Tarta śliwkowa
Składniki na masę:
70 dag śliwek
3/4 szklanki śmietany 22%
4 łyżki cukru
1 jajko
1 szklanka bitej śmietany
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
15 dag posiekanego masła
3 łyżki zimnej wody
Wykonanie ciasta:
Wyrobić ciasto z mąki, cukru i masła. Dodać zimną wodę, zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stop. C. i piec tartę przez 20 minut.
Wykonanie masy:
Śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko zmiksować. Masę wylać na ciasto i wstawić na 10 minut do piekarnika. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Białko ubić, do piany dodać 1 łyżkę cukru, delikatnie wymieszać. Wyjąć tartę i zwiększyć temp. do 200 stop. C.
Na tartę nałożyć śliwki i pianę, posypać 1 łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 20 minut.
fot: redakcja