Przepisy na ciasta z orzechami

2 października 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

 

 

 

 

Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca, tworzenia się kamieni w woreczku żółciowym czy też cukrzycy typu 2 (tzw. insulinoniezależnej).

orzechy

Orzechy mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wystarczy garść orzechów dziennie, aby zminimalizować uczucie głodu. Orzechy nie bez przyczyny są też nazywane pożywieniem dla mózgu. Warto podkreślić przede wszystkim dobroczynny wpływ orzechów włoskich na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Występowaniu zaburzeń poznawczych zapobiega głównie zawarty w orzechach kwas foliowy.

ORZECHY WŁOSKIE – Uważa się, że to orzechy najbogatsze w przeciwutleniacze, mają ich nawet do dwóch razy więcej niż każde inne orzechy. Orzechy włoskie są bogate w białko, które właściwościami jest zbliżone do białka zwierzęcego, dlatego zalecane są w diecie wegetariańskiej.
Orzechy te są polecane dla osób mających problemy ze snem, ponieważ zawierają melatoninę, hormon biorący udział w regulacji snu. Zapewniają także lepsze samopoczucie dzięki temu, że zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki regularnemu dostarczaniu tych nienasyconych kwasów tłuszczowych człowiek staje się spokojniejszy, bardziej opanowany, ma mniejsze ryzyko zachorowania na depresję. Kwasy omega-3 odpowiadają też za prawidłowe funkcjonowanie komórek mózgowych, więc jest to kolejny argument przemawiający za tym, żeby orzechy włoskie były obecne w naszej codziennej diecie.

Poniżej znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem poszczególnych orzechów:

 Biszkopt czekoladowo-orzechowy

 

file1320337963

Składniki:

ciasto I biszkoptowe:

7 jajek

3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 łyżki oleju
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki pr. do pieczenia

ciasto II orzechowe:

25 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych
1 łyżka miodu
5 białek
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem

1 szklanka mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
30 dag masła
2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

ciasto I:
Białka ubić, dodać cukier, następnie po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Upiec

ciasto II:

Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Upiec w temp. ok.180n st. 15-20 minut

Krem:

1 szklankę m leka zagotować z cukrem waniliowym
5 żółtek, cukier i mąką ziemniaczaną utrzeć i wlać do mleka. Ugotować budyń
Po ostudzeniu połączyć z utartym masłem. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i po ostudzeniu dodać do kremu.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem w środek włożyć ciasto orzechowe. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub wysmarować resztą kremu i posypać tartą czekoladą.

 

Zapiekany ryż z jabłkami i orzechami

file1381013430

 

Składniki:

1.5 szklanki sypkiego ryżu

2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 torebka cukru waniliowego
Laska wanilii (ewentualnie)
6 większych jabłek
Masło:do wysmarowania formy + 6 łyżeczek
Cynamon,Orzechy włoskie

Mleko gotujemy z woda, kiedy się zagotuje wsypujemy ryz, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie(w trakcie zapewne trzeba będzie dolać trochę wody lub mleka) kiedy ryż będzie już miękki i wypije nam całe mleko z wodą, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz 1 torebkę cukru waniliowego i mieszamy całość razem.

Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na małe kawałki  i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Posypujemy cynamonem do smaku. Kiedy będziemy widzieć ze zaczyna robić się z nich mus, zdejmujemy z ognia. ( Ja lubię najbardziej kiedy jabłka są już bardzo miękkie ale nie są jeszcze musem)

Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy  pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.

Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywa.

Wstawiamy naczynie do piekarnika  o temperaturze 180 C na około 40 min.

 Pani Walewska

                                                                                                   

Pani Walewska!!

 

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
200g masła lub margaryny,
szklanka cukru pudru Gellwe,
4 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe.

 

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone w plasterki masło. Posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowane dwie jednakowe blaszki o wym. 25×36

Dodatkowo:

4 białka,

słoik powideł śliwkowych (200ml),

szczypta soli,

200g orzechów włoskich.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oba ciasta posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, wyłożyć podzielona na pół pianę z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Każde ciasto piec około piec 15 minut w temp. 180st. Ostudzić

Krem:

150g masła lub margaryny,

500ml mleka,

opakowanie kremu do karpatki Gellwe.

W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać mieszanką Gellwe. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniowa, gotować około minuty na wolnym ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze.

Polać polewą czekoladową.

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Czekoladowe ciasteczka

Składniki:

1/2 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szkl. brązowego cukru,
1/4 szkl. drobnego białego cukru do wypieków,
50g masła,
1/4 szkl. oleju rzepakowego,
1/2 laski wanilii,
jajko,
szczypta soli,
1/4 szkl. kakao,
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady,
garść orzechów włoskich.

Przygotowanie

W misce zmieszać przesiane mąki, oba rodzaje cukru, kakao, szczyptę soli, dodać nasiona wanilii. Wymieszać. Dodać posiekane masło, olej, jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Czekolady połamać na kawałki, dodać orzechy, zmiksować za pomocą blendera. Połączyć z ciastem, zagnieść. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec 12 min w temp. 160st. Ostudzić i dopiero wtedy zdjąć z blachy.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 
 

Rogaliki nadziewane masą orzechową

  
 
Ciasto:
 
  • 200g mąki pszennej,
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 100g masła,
  •  100g margaryny,
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru.

Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Nadzienie: 

  • 100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),
  • 3 łyżki kakao,
  • 80g cukru pudru,
  • 50g masła,
  • białko,
  • cukier perlisty do posypania.
 
Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym.
Piec około 18-20 minut w temp. 180st.
 
 
 
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

 

Czekoladowe trufle z orzechami

  
file1340380283

 

składniki:

100g mlecznej czekolady
60g drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
kakao

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jak to zrobić? sprawdź tutaj). Dodajemy aromat migdałowy, cukier puder, masło i orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się wymieszały. Jeśli mas nie jest dostatecznie twarda, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki.

2. Z masy formujemy kulki, możemy je znów schłodzić lub jeśli są dostatecznie twarde przechodzimy do etapu obtaczania w kakao. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ i bez niego wyglądają ładnie. I gotowe ;)

 

ORZECHY LASKOWE –  to bogactwo minerałów takich jak sole mineralne, fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo. Szczególnie polecane dla osób, które mają niedobory magnezu, które cierpią na chroniczne zmęczenie i ogólne osłabienie, ponieważ zawierają witaminy z grupy B. Zaleca się także spożycie orzechów laskowych w ramach profilaktyki chorób serca czy miażdżycy. Orzechy laskowe korzystnie wpływają na skórę i są nazywane eliksirem młodości, bo wszelkie cenne dobra, które zawierają zapobiegają starzeniu się skóry, a za sprawą polepszania samopoczucia sprzyjają poczuciu wiecznej młodości, dodają wigoru i witalności.
 

 Krem czekoladowo – orzechowy a’la nutella

 
 

Składniki:

file1341336565

  • 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 90 g czekolady gorzkiej (można użyć czekolady mlecznej i gorzkiej w proporcjach pół na pół)
  • 3 łyżki golden syropu, miodu lub syropu z agawy (jeżeli używacie miodu to musi on być o smaku neutralnym, ja proponuję zdecydowanie użyć golden syropu)
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych

Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, następnie przesypać je na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać, aż pozbędziemy się skórek. Studzimy.
Ostudzone orzechy wkładamy do blendera i miksujemy na płynną masę (u mnie trwało to ok.10 min.).
Do  garnuszka wlać mleko skondensowane, połamaną na kostki czekoladę i syrop. Mieszając gotować tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Jeszcze ciepłą masę przelać do orzechów i zmiksować chwilę, aby wszystko się razem połączyło na gładką masę.
Nutellę przelać do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Przepis podpatrzony na blogu mojewypieki.

Suflet czekoladowo-orzechowy

 

Suflet czek-orz2

Składniki:
100g gorzkiej czekolady,                                                                                               

300ml mleka,

3 łyżki masła,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
3 żółtka,
4 białka,
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit),
3 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru waniliowego,
szczypta soli.

