Herbaty mrożone – przepisy na lato | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Herbaty mrożone – przepisy na lato

1 lipca 2021, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Podczas ciepłych, słonecznych dni warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Ugaszą pragnienie skuteczniej niż napoje gazowane.Latem przygotujmy herbatę w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.

herbaty mrożone na lato

Samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach – owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój  warto skoncentrować się na wysokiej jakości wodzie, z której przygotowujemy herbatę, np. stosując świeżo filtrowaną wodę. Warto  też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea” zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.

Odpowiednio zaparzona herbata, jest podstawą takiego napoju. Wydobycie aromatu gwarantuje dobra herbata i świeżo gotowana  wcześniej przefiltrowana woda oraz odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru –  100 st. C. Używamy trzech do pięciu torebek herbaty (jeśli chcemy otrzymać 1 litr mrożonej herbaty, parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu). Herbatę najlepiej zaparzać jest w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat. Esencję słodzi się zaraz po zalaniu wrzątkiem. Herbatę studzi się bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc – mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.

Cytrynowo-migdałowa Iced Tea

 
– 10 torebek czarnej herbaty
– 4 szklanki gotowanej wody
– 2 litry gazowanego napoju cytrynowego typu lift
– 1 łyżka cukru
– 2 cytryny (plasterki)
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odczekać około 10 min. i dodać napój cytrynowy. Wymieszać. Pokroić cytryny i wrzucić do herbaty. Dodać aromaty i lód.

Ziołowa Iced Tea

 
– 2 gałązki świeżej werbeny cytrynowej
– 1 gałązka trawy cytrynowej
Ziołowa Iced Tea– 1 gałązka świeżego estragonu
– 8 łyżeczek miodu
– 8 szklanek wody
 
Mieszankę ziół zalać 8 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, ok. 10 min. Pozostawić na kolejne 30 min., wyjąć gałązki, dosłodzić miodem. Dodać lód ozdobić świeżymi listkami.

Ziołowa Iced Tea z miodem

 
– 2 herbaty mięty (ekspresowe torebki)
– 2 herbaty rumianku (ekspresowe torebki)
– 2 łyżki miodu
– 4 szklanki wody
 
Wodę zagotować, zalać wrzątkiem herbaty ziołowe. Dodać miód, wymieszać. odczekać 15 min. Wyjąć torebki. Dodać lód.

Pomarańczowo-imbirowa Iced Tea

 
– 4 szklanki wody
Pomarańczowo-imbirowa Iced Tea– 8 łyżeczek herbaty Earl Grey Tea
– 3/4 szklanki cukru
– 4 szklanki soku pomarańczowego
– sok z 2 cytryn
– 4 szklanki napoju imbirowego typu Ginger Ale
– 1 pomarańcza (plasterki)
– 1 cytryna (plasterki)
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odczekać około 10 min. i dodać napój oraz sok pomarańczowy. Wymieszać. Dodać sok z cytryn. Pokroić cytryny i pomarańczę i wrzucić do herbaty. Dodać lód.

Rumiankowo-lewandowa Iced Tea


– 1 szklanka liści świeżej mięty (lub 8 torebek)
Rumiankowo-lewandowa Iced Tea– 2 łyżeczki liści lawendy ogrodowej
– 1 i 1/2 łyżeczki rumianku (lub 4 torebki)
Zalać zioła 8 szklankami wody, zagotować. Pozostawić na 30 min. do zaparzenia. Wyjąć zioła. Ostudzić. Dodać lód i podawać.

Zielona Iced Tea z mumio

– 2 torebki herbaty zielonej
– 1 łyżeczka miodu lipowego
– mumio (shilajit)
 
Zaparzyć zieloną herbatę. Gdy będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca) dodać troszkę mumio (najczęściej dostępne formy to saszetki lub tabletki) i miodu, wymieszać dokładnie. Przechowywać w lodówce, ok. 30 min. dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej ożeźwiająca. Podawać z lodem.

