Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów na dania z mielonego jest ogromnie wiele – jak zwykle jednak cenię sobie prostotę wykonania i niewielką czasochłonność w kwestii wykarmienia moich „głodomorków”. Przedstawiam dziś świetne przepisy na dania z mięsa mielonego – sycących, smacznych i łatwych. Sugeruję korzystanie z mięsa mielonego indyczego zamiast wieprzowego.
Przygotowanie: Na oleju przesmażyć mięso mielone, dodać pomidory i bulion. Przykryć i dusić ok. 10 min. Podsmażyć warzywa, dodać mięso, rozgnieciony czosnek, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć na sicie. Jeszcze gorące zmiksować lub dobrze ugnieść z mlekiem i masłem. Dodać jajko, doprawić pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami, posypać parmezanem i zapiekać ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.
Mięso mieszamy w misce wraz z przyprawami i pokrojonymi w kostkę cebulą i papryką i groszkiem. Ciasto rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, na jednej połowie układamy mięso mielone wzdłuż ciasta, zwijamy w rulon, pieczemy około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką i przyprawami i czosnkiem. Ziemniaki wymieszać z majonezem, posolić do smaku, można posypać przyprawą do ziemniaków. Warzywa umyć, grzyby obrać ze skórki. Do dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć ziemniaki, dodać polepione w małe kulki pulpeciki, posypać cebulą, wokoło położyć ulubione warzywa. Piec w mocno nagrzanym piekarniku przez 50 minut, koniecznie przykryć całość folią albo papierem do pieczenia.
Klopsy drobiowe z jajkiem i kukurydzą
Autor: ala-piecze.blogspot.com
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
3/4 łyżki masła klarowanego
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki majonez kremowy
1 łyżka musztardy
2 łyżki zimnej wody
4 łyżki kukurydzy z puszki
Do smaku
sól morska
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
do panierowania bułka tarta
do smażenia olej kokosowy
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Dodać mięso mielone, surowe jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jajka, kukurydzę i delikatnie wymieszać. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na rumiano.
– sos beszamelowy: margaryna, mąka, mleko, 2 jajka
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Rozmieszać parmezan z jajkami, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i dodać do makaronu. Cebulę i czosnek posiekać, pomidory pokroić w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić czosnek i cebulę, dodać mielone mięso i podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić przez ok. 20 min. na małym ogniu. Przygotować sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzać margarynę. Dodać mąkę i powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułożyć w naczyniu żaroodpornym, po czym dodać usmażone mięso z warzywami i przykryć resztą makaronu. Całość polać sosem beszamelowym. Wierzch posypać suszoną bazylią. Zapiekać wszystko przez ok. 40 min w temperaturze 200 st.
Mięso mielone z makaronem
Składniki:
– ½ kg mielonki (jakiejkolwiek)
– 2 torebki sosu pieczeniowego ciemnego
– łyżeczka zupy ogonowej lub warzywka
– 4 łyżki mleka
– ulubiony makaron
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mielonkę, łyżeczkę zupy ogonowej i smażyć, aż mielonka zrobi się „sypka”. Następnie dolać szklankę wody, a w drugiej szklance wody rozpuścić sosy wlać, kiedy poprzednio wlana woda się zagotuje. Rozmieszać i gotować parę minut. Na końcu dodać mleko. Podawać z makaronem.
Mięso mielone podsmażyć na brązowo na patelni bez użycia tłuszczu, powinno się samo ładnie wytopić. Dodać oliwy, jeśli mięso będzie bardzo chude. Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne (nie wyrzucać), pokroić w małą kostkę i dodać do zarumienionego mięsa. Dodać zioła i drobno posiekaną natkę. Podsmażyć chwilę dobrze mieszając, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Kiedy połowa płynu odparuje, wbić jajka i podgrzewać mieszając, aż się zetną. Dodać rozdrobnione środki pomidorów i koncentrat pomidorowy. Wymieszać, przyprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do większego garnka. Dodać gorący sos, wstrząsnąć wszystko pod przykryciem aż się solidnie wymiesza. Podawać od razu.
Spaghetti z kotlecikami
Składniki:
Sos:
– 1 cebula
– oliwa
– 2-3 ząbki czosnku
– pieprz
– 2 puszki krojonych pomidorów
– cukier
Kotleciki:
– 1/2 kg mielonego mięsa
– 1 jajko
– rozmaryn lub bazylia
– sól
– pieprz
– makaron
– ser mozarella
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i udusić do miękkości na oliwie, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przyprawić pieprzem. Dorzucić pomidory, wsypać cukru do smaku. Dusić ok. 20 min. Mięso połączyć z uduszoną wraz z czosnkiem cebulą, wbić jajko i wymieszać. Posiekać rozmaryn lub bazylię (może być też inne niezłe ziółko) i dodać do masy mięsnej, doprawić pieprzem i solą. Z masy uformować kuleczki. Te okrąglutkie kotleciki smażyć na brąz z obu stron. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, polać odrobiną oliwy, posolić. Nałożyć spaghetti, polać sosem, dodać rumiane kotleciki i posypać startym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 1 min., by ser się rozpuścił.
