Przepisy na świąteczne ciasta | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na świąteczne ciasta

5 grudnia 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Kolacja Wigilijna składa się głównie z potraw bezmięsnych, barszczu, uszek i sałatek. Jednak później kiedy robi się miejsce w brzuchu i nachodzi nas ochota na coś słodkiego warto mieć  coś w zanadrzu. Poznajcie kilka ciekawych przepisów na pyszne ciasta świąteczne.

 

 

Kolorowa szarlotka

szarlotka

Co kupić?

Ciasto

  • 10 dag masła
  • 17 dag mąki
  • 6 dag cukru
  • duże jajko
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 kg jabłek lub 1 l musu

Masa budyniowa

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

Przygotowanie:

Jabłka obierz, wytnij nasiona i pokrój w duże kawałki. Następnie wlej do garnka 1/4 szklanki wody i gotuj jabłka pod przykryciem. Kiedy zaczną się rozpadać należy zdjąć je z ognia i wsypać galaretkę w proszku.

Składniki na ciasto mieszamy mikserem i gnieciemy na blacie posypanym mąką.

W foremce do pieczenia połóż papier i wypełnij ją ciastem. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Masę budyniową wykonaj poprzez wymieszanie wszystkich składników i ugotowanie ich.

Na gotowe ciasto połóż  najpierw masę budyniową, a następnie jabłkową.

Ciasto przełóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki stężały.

Piernik z piwem żurawinowym

piernik

Co kupić?

  • 250 ml piwa żurawinowego
  • 750 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1,5 opakowania przyprawy korzennej
  • 350 g miodu
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Zacznij od rozpuszczenia miodu po czym odstaw go do ostygnięcia. Margarynę, cukier puder oraz żółtka należy zmiksować na gładką  i puszystą masę. Następnie bardzo powoli dodawaj miód oraz piwo.  Sodę rozpuść w wodzie i dodaj do ciasta. Przesianą mąkę oraz przyprawę korzenną wsyp do ciasta i miksuj do wymieszania składników. Resztę białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodaj do ciasta. Na sam koniec dodaj żurawinę i przelej ciasto do trzech małych keksówek. Całość pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Polewę wykonujemy poprzez wlanie wody do garnka i wymieszanie z margaryną oraz kakaem. Cały czas mieszaj i gotuj  do momentu zgęstnienia. Potem polej nią pierniki i odstaw do zastygnięcia.

Z powidłami i orzechami

ciasto swiateczne

Co kupić?

  • 38 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 18 dag cukru
  • 17 dag gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 25 dag miodu prawdziwego wielokwiatowy lub nektarowy
  • 3 -5 g cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • orzechy włoskie do posypania

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy na małym ogniu tak, aby się rozpuścił, ale nie zagotował. Następnie zdejmij miód z ognia i zostaw do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy miód. Później do tego wrzucamy jeszcze olej, śmietanę oraz mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem. Zmiksuj wszystko na małych obrotach do uzyskania średniej konsystencji. Teraz przelewamy ciasto do foremki, którą wyłożyć należy wcześniej papierem do pieczenia.  Piecz ciasto w 170 stopniach przez 50 minut. Kiedy ciasto się przestudzi, przekrój je na pół i posmaruj powidłami. Złóż ciasto i wierzch wyłóż resztką powideł, a następnie posyp go  pokruszonymi orzechami.

Keks biszkoptowy

keks

Co kupić?

 składniki:

  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g różnych bakalii (rodzynki, śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie )

Przygotowanie:

Na początku ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, ale nie przerywając tej czynności dodawaj powoli po łyżeczce cukru. Później dodajemy sok z cytryny oraz żółtka. Teraz tworzymy ciasto poprzez dodanie przesianej mąki wraz z ekstraktem z wanilii. Bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką połącz składniki, tak aby piana nie opadła. Bakalie wedle uznania możesz namoczyć wcześniej w rumie. Następnie obtocz je w mące i dodaj do ciasta. Foremkę keksówkę należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około godzinkę. Po wystudzeniu możesz polać czekoladą, obsypać cukrem pudrem lub dodać lukier.

Makowe z mleczną polewą

makowiec

 

Co kupić?

ciasto

  • kostka do pieczenia 180 g
  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 250 g
  • 5 jajek
  • suchy mak 100 g
  • mleko 125 ml
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny

polewa

  • kostka do pieczenia 180 g
  • cukier puder 140 g
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • orzechy włoskie 150 g
  • mieszanka keksowa do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka należy utrzeć z kostką do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i mleko. Pod sam koniec dodaj ubite wcześniej na sztywno białka oraz sok z cytryny. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut.

Polewę wykonujemy poprzez roztopienie w rondelku kostki do pieczenia i zagotowanie z cukrem oraz wodą. Później przelewamy to do miski i miksujemy z mlekiem w proszku. Teraz sparz orzechy wrzątkiem i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie posiekaj je drobno i wymieszaj z polewą. Kiedy masa jest jeszcze ciepła to przełóż ją na wystudzone ciasto i odstaw, aby wszystko zastygło. Na koniec udekoruj ciasto masą keksową i gotowe.

Brownie z fasoli

brownie

Co kupić?

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Fasolę należy odcedzić, opłukać i zmiksować blenderem. Dodaj pozostałe składniki do fasoli i zmiksuj wszystko na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Możesz całość polać rozpuszczoną czekoladą.

 

zobacz również:

Przepisy na ciasta z orzechami

Ciasta ze śliwkami – przepisy

Ciasta bez pieczenia – przepisy

Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...