Jesienne zupy – przepisy

7 grudnia 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Chociaż do kalendarzowej jesieni zostało jeszcze troszkę czasu, pogoda nieustannie przypomina nam o końcu lata i wakacji. Dlatego postanowiłam dzisiaj przedstawić kilka przepisów na zupy, które mnie kojarzą się z jesienią. Są to przede wszystkim zupy grzybowe, ale także zupy z cukinią, dynią czy papryką. Zapraszam do galerii wybranych przepisów.

Zupa grzybowa z ziemniakami

Składniki:

– 1/2 kg świeżych grzybów
– 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowa)
– 1 nieduża cebula
– 1 łyżka masła
– warzywa: marchew, zielona pietruszka, 2 średnie ziemniaki
– kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
– 2 litry wody
– sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Grzyby umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Wodę zagotować w garnku, rozpuścić w niej kostki rosołowe i wrzucić pokrojoną w plasterki marchew. Gotować przez ok. 5 min. Następnie wrzucić do garnka grzyby. Gotować całość przez ok. 15 min. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić ją w kosteczkę i podsmażyć na maśle na patelni. Obrać i pokroić również ziemniaki. Cebulę i ziemniaki wrzucić do garnka i gotować całość pod przykryciem do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucić do garnka posiekaną pietruszkę. Zupę można podawać z gęstą kwaśną śmietaną.

Zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

– 600 g grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
– 2 łyżki masła
– 1 drobno posiekana cebula
– 5 szklanek gorącego bulionu wołowego
– 1 szklanka śmietany kremówki
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki
– sól i pieprz
– makaron
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 – 15 min. na małym ogniu. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 min. na małym ogniu. Podawać z ugotowanym makaronem, posypać natką pietruszki.

Zupa grzybowa na śmietanie

Składniki:

– 60 dag mieszanych leśnych grzybów
– pół pęczka włoszczyzny
– 6 łyżek drobnego makaronu
– 5 szklanek bulionu warzywnego
– 3 listki laurowe
– po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
– 3 łyżki masła
– sól i pieprz do smaku
– pół pęczka natki
– 1 szklanka śmietany
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotować kilka minut. W tym czasie grzyby oczyścić, obrać, umyć. Pokroić w plasterki, chwilę dusić na rozgrzanym maśle. Do gotującego się bulionu wsypać makaron, wymieszać. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Następnie dodać podduszone grzyby. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Do zupy wlać śmietanę, energicznie wymieszać. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać pokrojoną natkę.

Zupa grzybowa – krem

Składniki:

– 1/2 kg podgrzybków
– 1 cebula
– świeża włoszczyzna
– 1 litr wody
– śmietana lub jogurt do zabielenia zupy
– odrobina masła do smażenia
– sól
– pieprz
– świeża pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotować do miękkości przez ok. 20 min. bez soli. Grzyby dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzane masło na patelni. Dodać do grzybów posiekaną cebulkę. Podsmażone grzyby z cebulką dodać do zupy i dokładnie wymieszać.  Możemy pozostawić kilka grzybków do dekoracji. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie dodać ziarenka smaku. Gotować całość przez 10 min., a następnie odstawić zupę do ostygnięcia i mikserem lub w blenderze zmiksować ją na jednolity krem. Dodać śmietanę lub jogurt do zabielenia, posypać pietruszką/koperkiem.

Zupa grzybowa z pomidorami

Składniki:

– 300 g grzybów (np. podgrzybków)
– 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1 mały jogurt naturalny
– 1 łyżka mąki
– 2 kostki wywaru grzybowego
– liść laurowy, ziele angielskie
– sól, pieprz i odrobina vegety do smaku
– grzanki
Przygotowanie:
Pomidory pokroić i razem z olejem ze słoiczka podsmażyć, dodać czosnek pokrojony w plasteki i pokrojone grzyby. Przykryć i dusić na małym ogniu.  Zagotować 3-5 l wody w garnku, dodać 2 kostki wywaru grzybowego, liść laurowy, ziele angielskie i podduszone grzyby z pomidorami. Gotować 10-15 min.  Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklance zimnej wody, wlać do zupy, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Na koniec dodać jogurt wymieszany z kilkoma łyżkami gorącej zupy, doprawić. Podawać z grzankami.

