Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?
Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów jest ogromnie wiele, jak zwykle przedkładam jednak ponad wszystko prostotę wykonania i niewielką czasochłonność, przy możliwości wykarmienia moich „głodomorków”. Przedstawiamy więc kilka przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego, sycących, smacznych i łatwych. Sugerujemy korzystanie z mięsa mielonego indyczego zamiast wieprzowego.
zobacz też:
Zapiekanka z mięsem mielonym
– 2 pokrojone w kostkę duże cebule
– 2 pokrojone w kostkę marchewki
– pokrojona w kostkę mała czerwona i żółta papryka
– zielony groszek
– 4 obrane i pokrojone pomidory

– 3 ząbki czosnku
– 6 łyżek oleju
– tymianek
– ostra i słodka papryka
– sól
– pieprz
– 80 dag ziemniaków
– 3–4 łyżki mleka
– jajko
– łyżka masła
– mielona gałka muszkatołowa
– pieprz
– parmezan do posypania
Na oleju przesmażyć mięso, dodać pomidory i bulion. Przykryć i dusić ok. 10 min. Podsmażyć warzywa, dodać mięso, rozgnieciony czosnek, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć na sicie. Jeszcze gorące zmiksować lub dobrze ugnieść z mlekiem i masłem. Dodać jajko, doprawić pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ziemniakami, posypać parmezanem i zapiekać ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.
Pieczone ziemniaki z pulpecikami w warzywach
składniki:
Klopsy drobiowe z jajkiem i kukurydzą
Autor: ala-piecze.blogspot.com

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
3/4 łyżki masła klarowanego
1 jajko surowe
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki majonez kremowy
1 łyżka musztardy
2 łyżki zimnej wody
4 łyżki kukurydzy z puszki
Do smaku
sól morska
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
do panierowania bułka tarta
do smażenia olej kokosowy
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, surowe jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jajka, kukurydzę i delikatnie wymieszać. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na rumiano.
Zapiekanka po grecku
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Rozmieszać parmezan z jajkami, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i dodać do makaronu. Cebulę i czosnek posiekać, pomidory pokroić w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić czosnek i cebulę, dodać mielone mięso i podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić przez ok. 20 min. na małym ogniu. Przygotować sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzać margarynę. Dodać mąkę i powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułożyć w naczyniu żaroodpornym, po czym dodać usmażone mięso z warzywami i przykryć resztą makaronu. Całość polać sosem beszamelowym. Wierzch posypać suszoną bazylią. Zapiekać wszystko przez ok. 40 min w temperaturze 200 st.
Mięso mielone z makaronem
Tagliatelle z mięsem mielonym
– 8 gniazdek tagliatelle
– 2 jajka
– 400 g mięsa mielonego mieszanego
– 200 ml bulionu
– 1 koncentrat pomidorowy

– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżka lubczyku
– 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
– pieprz czarny mielony
– oliwa
– sól
Przygotowanie:
Spaghetti z kotlecikami
Kotleciki:
Rigatoni z mięsem mielonym
– 50 dag mielonej wieprzowiny
– 1/2 szklanki oliwy
– 1 kg makaronu typu rigatoni (krótkie proste rurki)

– sól, pieprz
– 4 łyżki mąki
– 3 szklanki zimnego mleka
– 40 dag sera żółtego
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
– mięso mielone
– fasolka szparagowa

– czosnek
– cebula
– sól, pieprz, przyprawy
Cebulkę pokroić drobno i smażyć na oliwie na złoto. Dodać zgnieciony czosnek, a chwilę potem – mięso mielone. Smażyć, aż mięsko ładnie się przypiecze. W tym czasie ugotować strąki fasolki. Kiedy będzie miękka, wrzucić na patelnię i wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy (paprykę, bazylię, oregano, lubczyk). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy – powinno go być niedużo, tylko dla smaku i trochę dla koloru. Prawdziwym łasuchom polecam dodać jeszcze starty żółty ser.
Pomidory z mięsem mielonym
– biały pieprz
– 6 pomidorów
– ziołowa przyprawa do mięsa

– 1 cebula
– 1 jajko
– 50 dag mieszanego mięsa mielonego
– świeża bazylia
– sól
Pulpety w pomidorach
– 1 marchew

– 1 jajko
– 1 łyżeczka przyprawy typu warzywko
– koncentrat pomidorowy
– 1 szczypta bazylii
– 1 łyżka mąki
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 20 dag mięsa mielonego mieszanego

– 1 łyżka śmietany kremówki
– 2 łyżki bułki tartej
– sól
– pieprz
– skórka otarta z 1 cytryny
– gałka muszkatołowa
– 1 żółtko
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka ziaren sezamu
Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować pierożki i posypać ziarnem sezamowym. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 225 st.
Kotleciki mielone
– 1 jajko

– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 5 łyżek tartej bułki
– olej do smażenia
– pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz
Pulpeciki grillowane
– 600 g mięsa mielonego (może być mieszane, wieprzowo wołowe lub drobiowe)
Do mięsa mielonego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić przyprawami. Wyrobić z jajkiem i bułką tartą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Odstawić na ok. 30 min. w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły. Wszystkie składniki glazury połączyć i dokładnie wymieszać. Glazura powinna być dość gęsta. Z mielonego mięsa uformować kuleczki. Kulki (4-5 szt.) nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane opiec, obracając na grillu. Jak zaczną puszczać sok posmarować je za pomocą pędzelka przygotowaną glazurą. Podpiekać aż na wierzchu kulek powstanie chrupiąca skórka.
Zobacz również:
![]() | Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy |
- Ciasta bez pieczenia – przepisy
- Dania z kurkami
- Bitki wołowe, wieprzowe – różne przepisy na smaczny obiad
- Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
![]() | Rozgrzewające dania – pomysłowe przepisy |
Najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe zmielone własnoręcznie w domu. Zawsze tak robię. Specjalnie w tym celu kupiłam sobie robot kuchenny z maszynka do mielenia mięsa
Fajne przepisy, na pewno skorzystam z nie jednego :) Uwielbia makarony, tylko muszą być dobre, ja kupuję te od primo gusto. Uwielbiam też pesto :)
mielonego wieprzowego nie polecam
dlaczego nie polecasz wieprzowego? dla mnie wieprzowo wolowe najlepsze a drobiowe nie za bardzo.
A ile jajek do zapiekanki greckiej?
pyszne takie kotlety…
pyszności, na pewno zrobię nadziewane muszle
ja też…