Sernik to jedno z najlepszych ciast i niemal wszyscy je lubią. Dlatego przepisów na sernik jest też cała gama, każda gospodyni domowa ma swoją ulubioną recepturę i sprawdzone pomysły. Oto kilka z naszych propozycji.
Sernik waniliowy z galaretką
Składniki:
– 1 kg sera
– 4 całe jajka
– 330 g kwaśnej śmietany – 1 szklanka cukru pudru
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
– skórka starta z 1 cytryny
– sok z połowy cytryny
Spód:
– 200 g herbatników
– ½ kostki masła
Wierzch:
– 2 galaretki truskawkowe
– truskawki
Przygotowanie:
Pokruszyć herbatniki w mikserze, wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć blaszkę o średnicy ok. 26 cm papierem do pieczenia i wyłożyć na spód masę z herbatników. Włożyć ciasto do lodówki i przygotować masę serową: zmielić dwukrotnie ser. Dodać do niego śmietanę, miksując nadal, dodać następnie oba cukry, jajka (pojedynczo). Wymieszać i dodać pod koniec budyń, skórkę oraz sok z cytryny. Połączyć składniki. Wyłożyć następnie masę serową na herbatniki i piec przykryte folią aluminiową ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 1 godzinę i 15 minut. Ostatnie 15 minut piec bez folii. Po wystygnięciu zostawić ciasto na noc w lodówce. Następnego dnia przygotować galaretkę: na dwie galaretki dać dwie szklanki wody (czyli mniej niż w instrukcji podanej na opakowaniu). Ułożyć na serniku owoce, zalać lekko tężejącą już i ostudzoną galaretką.
Sernik z białą czekoladą
Składniki:
– 0,5 kg mascarpone
– 0,5 kg sera twarogowego śmietankowego
– 100 g drobnego cukru
– 5 jajek – 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
– 300 g (3 tabliczki) białej czekolady
– ok. 40 dkg owoców
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc odpowiednio wcześniej należy wyjąć je z lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 st. Przygotować tortownicę (26 cm średnicy) – na spodzie położyć papier do pieczenia o większym rozmiarze niż tortownica, nałożyć obręcz tortownicy i zamknąć – dzięki temu tortownica będzie szczelna. Obręcz w środku posmarować masłem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Naczynie z czekoladą ustawić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak aby spód naczynia był ogrzewany parą. Cały czas mieszać aż czekolada się rozpuści. Do misy włożyć ser i cukier i zmiksować krótko na średnich obrotach, do połączenia się składników. Krótkie miksowanie zapobiega napowietrzaniu masy. Dodawać po jednym jajku miksując cały czas na niskich/średnich obrotach aż każde jajko dobrze połączy się z resztą masy, cały czas pamiętając, żeby nie miksować zbyt długo. Dodać śmietankę i rozpuszczoną czekoladę (pozostawić do polania) i krótko mieszać. Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec przez 1 godzinę i 45minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce, a po całkowitym wystygnięciu wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Polać czekoladą i schłodzić. Udekorować owocami.
Sernik z truskawkami
Składniki:
Spód:
– 10 dag herbatników
– 10 dag orzechów włoskich
– 10 dag masła Marynowane truskawki:
– 50 dag truskawek
2-3 łyżki wódki owocowej
Krem:
– 2 czubate łyżki żelatyny
– 400 ml 36% śmietany
– 8-10 łyżek cukru pudru
– 80 dag naturalnego twarożku
Przygotowanie:
Rozdrobnić w malakserze ciastka oraz orzechy, dodać masło i krótko miksować, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozłożyć ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), docisnąć lekko dłonią, wstawić do lodówki. Truskawki zalać wódką i odstawić, aby się zamarynowały. Przygotować krem: żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Ubić śmietanę z cukrem, po łyżce dodać serek, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarować na torcie, na wierzchu ułożyć truskawki marynowane w wódce, przykryć resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzić wierzch. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Udekorować truskawkami (albo galaretką lub bitą śmietaną).
Sernik ze śliwkami
Składniki:
Spód:
– 150 g ciastek Digestive w czekoladzie
– 50 g masła
Masa serowa:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze do konsystencji piasku i wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć ciastem dno formy. Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) zmiksować na gładki krem, niezbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylać na spód z ciastek. Na wierzchu ciasno ułożyć połówki śliwek, rozcięciami do góry. Przygotować kruszonkę. Ciepłe, rozpuszczone masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę. Posypać sernik. Piec godzinę w 180 st. C. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać, przykryć je folią aluminiową. Wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Sernik waniliowy z jagodami
Składniki:
Kruche ciasto:
– 75 g zimnego masła
– 160 g mąki (najlepiej krupczatki)
– 50 g cukru pudru
Masa serowa:
– 100 g miękkiego masła
– 200 g cukru
– 600 g sera białego (zmielić 2-3 razy lub przetrzeć przez sito) – 3 jajka
– 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego owoce, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do owoców, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie:
Składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną okruszki lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wysypać do tortownicy i ugnieść na dnie i na brzegu – ok. 3 cm wysokości. Podpiec w temp. 180 st. na złoty kolor (ok. 12-15 minut). Masło utrzeć z połową cukru na jasna masę, dodawać po łyżce sera i po trochu pozostałego cukru. Ucierać, aż cukier nie będzie wyczuwalny (ok. 5 minut). Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując na najniższych obrotach miksera ok. 30 sekund. Na koniec dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony spód, powierzchnię masy wyrównać. Na masę wyłożyć owoce. Piec w temp. 160 st. przez ok. 60 minut (wierzch na środku powinien być lekko sprężysty). Gdyby sernik przypiekał się na wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu sernik zostawić na 15 minut w piekarniku, po czy wyjąć go, a po godzinie zdjąć obręcz tortownicy. Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na min. 8-10 godzin. Polać owocową polewą przed podaniem.