Zupa grzybowa z kaszą

Składniki:

– 2 szklanki świeżych grzybów, pokrojonych
– 1 duża cebula
– 3 łyżki oleju
– 1 litr bulionu
– 100 g kaszy jęczmiennej
– sól
– pieprz
– 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
– natka
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, podsmażać na oleju aż lekko się zezłoci. Wrzucić grzyby i smażyć na mocnym ogniu przez ok. 10 min. Wlać bulion, gotować przez 15 min., następnie dodać kaszę i gotować kolejne 15 min. Zupę zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Na koniec doprawić solą i dodać posiekaną natkę.

Zupa z cukinii

Składniki:

– 2 cukinie (ok. 75 dkg)
– 2 średnie cebule
– 3/4 l bulionu
– 1 łyżka suszonych warzywek
– 1 łyżka śmietany
– sól do smaku
– oliwa + masło do smażenia
– 1 łyżka kukurydzy
Przygotowanie:
Pokrojoną w półplasterki cebulę podsmażyć (ok. 3 min.) na rozgrzanej oliwie z łyżeczką masła. Dodać do niej pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki cukinię. Podsmażać kolejne 3 min., po czym zalać bulionem. Dodać suszone warzywka i odrobinę soli. Gotować wszystko ok. 10 min., dopóki cukinia nie będzie miękka. Doprawić do smaku. Dodać łyżkę śmietany i kukurydzę.

Zupa krem z cukinii

Składniki:

– 1 średniej wielkości cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 średniej wielkości cukinie
– 2 szklanki rosołu z kurczaka lub warzywnego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– łyżeczka curry
– sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podsmażyć na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę oraz rozdrobniony czosnek, aż staną się miękkie. Cukinię umyćj, pokroić na kawałki. Dolać do cebuli i czosnku szklankę rosołu, wrzucić cukinię i gotować całość przez około 10 min.  Za pomocą blendera utrzeć zawartość garnka na gładką masę. Dodać resztę rosołu, mleczko kokosowe, przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

Zupa z cukinii z pomidorami

Składniki:

– 1/2 dużej żółtej cukinii
– 1/2 zielonej dużej cukinii
– kilka ząbków czosnku
– 2 pomidory
–  marchewka i pietruszka
– oliwa do smażenia
– bazylia do smaku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Posiekany czosnek podsmażyć na oliwie i dodać pokrojoną cukinię. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać i poddusić. Dodać przyprawy i wody. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Doprawić do smaku.

Zupa z patisonów z cukinią

Składniki:

– 2 patisony (około 80 dag)
– 1 cukinia (około 40 dag)
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– marchewka
– 1 ½ litra rosołu
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1/3 szklanki śmietany
– pieprz kolorowy świeżo mielony, pieprz ziołowy
– tymianek świeży lub suszony
– ząbek czosnku
– tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cukinię i patisony obrać, oczyścić z nasion, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić patisony i cukinię i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie rozetrzeć blenderem. Marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do roztartej cukinii, zalać rosołem, dodać śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i razem gotować jeszcze 5 min. Do gotowej zupy dodać ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać.
/za: http://www.mojegotowanie.pl/

Zupa z cukinii z zieloną fasolką

Składniki:

– 1 duża cukinia (około 1 kg)
– 2 szklanki zielonej fasolki ciętej (może być mrożona)
– 1 szklanka kaszy kukurydzianej
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1,25 litra rosołu
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1/3 szklanki śmietany
– pieprz kolorowy świeżo mielony
– duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię obrać, oczyścić z nasion, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cukinię i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozetrzeć blenderem. Fasolkę wrzucić do roztartej cukinii, zalać rosołem i gotować pod przykryciem około 5 min. (aż fasolka będzie miękka). Następnie dodać śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i razem gotować jeszcze 5 min. Do gotowej zupy dodać ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać.
/za: http://www.mojegotowanie.pl/
Smacznego!

zobacz również: