Uwielbiam faszerowane warzywa, ponieważ jest to pomysł na szybkie i pożywne danie, a zawsze można przepis tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Faszerować można wiele znanych warzyw, żeby wymienić chociaż paprykę, ziemniaki czy cukinię. Dzisiaj kilka pomysłów na pyszne i apetyczne warzywa faszerowane.
Cukinia faszerowana
Składniki:
– 2 cukinie
– 30 g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 pomidor
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– ser żółty
– pieprz czarny, sól
– 20 g pieczarek Przygotowanie: Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać). Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić. Cukinię faszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym. Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.
Faszerowane bakłażany z ryżem
Składniki: – 2 kostki rosołowe
– 2 średniej wielkości bakłażany
– 2 łyżki oliwy lub oleju – 1/2 szklanki ryżu
– gałązka oregano lub bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 pomidory
– 1 czerwona cebula
– pieprz Przygotowanie:
Bakłażany umyć. Wydrążyć z nich miąższ, pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oliwy. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Zioła posiekać. Ryż ugotować na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi. Wymieszać z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą i ziołami, doprawić pieprzem do smaku. Farszem napełnić wydrążone połówki bakłażanów. Ułożyć je w natłuszczonej formie, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową. Piec w 190 stopniach ok. 30 min. (aż bakłażany będą miękkie).
Bakłażan faszerowany wołowiną
Składniki: – 2 bakłażany
– 1 cukinia
– 1 średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 średnie pomidory lub 5 małych – 500 g mielonej wołowiny
– oliwa z oliwek
– 1 kulka sera mozzarella
– 125 ml wytrawnego wina
– kubek esencjonalnego rosołu
– pęczek świeżej bazylii
– sól, pieprz, oregano do smaku
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: W dużym rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę pod koniec na krótko dodając czosnek. Wrzucić wołowinę i smażyć aż zbrązowieje. Kiedy cały płyn wyparuje a mięso stanie się chrupkie wlać wino i odparować mieszając. Pomidorki sparzyć wrzątkiem, obrać, rozdrobnić, dodać do sosu wraz z pokrojoną cukinią, listkami bazylii i innymi przyprawami. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. W międzyczasie przepołowić bakłażany, łyżką wydrążyć środki zostawiając skórkę grubości około 4 mm (pestki wyrzucić a pozostały farsz posiekać i dodać do mięsa). Gdy mięso będzie miękkie zwiększyć ogień odparować resztę płynu, dodać koncentrat i wymieszać by powstał gęsty farsz. Napełnić nim wydrążone bakłażany. Na wierzchu każdego ułożyć porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na 20 -30 min. /www.feeria.blox.pl/
Rozgrzać piekarnik. Nakłuć ziemniaki kilka razy widelcem i zawinąć w ręczniki papierowe. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na 13 do 15 min. (aż ziemniaki będą ugotowane). Wyjąć i schłodzić. Przeciąć wzdłuż. Łyżką wydrążyć część wnętrza ziemniaka, pozostawiając nienaruszoną skórkę. Skropić zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz oliwą i posypać solą. Ułożyć ziemniaki na blaszce do pieczenia i piec do złotego koloru, około 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Wrzucić brokuły do gorącej wody i gotować 3 do 4 min. Odcedzić i odstawić. Boczek pokroić i podsmażyć na patelni, często mieszając, około 3 do 4 min. Cebulę, awokado, śmietanę, sok z limonki, kolendrę, czosnek i sól wrzucić do blendera i zmiksować. Wymieszać brokuły z serem i łyżką napełniać miseczki ziemniaków. Włożyć do ciepłego piekarnika i piec, aż ser się rozpuści (około 5 min.). Wyjąć i położyć po łyżce kremu z awokado na każdym ziemniaku, posypać szczypiorkiem i boczkiem.
Pomidory faszerowane pieczarkami i ryżem
Składniki:
– 6-8 pomidorów
– 1 torebka ryżu
– 250 g pieczarek
– 1 cebula
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– oregano
– 1 ząbek czosnku
– olej
– cukier. Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju cebulę , dodając pieczarki. Wymieszać wszystkie składniki doprawiając ziołami, pieprzem i solą. Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Do każdego pomidora wsypać szczyptę cukru. Gotową masą napełniać wydrążone pomidory. Brytfannę wysmarować tłuszczem i nakładać gotowe pomidory. Podczas pieczenia podlać lekko wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 15 min., później zmniejszyć temp. do 180oC i piec 5 min. Z miąższu można zrobić szybki sos. Należy gotować aż nadmiar wody wyparuje. Dodać sól, pieprz, cukier i bazylię. Gotowym sosem można polać upieczone pomidory.
Pomidory nadziewane wołowiną
Składniki:
– 8 dużych pomidorów
– 1 łyżeczka soli
– 5 ml oleju
– 454 g mielonej wołowiny
– ½ szklanki drobno posiekanej zielonej cebuli
– ząbek czosnku
– pieprz
– posiekana świeża pietruszka
– drobno posiekane prażone orzeszki (3 łyżki)
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1/2 łyżeczki suszonego chilli
– szklanka gotowanego ryżu
– ser feta (125 ml)
– ¼ szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Odciąć górę pomidorów, wydrąż środki pozostawiając około 1 szklankę miąższu (250 ml). Posypać pomidory w środku solą. Włożyć pomidory do kuchenki mikrofalowej na ok. 1 minutę, aż nieco zmiękną. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć mięso, cebulkę, czosnek, doprawić pieprzem i pietruszką oraz solą. Dodać miąższ pomidorowy, ryż gotowany i przyprawy. Gotować przez 5 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać ser feta i odrobinę parmezanu. Wymieszać. Zdjąć z ognia. Ułożyć pomidory na natłuszczonej blaszce. Wypełnić środki farszem. Posypać parmezanem i cebulką. Pokropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku przez 8 do 10 min.
Przeciąć pomidory na pół i wydrążyć. W średniej wielkości misce wymieszać bułkę, czosnek, bazylię, pieprz, 1/4 szklanki startego parmezanu i oliwy. Nadziać pomidory z farszem, posypać pozostałym parmezanem i zapiekać przez 30 min.
Ziemniaki zapiekane z serem (autor: Pyza)
Składniki:
– 10 średniej wielkości ziemniaków
– ok. 30 dkg sera żółtego, użyłam ostrego – Zbójnickiego
– 4-6 łyżek ketchupu – wg uznania łagodny albo pikantny
– do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą – wybrać bulwy równej wielkości. Zalać je w garnku zimną wodą tak żeby były przykryte i ugotować (ok. 20 min.). Następnie odcedzić i zostawić żeby przestygły. Każdego ziemniaka przekroić poziomo na pół i przy pomocy łyżeczki wybrać miąższ ze skórki – nie musi być bardzo dokładnie, ale trzeba uważać żeby łupinki nie popękały a są cienkie! Wydrążony miąższ przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać na wiórki ser i ketchup oraz trochę soli i pieprzu do smaku, wymieszać. W każdą łupinkę nałożyć czubato masy ziemniaczano – serowej i ułożyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 30 min. /https://urodaizdrowie.pl/ziemniaki-zapiekane-z-serem/
Przygotowanie: Opłukać soczewicę i namoczyć na 30 min. Rozgrzać połowę oleju na patelni, dodać paprykę i smażyć aż zbrązowieje. Papryki wystudzić i osączyć z tłuszczu. Pozostały olej wlać do dużego rondla. Podsmażyć kminek aż nasiona zaczną pękać. Dodać cebulę, papryczki chilli i smażyć jeszcze ok. 8 min. Dodać imbir i kolendrę. Osuszyć soczewicę i dodać ją do pozostałych składników, przyprawić, zalać wodą. Wszystko wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić 15 do20 min. lub do momentu aż woda odparuje. Przyprawić pieprzem i solą. Z papryk obciąć wierzchołki i usunąć pestki. Nadziać je duszoną w przyprawach soczewicą. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez ok. 15 min.
Papryka faszerowana mięsem
Składniki:
– 1 kg papryki
– 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
– 3/4 szklanki ryżu
– 3 cebule
– 50 g masła
– 1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
– natka pietruszki
– czarny mielony pieprz
– sól do smaku.
Przygotowanie:
Z papryk odciąć wierzchy razem z ogonkami (i zachować je) następnie starannie usunąć gniazda nasienne i umyć. Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać przebrany i przepłukany ryż, wlać 3/4 litra soku pomidorowego lub bulionu warzywnego. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 min. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk napełnić farszem, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami i ułożyć ciasno obok siebie. Danie zalać resztą soku pomidorowego (lub bulionem warzywnym) i dusić na małym ogniu orzez około 30 do 40 min.
– jedna gruba cykoria – 20 dag wędzonego łososia
– limonka
– 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
– łyżka majonezu dekoracyjnego
Przygotowanie:
Limonkę (ewentualnie cytrynę) sparzyć, zetrzec z niej skórkę, wycisnąć sok. Łososia nożem pkroić w drobniutką kosteczkę, posiekać szczypiorek. Wymieszać łososia ze skórką i sokiem z limonki oraz szczypiorkiem. Listki cykorii poodrywac od głąba, nakładać sałatkę i dekorować majonezen. /https://urodaizdrowie.pl/faszerowana-cykoria-lososiem/