziny, obracając wieprzowinę raz lub dwa razy, aby zapewnić równomierne gotowanie. Po ugotowaniu zdjąć z ognia. Rozgrzać piekarnik. Usunąć z boczku skórę i trochę tłuszczu pod skórą. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć mięso, wymieszać składniki glazury i zalać boczek. Piec przez 20 – 30 minut, obracając często i polewając glazurą. Pokroić i podawać przyozdobiony posiekaną dymką i chili.

Łopatka pieczona

Składniki:
– 1,6 kg łopatki wieprzowej bez kości
– 2 łyżeczki nasion kopru
– 2 łyżeczki nasion kolendry
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
pork13b– 2 łyżeczki soli morskiej
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione
– 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160° C. W moździerzu zmiażdżyć nasiona kopru, nasiona kolendry i pieprzu. Przełożyć do miski. Wymieszać chili, sól, czosnek, skórki z cytryny i olej, dodać zioła. Umyć mięso i ciasno zwinąć zawiązując sznurkiem. Natrzeć mięso. Umieść w piekarniku. Piec około 2 godzin, aż stanie się złote i chrupiące. Przykryć folią i odczekać ok. 20 minut. Pokroić na plasterki.

Pieczeń wieprzowa

Składniki:
– około 2 kg pieczeni wieprzowej
– 2 ząbki czosnku
– 3 małe cebule, pokrojone cienko
– 1/4 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
pork14a– 1/4 łyżeczki Pimenton de la Vera (lub pieprzu cayenne), mielonego
– 3 puszki Coca-Coli
– szczypta soli
– sos pieczeniowy
Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę na oleju. Umieścić mięso w garnku, dodać czosnek, pieprz i Pimentón de la Vera i Coca-Colę. Gotować na małym ogniu kilka godzin. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć z garnka, usunąć kości i tłuszcz. Używając widelca powyciągać ładne kawałki mięsa. Można podawać z sosem barbecue .

 zobacz również:

  1. Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego

  2. Warzywa faszerowane – ciekawe przepisy

  3. Jesienne zupy – przepisy

  4. Mięsna pieczeń na święta

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz