Śliwka jest wspaniałym owocem, a w tym roku pojawiła się dość szybko. Już można kupić te najlepsze moim zdaniem ciemne owoce po całkiem przystępnej cenie. Dlatego dzisiaj kilka pomysłów na placki ze śliwkami.
Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Tracimy wiele, nie uwzględniając śliwek w naszym jadłospisie. Owoce te zawierają bowiem dużą liczbę różnorodnych składników, które mają wpływ na zdrowie i urodę – witaminy A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Owoce te mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu.
Placek ze śliwkami 1
Składniki:
– 50 dag mąki krupczatki
– 15 dag pudru
– 3 żółtka
– 2 jaja
– 5 dag drożdży
– 1/8 l śmietany
– skórka cytrynowa
– 1 cukier waniliowy
– 1 kg śliwek
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać przesiany cukier, jaja, żółtka, roztarte drożdże z cukrem , śmietanę, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie wywałkować na blachę i ułożyć przekrojone na pół śliwki. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Placek ze śliwkami 2
Składniki:
– 500 g mąki
– 4 żółtka – skórka otarta z 1 cytryny
– 100 g cukru
– 250 g masła
– 2 łyżki śmietany
Na wierzch:
– bułka tarta
– 1 kg śliwek
– 6 białek
– 150-200 g cukru
– szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, odstawić na pół godziny do lodówki. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 15 minut. Podpiec. Po tym czasie wyciągnąć, posypać lekko bułką tartą, ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, połowę wysmarować na śliwki, z reszty białek za pomocą szprycy (jak się nie ma, można zrobić rożek z papieru do pieczenia lub z worka) zrobić kratki. Piec w 150 stopniach 30 minut.
Placek ze śliwkami 3
Składniki: – 2,5 szkl mąki – 1 kostka masła śmietankowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 szkl cukru
– 4 jaja
– 80 dag śliwek
– galaretka owocowa Przygotowanie: Masło roztopić w rondelku, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białej, puszystej masy. Dodać powoli mąkę i roztopione masło. Ciasto wylać na blaszkę i ułożyć śliwki. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Gdy wystygnie polać galaretką.
Placek ze śliwkami 4
Składniki:
– 4 jajka
– 20 dag masła lub margaryny – 20 dag cukru
– 20 dag mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier wanilinowy
– sok z 1 cytryny
– śliwki
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Masło utrzeć do białości, dodawać po 1 żółtku na przemian z cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać po łyżce piany i mąki z proszkiem, cały czas mieszając (mikserem na wolnych obrotach) aż do wyczerpania składników. Na końcu wymieszać ciasto z sokiem cytrynowym. Ciasto wlać na wyłożoną pergaminem blachę, na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni C i piec ok 40 minut.
Placek ze śliwkami 5
Składniki:
– 500 g mąki krupczatki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 2 żółtka
– 2 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżeczki cynamonu
– 300 g śliwek
– 50 g mielonych migdałów
– 50 g cukru pudru Przygotowanie:
Do mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać masło, cukier, żółtka oraz śmietanę. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść, uformować ciasto w kulę, odłożyć do lodówki na 30 min. Śliwki umyć, osuszyć, pokroić. Wymieszać ze zmielonymi migdałami i połową cukru pudru (jeśli śliwki są słodkie ten etap można pominąć). Gotowe ciasto rozwałkować (1/3 ciasta zostawić na wierzch) na szerokość i długość prostokątnej średnich rozmiarów blaszki (od jej wielkości będzie zależała wysokość ciasta). Można też wylepić nim blaszkę, odrywając kawałek po kawałku ciasta i lepiąc dno foremki. Na ciasto wyłożyć śliwki, na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok.45 min. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Placek ze śliwkami 6
Składniki: – 200 g gotowej masy marcepanowej
– 250 g miękkiego masła – 200 g drobnego cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
– kilka kropel ekstraktu z gorzkich migdałów
– szczypta soli
– 4 jajka
– 250 g mąki tortowej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka łyżek migdałów w płatkach
– 2 łyżki grubego cukru
– około 1,5 kg świeżych śliwek
Przygotowanie: Miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt z gorzkich migdałów oraz sól utrzeć mikserem na wysokich obrotach (około 8 minut). Po jednym – wbijać jajka cały czas miksując. Dodać starty na tarce, o grubych oczkach, marcepan. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia; dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę – wyrównać. Śliwki układać na cieście (skórką do dołu), posypać płatkami migdałów. Piec 45-50 minut. Po upieczeniu można posypać ciasto dodatkowym cukrem.
