Proste i szybkie ciasto z wiśniami

20 lipca 2012, dodał: jagusia
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka

3 żółtka

1/2 szklanki cukru pudru

3/4 kostki masła roślinnego

wiśnie- wydrylowane

margaryna- do wysmarowania formy

bułka tarta- do posypania formy

Wykonanie;

Mąkę i proszek przesiać przez sito. Wlać do niej 2 łyżki wrzącej wody, mleko, utarte z cukrem żółtka, roztopione schłodzone masło roślinne i wyrobić na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką  tartą formy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stop. C.

fot: redakcja