 
 

Przygotowanie

 
 
Czekoladę stopić wraz z mlekiem. Masło stopić w osobnym naczyniu, dodać mąkę oraz orzechy. Stale mieszając, powoli wlewać mleko z czekoladę. Dodać cukier oraz kawę rozpuszczalną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Dodać żółtka oraz ubite ze szczyptą soli białka na sztywną pianę.
Masę przelać do natłuszczonych i wysypanych cukrem pudrem kokilek.
Piec ok. 25minut w temp. 180st.
Podawać od razu oprószone cukrem pudrem.
 
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 

Proste lody czekoladowe  z bakaliami

Składniki:

2 tabliczki czekolady, po łyżce posiekanych orzechów laskowych, włoskich i arachidowych i migdałów, po pół łyżki wiórków kokosowych i rodzynek, 1-2 łyżki śmietany kremówki.

Przygotowanie:

Wszystkie bakalie razem wymieszać. Czekoladę  włożyć do niewielkiego garnka, a ten wstawić do większego rondla z gorącą wodą i podgrzewać tak długo, aż się roztopi. Płynną czekoladę szybko wymieszać z bakaliami i śmietaną. Tak przygotowaną masą napełnić foremki do robienia lodu. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia , a gdy ostygnie, wstawić do lodówki.  Po godzinie czekoladki wyjąć z lodówki, a następnie z foremek.

Orzechowe ciasto z cukinią

Składniki:

  • 12,5 dag masła
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego                                                                   
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 15 dag mąki
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • mała cukinia
  • 15 dag marchewki

Gorzką czekoladę drobno posiekać, cukinie oraz marchewkę obrać a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć ze szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbić jaja. Mąkę wymieszać z proszkiem i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wbić starta cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać. Do foremki przełożyć ciasto, piec 40 minut w temp. 175 stopni C.

 

ORZECHY ZIEMNE – Znane również pod nazwą fistaszki, orzechy arachidowe czy też mniej znanej jako orzacha podziemna. Jak każde orzechy zawierają spore ilości białka, są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy oleinowe obniżające cholesterol. Orzechy arachidowe, to bogactwo witamin z grupy B, witaminy E i witaminy PP oraz potasu, wapnia , fosforu, magnezu i żelaza. Nieprzetworzone orzechy arachidowe to samo zdrowie, działają korzystnie na układ nerwowy, krwionośny, na nasze mięśnie, skórę. Chronią przed chorobami serca i miażdżycą. W kuchni, w postaci przetworzonej najczęściej występują jako masło orzechowe, kaloryczne słodkie chałwy oraz w postaci solonych prażonych orzeszków-przekąsek, których lepiej unikać. Orzechy te mają jedną zasadniczą wadę, mogą wywoływać alergię.

 

Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą

Składniki:

  •  3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250g margaryny,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto),
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto),
  • 300g domowej gęstej konfitury – u mnie z czarnej porzeczki.

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
 Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca.
Pozostałe dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić.
Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem.
  

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Czekoladki ze snickersowym nadzieniem

 

Składniki:

 

 

100g mlecznej czekolady
5 cukierków krówek
3 łyżki likieru jajecznego Adwokat
2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie
Przygotowanie
 
 
Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić.
Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami) dokładnie posmarować wnętrze foremek na czekoladki (12szt). Wstawić na ok. 5-10min do lodówki.

Następnie nałożyć krówkowe nadzienie. Ponownie wstawić do lodówki na około 15minut. Na koniec wierzch posmarować resztą czekolady tak, by całe nadzienie było przykryte. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.

 

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

Orzechowe ciasteczka

 

Składniki:

1/2 szkl. mąki pszennej,
jajko,
2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków,
100g masła orzechowego,
100g margaryny,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
3 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego,
100g orzeszków ziemnych solonych.

Przygotowanie
 
 
 
Masło orzechowe połączyć z margaryną, dokładnie utrzeć. Dodać cukier, sodę, proszek, aromat i jajko. Następnie wsypać przesianą mąką, dokładnie utrzeć. Na sam koniec dodać Nutellę i orzeszki. Wymieszać tylko chwilkę. Formować małe kuleczki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem o pieczenia. Piec ok. 12min w temp. 160st. Ostudzić na kratce.
 

Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

MIGDAŁY –  są bogactwem dobrze przyswajalnego wapnia (głównego budulca zębów i kości) oraz białka. Zawierają bardzo dużo witaminy E, która chroni przed chorobami układ krwionośny oraz witaminy B2, która z kolei działa pozytywnie na układ nerwowy. Oczywiście migdały, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie działają na cały organizm. W postaci przetworzonej, czyli po wszelkich obróbkach termicznych migdały nie są już takie dobroczynne. Zawierają wtedy tłuszcze, które są bogate w wolne rodniki powodujące tycie i podwyższanie złego cholesterolu we krwi. Jednak w postaci nieprzetworzonej jak najbardziej polecane są w trakcie diety odchudzającej, bo podobno zmniejszają uczucie głodu.

Cytrynowo- migdałowy pudding ryżowy

file1310410274

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki likieru amaretto
  • Starka skórka z trzech dużych cytryn
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki pokrojonych, uprażonych migdałów*

Sposób przygotowania

Do garnka wlać mleko i wsypać ryż, cukier, laskę wanilii i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, około 35 minut.

W średniej misce wymieszać sok z cytryny, amaretto i skórkę z cytryny. Powoli wlewać do mleka z ryżem, po czym gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć i wyrzucić laskę wanilii. Wymieszać ze śmietaną (mieszanina będzie nadal rzadka, ale zgęstnieje jak ostygnie). Włożyć pudding do miski. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Posypać schłodzony pudding migdałami i podać.

*Aby uprażyć migdały, ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 350 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumienią, około 6 – 8 minut. Ostudź przed użyciem.

Tarta migdałowo – pomarańczowa

 Ciasto:

  • 100g mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 75 g masła,
  • 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),
  • 50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,
  •  jajko.

Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto.
Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st.
Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min.
Lekko przestudzić.

Nadzienie:

  •   4 jajka,
  •  1 żółtko,
  • 200 g cukru pudru trzcinowego Diamant,
  • 150 ml gęstej śmietany,
  • pomarańcza.
Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy.
Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st.
Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
 
 
Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 

 

Łapy!

 
 
Składniki na ciasto:
 
  • 350 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany
  • 1 łyżeczka proszku
 

Składniki almond cream:

 

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii ( albo łyżeczka spirytusu)

Dodatkowo:

 

  • migdały
  • nóż do pizzy

 

Almond cream:
Przy pomocy miksera mieszamy wszystko do połączenia składników.

Ciasto:
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 9-12 części. To zależy jakiej wielkości chcemy zrobić łapy. Ciasto wałkujemy i formujemy kształt prostokąta. Na brzeg nakładamy krem i zamykamy.

Dociskamy. Przy pomocy noża do pizzy robimy cztery nacięcia tworząc w ten sposób palce. Każdy paluch delikatnie rozsuwamy i wciskamy migdały. Pieczemy około 15 minut w temp. 180*C.
 
 
Autor: olainthekitchen.blogspot.com
 

Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto

 

Składniki:

 
100g masła,
1/3 szklanki cukru,
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
łyżeczka esencji waniliowej,
łyżka miodu,
jajko,
1/2 szklanki suszonych moreli Kresto,
1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto,
1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit,
1/4 łyżeczki cynamonu.
 
Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać.
Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec ok. 15 minut w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
 
Lukier:
 
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki likieru amaretto.
 
 
Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać.Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął.
 
Autor:  z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
 
 

PISTACJE – to zielone orzechy, które im bardziej zielone tym bardziej wartościowe. Jako ciekawostka – w klasyfikacji botanicznej wcale nie są w grupie orzechów, tylko w grupie pestkowców (ta sama grupa co śliwki, brzoskwinie, morele itp.). Pistacje są bogate w bardzo wartościowe białko, które zapewnia odpowiednią ilość aminokwasów. Zawierają duże ilości błonnika, witaminy A, E, B-1, B-6, tiaminy, fosforu i potasu. Kolor zielony tych orzeszków związany jest z występowaniem w nich luteiny, która ma istotny wpływ na nasze oczy.