Placek ze śliwkami 7
Składniki:
– 4 jajka – 3/4 szkl. cukru
– 1/2 szkl. oleju
– 1 1/2 szkl. mąki pszennej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka kropel aromatu waniliowego
– ok. 50 dag owoców
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Do masy dodać żółtka, ubić. Wlać olej i dobrze wymieszać, można zmiksować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat, wymieszać łyżką. Wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce połączyć wodę, ocet, olej i kawę rozpuszczalną. Połączyć zawartość obu misek. Gotowe ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać brązowym cukrem. Piec około 40 minut w temp. 180st.C.
Placek ze śliwkami 9
Składniki na ciasto:
– 4 łyżki cukru
– 60 g wody
– 210 ml ciepłego mleka
– 30 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
– 80 g masła
– 1 jajko
– 450g mąki pszennej
Na kruszonkę:
– 50 g mąki
– 25 g cukru
– 25 g zimnego masła
– szczypta soli (na czubek noża)
– około 500 g śliwek – można dać więcej
Przygotowanie:
Składniki kruszonki rozetrzeć w misce drewnianą łyżką i odstawić. Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać wodę, ciepłe mleko i pozostały cukier. Odstawić na kilka minut. Dodać jajko. W garnuszku roztopić masło, przestudzić i letnie dodać do drożdży, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Kwadratową formę o boku 26 cm (lub tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Odstawić do wyrastania na tak długo aż ciasto podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką (można podwoić ilość składników, jeśli chcecie mieć więcej kruszonki) . Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Placek ze śliwkami 10
Składniki: – 15 dag mąki
– 8 dag masła
– 5 dag cukru pudru
– 1–2 łyżki śmietany
Na masę:
– 75 dag tłustego twarogu
– 4 jajka
– 20 dag cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 50 dag śliwek węgierek
– 1 biała czekolada
– 2 łyżki cukru
– 150 ml śmietanki kremówki
– 1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Na ciasto: z masła, mąki, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Upiec na rumiano w 200 st. C. Na masę: śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, połączyć z twarogiem. Wymieszać z pianą z białek i budyniem. Na kruchym spodzie ułożyć połówki śliwek, przykryć masą serową. Piec ok. 50 min w 180 st. C. Śmietankę zagotować z cukrem. Rozpuścić w niej czekoladę, schłodzić, ubić. Kremem i owocami udekorować sernik.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, umieścić w nim żółtko. Dosypać brązowy cukier i sól. Obłożyć kawałkami masła. Składniki siekać nożem, aż połączą się w grudki. Następnie energicznie zagnieć ciasto. Włożyć do lodówki na mniej więcej 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć. Ostrym nożykiem pokroić na połówki, wyjąć pestki. Owoce oprószyć cynamonem. Przygotować masę śmietankową: jajka wbić do wysokiego naczynia, dodać cukier i cukier waniliowy lekko ubić, wymieszać ze śmietaną. Ochłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Spód i brzegi natłuszczonej blaszki wylepić ciastem. Ciasto na spodzie ponakłuwać. Przykryć połówkami śliwek. Zalać je masą śmietankową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. i piec około 5 minut. Następnie temp. piekarnika zmniejszyć do 200 st. i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, posypać płatkami migdałowymi i białym cukrem. Piekarnik przełączyć na opcję grill i ponownie wstaw ciasto, aby cukier się lekko skarmelizował, a płatki migdałowe ładnie przyrumieniły. Piec jeszcze około 10 min.
Placek ze śliwkami 12
Składniki na około 15 muffinek:
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 jajka, roztrzepane
– 120 g drobnego cukru
– ½ szklanki oleju
– 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
– 5 śliwek, pokrojonych na małe kawałki
Do posypania:
– ¼ szklanki cukru demerara Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.