Arbuzowo-bazyliowa Iced Tea

 
– 8 szklanek wody
Arbuzowo-bazyliowa Iced Tea– 8 torebek herbaty
– 1/8 małego arbuza, pociętego w trójkąty
– 1 brzoskwinia/nektarynka pokrojona w kostkę
– gałązka świeżej bazylii,
– cukier do smaku
Zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Dodać listki bazylii. Odczekać około 10 min. Wyjąć bazylię. Wymieszać. Ostudzić. Przelać do szklanek. Dodać brzoskwinie, arbuza i lód. Ozdobić bazylią.

Jabłkowo-cynamonowa Iced Tea


– 1 i 1/2 szklanki gotującej wody
– 3 torebki wysokogatunkowej herbaty cynamonowej
– 3 torebki wysokogatunkowej herbaty jabłkowej
– 3 łyżki stołowe cukru
– 1 i 1/2 szklanki schłodzonej wody (najlepiej mineralnej)
– 1 szklanka soku winogronowego
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– gazowana woda mineralna, schłodzona
 
W dużym naczyniu zalać torebki z herbatą gotującą Jabłkowo-cynamonowa herbata mrożonawodą, przykryć i zostawić do naciągnięcia na ok. 5 minut. Następnie usunąć torebki, dodać cukier i dokładnie połączyć. Schłodzić. Do dzbanka wlać herbatę, chłodną wodę oraz soki. Dokładnie połączyć. Podawać w wypełnionych lodem szklankach z dodatkiem niewielkiej ilości gazowanej wody mineralnej i owocami jabłka i/lub lemonki w plasterkach.

Jabłkowa Iced Tea

 
– 400 ml wody
– 2 łyżeczki herbaty
– 1 małe jabłko
– 100 ml klarownego soku jabłkowego
– kostki lodu i sok cytrynowy
 
Wodę krótko zagotować, zalać herbatę i odczekać 10 minut do naciągnięcia. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Jabłka umyć, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Skropić sokiem cytrynowym, a następnie włożyć do soku jabłkowego. Sok jabłkowy z cząstkami jabłek wlać do 2 wysokich szklanek. Napój dopełnić herbatą. Na zakończenie dodać kilka kostek lodu.

Miętowa Iced Tea


– 5 szklanek wrzącej wody
– 4 torebki wysokogatunkowej herbaty
miętowa herbata mrożona– 10 gałązek świeżej mięty
– 3 szklanki wrzącej wody
– 1/2 szklanki cukru
– 2/3 szklanki świeżego soku cytrynowego
– 1/3 szklanki świeżego soku pomarańczowego
 
W dużym pojemniku z przykrywką umieścić torebki z herbatą, miętę oraz 5 szklanek gotującej wody. Zostawić do naciągnięcia na około pół godziny. W mniejszym pojemniku połączyć cukier z 3 szklankami gotującej wody, mieszając, dopóki się nie rozpuści. Do płynu dodać sok cytrynowy oraz sok pomarańczowy. Z zaparzonej herbaty usunąć torebki oraz miętę, po czym dodać mieszankę soków z cukrem. Mieszać aż całość się połączy. Schłodzić w lodówce. Przecedzić. Podawać w szklankach wypełnionych lodem.

Jaśminowa Iced Tea


– 4 szklanki gotującej wody
– 4 łyżeczki wysokogatunkowej liściastej herbaty zielonej jaśminowej
– niepełna szklanka brązowego cukru (można zastąpić białym lub miodem), do smaku
– 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
 
Rozpuścić cukier w 3/4 szklanki wody, gotować jaśminowa herbata mrożonaostrożnie, dopóki nie otrzymamy syropu. Odstawić do wystygnięcia. Zaparzyć zieloną herbatę jaśminową w pozostałej wodzie, zostawić do naciągnięcia na około 6 minut. Przelać herbatę przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia fusów, zostawić do ostygnięcia. Połączyć syrop z herbatą w dzbanku. Mieszać dokładnie, aż oba składniki dobrze się połączą. Dodać mineralną wodę gazowaną. Całość dobrze schłodzić. Podawać w szklankach wypełnionych lodem. Można ozdobić korą cynamonową, plastrami cytryny bądź gałązkami mięty.