Rigatoni z mięsem mielonym
Składniki:
– 50 dag mielonej wołowiny
– 50 dag mielonej wieprzowiny
– 1/2 szklanki oliwy
– 1 kg makaronu typu rigatoni (krótkie proste rurki) – pęczek świeżego tymianku
– sól, pieprz
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki mąki
– 3 szklanki zimnego mleka
– 40 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Mięso wymieszać z połową pęczka tymianku, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. W żaroodpornym naczyniu układać na zmianę mięso i makaron (górną warstwą powinien być makaron). Posypać resztą tymianku, piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić masło, oprószyć mąką i zasmażyć na jasnozłoty kolor. Ciągle mieszając, powoli wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Makaron polać sosem, posypać serem. Piec jeszcze ok. 15-20 min.
Przygotowanie: Cebulkę pokroić drobno i smażyć na oliwie na złoto. Dodać zgnieciony czosnek, a chwilę potem – mięso mielone. Smażyć, aż mięsko ładnie się przypiecze. W tym czasie ugotować strąki fasolki. Kiedy będzie miękka, wrzucić na patelnię i wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy (paprykę, bazylię, oregano, lubczyk). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy – powinno go być niedużo, tylko dla smaku i trochę dla koloru. Prawdziwym łasuchom polecam dodać jeszcze starty żółty ser.
Gotowane mięso rozdrobnić, dodać marchewkę i zmielić bardzo dokładnie. Namoczyć suchą bułkę w wodzie, kiedy zmięknie, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić mięso, aby stanowiło zwartą masę. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać je w mące. Do garnka wlać ok .1,5 szklanki wody, dodać 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawić pieprzem, wegetą, maggi i bazylią. Zagotować. Pulpeciki przekładać do garnka. Na 10 min. przed podaniem zalać je wrzącym sosem. Gotować około 5 min. Podawać polane sosem do pieczywa, ziemniaków lub innych dodatków.
Ciasto rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle około 10 min. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem, śmietaną i tartą bułką. Mocno przyprawić solą, pieprzem, skórką cytrynową i gałką muszkatołową. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i wywałkować na duży prostokąt grubości około 3 cm. Następnie pokroić na kwadraty o boku około 12 cm. Pośrodku każdego kwadratu położyć łyżeczkę farszu, składać je tak, aby powstały trójkątne pierożki. Pierożki ułożyć na opłukanej zimną wodą blasze.
Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować pierożki i posypać ziarnem sezamowym. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 225 st.
Kotleciki mielone
Składniki:
– po 30 dag mielonego mięsa wieprzowego i wołowego
– 1 jajko – 1 czerstwa kajzerka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 5 łyżek tartej bułki
– olej do smażenia
– pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć, rozdrobnić. Natkę opłukać, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Mięso wymieszać z bułką, cebulą, natką i jajkiem. Wyrobić na jednolitą masę i formować kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, ok. 15 min.
Pulpeciki grillowane
Składniki: – 600 g mięsa mielonego (może być mieszane, wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
– 1 jajko
– 2-3 łyżeczki bułki tartej
– 1 średnia cebula
– ząbek czosnku
– 1 -2 łyżeczki przyprawy Gyros
– sól i pieprz
Glazura:
– 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1-1,5 łyżki oleju lub oliwy
– łyżeczka octu balsamicznego lub po pół łyżeczki octu winnego i miodu
Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić przyprawami. Wyrobić z jajkiem i bułką tartą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Odstawić na ok. 30 min. w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły. Wszystkie składniki glazury połączyć i dokładnie wymieszać. Glazura powinna być dość gęsta. Z mielonego mięsa uformować kuleczki. Kulki (4-5 szt.) nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane opiec, obracając na grillu. Jak zaczną puszczać sok posmarować je za pomocą pędzelka przygotowaną glazurą. Podpiekać aż na wierzchu kulek powstanie chrupiąca skórka.
Smacznego!
Jak widać, jest tak wiele pomysłów na dania mięsa z mielonego, że możemy je podawać często i nie znudzi się nikomu! Dajcie znać, jakie macie swoje ulubione przepisy z mięsa mielonego, a na pewno zaprezentujemy je w naszym artykule:)