 

Trufle czekoladowo – orzechowe

 
 
Składniki na 24 trufelki:
 
Suche:
250 gr gorzkiej czekolady*file1327158690
150 gr brązowego cukru
60 gr orzechów włoskich
1 łyżka cukru waniliowego burbońskiegoMokre:
250 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego
4 łyżki spirytusu
 
Pozostałe:
2 łyżki lekko zmielonych pistacji bez soli
2 łyżki lekko zmielonych migdałów
2 łyżki kakao

 

Sposób wykonania:

Do garnczka wlać mleko, dodać czekoladę, zmielone na mączkę orzechy, cukier i spirytus. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Odstawić i czekać do momentu, aż masa będzie prawie twarda, ale jeszcze taka, z której będzie można uformować kulki. U mnie trwało to ponad 2 godziny.
W międzyczasie:
Płaską, dużą formę lub plaski talerz, wyłożyć papierem piekarniczym. W trzech miseczkach umieścić “pozostałe składniki”, w których będziecie obtaczali kulki.
Kiedy masa jest już gotowa formujemy w dłoniach małe kulki, a następnie obtaczamy w jednej z trzech miseczek. Kładziemy na formę wyłożoną papierem. Kiedy trufelki będą gotowe, wkładamy do lodówki aby stężały.

*Używam zwykle gorzką, 72% lub 85%, czekoladę, a gdy zajdzie potrzeba dodaję cukier brązowy.

Pistacjowy pucharek

 

Składniki:


– 2 szklanki malin
– garść pistacji
– galaretka cytrynowa
– 2 łyżki soku z cytryny
– cukier waniliowy
– cukier do smaku
– mielone goździki
– serek typu “Bieluch” bez dodatków

Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny zagotować, dodać 2 łyżki galaretki, zamieszać, pozostawić do ostygnięcia. Posypać mielonymi goździkami. Bieluch wymieszać z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Owoce przełożyć do pucharków, zalać serkiem. Ozdobić owocami malin i pistacjami.

Amerykańskie brownie z pistacjami

 

Składniki:

2 tabliczki czekolady gorzkiej
kostka masła                                                                                                                   
100 gram mąki
300 gram cukru
cukier waniliowy Delecta
6 jajek
bułka tarta
polewa czekoladowa Delecta i pistacje na posypkę

 Wykonanie:

 

Rozpuścić na małym ogniu czekoladę i masło, lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem, gdy masa będzie biała, dodać pozostałe składniki, najpierw mąkę potem czekoladę. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką blaszki. Piec około 25 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem ciasto pokroić na kwadraty i polać gotową polewą i posypać pistacjami.

Grillowane figi i truskawki z mascarpone i pistacjami

file1368815979

 Składniki:

truskawki
figi
ser mascarpone
drobny brązowy cukier
miód
kilka pistacji
masło

Ser mascarpone mieszamy z brązowym cukrem według własnych upodobań. Pistacje siekamy. Truskawki i figi kroimy na połówki. Nagrzewamy grill elektryczny (średnia moc). Rozpuszczamy odrobinę masła na ruszcie, układamy owoce stroną wewnętrzną do rusztu. Grillujemy kilka minut. Truskawki miękną bardzo szybko, dlatego lepiej ułożyć je nieco później niż figi. Przygotowane owoce podajemy z mascarpone, polewamy miodem i posypujemy pistacjami.
 

Bezglutenowe biscotti z pistacjami

file1360247008

 

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki migdałowej

1/4 szklanki niesłodzonego kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli morskiej

4 łyżki oliwy, np. Bertolli Delicata

1/2 szklanka syropu klonowego

1/2 szklanki niesolonych pistacji

1/2 szklanki płatków czekoladowych

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dokładnie wymieszaj suche składniki – mąkę migdałową, kakao, sodę i sól. Dodaj oliwy, syropu klonowego i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj pistacje i płatki czekoladowe, połącz z ciastem by wszędzie była jednakowa ilość orzechów i płatków. Z gotowej masy uformuj na papierze do pieczenia prostokąt. Wypiekaj całość 15 minut, wyjmij ciasto i pozwól mu wystygnąć, a następnie piecz ponownie przez ok. godzinę. Po wyjęciu i ostudzeniu, pokrój całość w 3 centymetrowe plastry i ponownie podpiecz przez 15 minut. Idealne biscotti powinny być bardzo chrupiące i lekko twardawe.