Waniliowa Iced Tea z kardamonem


– 2 szklanki świeżej herbaty
– mała łyżeczka kardamonu
– połówka torebki cukru waniliowego
– kostki lodu,
– cukier i cytryna (w plasterkach)

Cukier waniliowy i kardamon rozpuścić w herbacie, dodać cukru wedle uznania i ostudzić. Uśmiech Maharani jest herbacianym „drinkiem”, ponieważ zwykle jest serwowany w wysokich szklankach, wypełnionych do połowy lodem i pływającym plasterkiem cytryny na powierzchni.

Mleczna Iced Tea


– 4 szklanki wody
– 1/3 szklanki wysokogatunkowej herbaty liściastej
herbata mrozona z mlekiem– 1/3 szklanki cukru
– 1/3 szklanki mleka kondensowanego

Wysypać herbatę na złożoną poczwórnie gazę, umieścić na naczyniu, w którym będziemy parzyć herbatę. Można także skorzystać ze specjalnego sitka do herbaty. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym przelać herbatę wodą do uzyskania żądanego koloru naparu (średnio 4 razy). Odstawić herbatę do wystygnięcia. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wypełnić szklanki pokruszonym lodem, uzupełnić mieszanką mleka z cukrem do mniej więcej połowy wysokości szklanki, po czym ostrożnie wlać schłodzoną herbatę na mleko, co zdecydowanie podnosi smak napoju.

Miętowo-pomarańczowa Iced tea


– garść świeżej mięty
– 8 torebek wysokogatunkowej herbaty
– 16 szklanek wody
– 4 cytryny
– 360 ml soku pomarańczowego
– 2 niepełne szklanki cukru (do smaku)
– pokruszony lód
 
Doprowadzić wodę z miętą do wrzenia. Dodać torebki miętowo-pomarańczowa herbata mrozonaherbaty. Przykryć i zostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Wyjąć torebki z herbatą. Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryn oraz cukier. Wymieszać. Dodać wody tyle, by zyskać 4 l napoju. Przelać przez gazę lub specjalne sitko w celu usunięcia mięty i miazgi. Można podawać na zimno (na kostkach lodu) lub na gorąco.

Zielona Iced Tea z miodem

 
– 1 saszetka Zielonej herbaty ekspresowej
– 1 łyżeczka miodu
– sok z połowy cytryny
– plasterek cytryny do dekoracji (przed dodaniem należy sparzyć skórkę cytryny wrzątkiem)
– kostki lodu
 
Zaparzyć herbatę w 200 ml wody przez około 3 minuty. Dodać sok z cytryny oraz miód, całość ostudzić i wstawić na dwie godziny do lodówki. Napój podawać w wysokich szklankach, z dodatkiem kostek lodu i plasterka cytryny.

Czerwona Iced Tea

 
– 4 saszetki herbaty z kawałkami owoców
– cukier do smaku
– woda mineralna
– maliny, listki mięty

Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić. Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną. Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.

Jeżynowa Iced Tea

 
– 8 saszetek herbaty z owoców leśnych
– owoce jeżyny
jeżynowa herbata mrożona– sok z limonki
– gałązka świeżej lawendy
– cukier do smaku
– lód
 
Herbaty zaparzyć w ? litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.

Owocowa Iced Tea

 
– 3 saszetki herbaty Czarnej Brzoskwiniowej
– 3 saszetki herbaty cytrynowej
– pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki,
 
Herbaty zaparzyć osobno, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.

Czerwona cytrynowa Iced Tea


– 3 torebki herbaty czerwonej
czerwona herbata cytrynowa– 2 cytryny
– sok z 1 cytryny
– opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
– cukier do smaku
 
Torebki herbaty zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny sparzamy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty (opcjonalnie z listkami świeżej mięty). Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.

Truskawkowa Iced Tea

 
– 3 truskawki (mogą być mrożone),
truskawkowa herbata mrożona– herbata czarna,
– sok z cytryny,
– miód,
Do szklanki nalać 60% herbaty, potem wrzucić truskawki i dodać sok z cytryny i miód. Schłodzić. Na końcu, przed podaniem dodać kostki lodu.