Sernik z malinami
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 4 jajka – 2/3 szklanki cukru
– 1 kg twarogu
– cukier waniliowy
– 1/2 opakowania budyniu waniliowego
– 2 łyżki startej skórki z cytryny
– maliny
– syrop malinowy
Przygotowanie:
Z mąki, żółtka, 3 łyżek cykru zagnieść kruche ciasto. Twaróg zemleć, połączyć z resztą cukru, 3 żółtkami, budyniem i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę. Wraz ze skórką cytrynową dodać do sera. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkwać i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Podpiec, wyłożyć masę serową i piec ok godziny w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, polać syropem, na wierzchu ułożyć maliny.
Masło i cukier rozpuścić w rozgrzanym rondelku. Dodać twaróg, roztrzepane jajka i mieszając doprowadzić do wrzenia. Budyń rozpuścić w mleku i gotować ciągle mieszając, po czym masę dolać do rondelka. Blaszkę do sernika wyłożyć herbatnikami. Na ułożone ciastka wylać ostudzoną masę, dodać pokruszone herbatniki i orzechy, przykryć warstwą herbatników. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier puder, wodę i kakao. Całość zagotować. Ciepłą masę rozlać na górną warstwę herbatników, posypać orzechami.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru pudru. Osobno ubić żółtka z cukrem pudrem. Do żółtek dodać resztę składników (zmielony twaróg, aromat, opakowanie proszku sernix oraz mleko). Całość miksować do uzyskania jednolitej masy. Do całości dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 60 min. Po upieczeniu zostawić 20 minut w piekarniku. Na wystudzone ciasto wylać polewę czekoladową.
Sernik tradycyjny
Składniki:
– 1 kg tłustego, mielonego, białego sera
– 10 jajek – 3/4 kostki masła
– 2 szklanki cukru pudru
– budyń waniliowy
– cukier waniliowy
– 2 łyżki mąki krupczatki
– tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Oddzielić 10 żółtek i 5 białek jaj; żółtka dodawać po jednym do masy maślanej, cały czas ucierając. Gdy masa będzie jednolita, dodawać stopniowo ser. Przesiać przez sito mąkę i budyń, utrzeć. Ubić pianę z 5 białek, dodać do miski, rozmieszać. Formę natrzeć tłuszczem, nagrzać piekarnik do 180 st.. Piec 80 minut. Sernik jest gotowy, kiedy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Po około godzinie wbić wykałaczkę, jeśli ser nie przyklei się, sernik można wyjąć z piekarnika.
Sernik czekoladowy
Składniki:
Masa serowa:
– 285 g ciemnej czekolady (mlecznej lub białej) – 1,2 kg kremowego sera śmietankowego
– 200 g cukru
– 2 łyżeczki esencji waniliowej
– 4 jajka
– 175 ml (200 g) słodkiej śmietany 18%
– 1 łyżka kakao Spód:
– 200 g herbatników czekoladowych lub owsianych digestive z czekoladą
– 85 g masła
– 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno formy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz wypuszczając folię na zewnątrz. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłożyć równomiernie spód formy. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, następnie dodać wanilię. Oddzielnie ubić jajka (ubijać przez około 4 – 5 minuty, jajka nie mają być bardzo sztywno ubite) i wymieszać je z masą serową. Śmietanę wymieszać z kakao, dodać do masy serowej, wymieszać z roztopioną czekoladą. Wyłożyć na spód z herbatników i piec przez 60 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Masa serowa:
– 1 budyń o smaku śmietankowym
– 500 g sera na sernik
– 3/4 szkl. cukru
– 1/2 kostki stopionego masła
– 2 całe jajka
Ciasto:
– 500 g mąki
– 250 g margaryny
– 5 jajek (żółtka)
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 puszka brzoskwiń
Ser utrzeć z cukrem, jajkami i masłem. Wsypać budyń i połączyć. Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia przygotować kruszonkę. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijać przez chwilę, a następnie połączyć z mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozkruszyć połowę kruszonki (ciasta), na to masę serową, brzoskwinie przekrojone na ćwiartki i bezę. Całość posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 60 minut.
Sernik karmelowy
Składniki:
Na sernik:
– 500 g sera na serniki mielonego trzykrotnie
– 250 g serka mascarpone
– 250 g kremowego, słonego serka Philadelphia
– 3 łyżki mąki ziemniacznaj lub ryżowej
– 5 jajek
Piekarnik nagrzać do 175 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wypuścić na zewnątrz. Boki posmarować masłem. Do misy miksera włożyć sery i mąkę. Na najniższych obrotach utrzeć na gładką masę – ok 2 minuty. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie. Do gładkiej masy serowej dodać kolejno: mleko skondendowane, jajka (po każdym mieszamy ok. 15-30 sekund), czekoladę i wanilię. Po każdym dodanym składniku – mieszać na wolnych obrotach, żeby nie napowietrzać masy. Gotową masę przelać do formy i piec 15 minut w 175 st. Następnie, nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec 90 minut. Po tym czasie wyjąć sernik, polać wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem na gładką, aksamitną masę i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik studzić stopniowo, wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Wszystkie składniki sosu wymieszać i podgrzewać. Jak cukier się rozpuści gotować na małym gazie ok 15-20 minut aż sos będzie gęsty. Mieszać, żeby się nie przypalił. Ostudzić. Podawać z sosem karmelowym i posiekanymi dość drobno – słonymi orzeszkami ziemnymi (część z nich można pomieszać z sosem).