Wiśniowa Iced Tea z melisą


– 4 torebki herbaty owocowej
– 2 łyżki cukru
– 4 łyżki soku wiśniowego
– opcjonalnie owoce wiśni i listki melisy do dekoracji
 
Torebki herbaty zaparzyć w ok. 500 ml wrzątku. Doprawić cukrem do smaku. Dodać sok wiśniowy i wymieszać. Schłodzić. Podawać z lodem.

Grejpfrutowa Iced Tea

 
– 6 grejpfrutów lub szklanka soku grejpfrutowego
– 5 szklanek czarnej herbaty
– 4 łyżki cukru
 
Owoce dokładnie wyszorować i pokroić na cienkie plasterki razem ze skórką. Włożyć do salaterki, posypać cukrem i zalać mocną herbatą. Pozostawić do następnego dnia. Przecedzić i rozlać do szklanek. Podawać schłodzoną z lodem.
grejprutowa herbata mrozona
Materiały polskie:
www.kobieta.dlastudenta.pl, www.naturaherbaty.pl, kobietamag.pl, www.ahmadtea.pl.

Zobacz również:

  1. Kawa mrożona – przepisy na chłodne napoje kawowe

  2. Chłodniki – różne przepisy na gorące lato

  3. Wiosenne pasty kanapkowe

  4. Faszerowane pomidory na zimno

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

7 komentarzy do Herbaty mrożone – przepisy na lato

  1. avatar Elsa pisze:

    Ja blenduję schłodzone owocowe herbaty np. gruszkę z ananasem razem z lodem do tego trochę cukru, albo i bez i jest pyszne ;)

  2. avatar Ela pisze:

    Uwielbiam mrożoną herbatkę i to domowej roboty. Próbowałam różnych owocowych herbat.

  3. avatar Angelica pisze:

    Ja używam czy to zielonych, czy to owocowych i zawsze wychodzi super. Sama również korzystam coraz więcej z brązowego cukru, a mój chłopak woli ksylitol, więc zawsze jest jakaś alternatywa :P

  4. avatar Hannah pisze:

    Ja kupuję gotową. Bardzo smaczna, orzeźwiająca i bez cukru.

  5. avatar Mariusz pisze:

    Mmmmmm mrożone herbaty w różnych wersjach to coś co po prostu mnie zachwyca :) Ostatnio widziałem kilka naprawdę bardzo fajnych przepisów :)

  6. avatar Margaretkaw pisze:

    Wspaniałe pomysły na zimne napoje :)

  7. avatar supersuper pisze:

    Do kolekcji proponuję dodać jeszcze następujące przepisy:

    HERBACIANA PINA COLADA

    Herbata Zielona – 4 saszetki
    Mleko kokosowe – 400 ml
    Ananas – 1 szt.
    Limonka – 1 szt.
    Cukier brązowy – 2 łyżeczki
    Kokos -1 szt.

    Herbatę zaparzyć w 0,5 l wody o temperaturze 80 stopni. Dobrze schłodzić. Ananasa obrać, wyciąć rdzeń
    i pokroić na drobne kawałki. Herbatę i mleko kokosowe wlać do blendera, dorzucić ananasa, doprawić sokiem z limonki
    i brązowym cukrem – delikatnie zmiksować. Herbatę podawać z kruszonym lodem z wiórkami świeżego kokosa.
    Przepis na 4 porcje.

    GRUSZKA Z FIGAMI NA LODZIE

    Herbata Biała – 4 saszetki
    Brzoskwinie – 2 szt.
    Cukier brązowy – 2 łyżeczki
    Rozmaryn
    Gruszka – 1 szt.
    Figi – 2 szt.

    Herbatę zaparzyć w 1l wody o temperaturze
    80 stopni. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do herbaty razem z kilkoma gałązkami rozmarynu. Wszystko razem dobrze schłodzić. Wyjąć rozmaryn.
    Herbatę z brzoskwiniami i brązowym cukrem zmiksować na gładko. Podawać na kruszonym lodzie z chrupiącymi kawałkami gruszki i ćwiartkami świeżych fig.
    Przepis na 4 porcje.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...