Zwykło się mówić, że „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. Przez smakoszy uznawana jest niemalże za pokarm bogów. Dodaje energii i wyzwala endorfiny pozwalając wprowadzić ciało w stan relaksującej przyjemności. Od tysiącleci czekolada fascynuje i inspiruje, także naukowców. Czego więc jeszcze możesz o niej nie wiedzieć?
1. Samo słowo „czekolada” pochodzi nazwy napoju „xocolatl” („gorzka woda”), który był spożywany przez Azteków należących do wysokiej klasy społecznej. Jej spożywanie było przywilejem niedostępnym dla niższych warstw społecznych.
2. Zarówno czekolada jak i kakao otrzymywane są dzięki fermentacji ziaren kakaowca
3. Czekolada zawiera ponad 380 substancji chemicznych, z których najważniejsze są polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne. Eliminują one wolne rodniki i ograniczają procesy starzenia
4. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao ( > 50%) jest uważana za jeden z najbogatszych pod względem zawartości polifenoli produktów.
5. Regularne spożywanie czekolady (gorzkiej!) działa pozytywnie na nasz organizm poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego, przeciwdziałanie cukrzycy i miażdżycy.
6. Zawarta w czekoladzie teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe. Warto więc włączyć ją do diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.Nie tylko pomoże walczyć z przeziębieniem, ale poprawi humor w krótkie dni ze zdecydowanym deficytem słońca.
7. Zawarte w czekoladzie taniny działają przeciwbakteryjnie chroniąc tym samym zęby przed rozwojem próchnicy oraz zmniejszają krwawienie dziąseł, a także przeciwdziałają nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
8. Zwiększa gęstość skóry, uelastycznia ją i zwiększa odporność na mikrouszkodzenia, a także nawilża i chroni przed promieniami UV
9. Alkaloidy zawarte w czekoladzie są jednym z najstarszych znanych substancji ograniczających biegunkę
10. Zwiększa koncentrację, uspokaja, zapobiega anemii
11. Jest jednocześnie antydepresantem i afrodyzjakiem
Jak kupować?
Staraj się kupować czekoladę gorzką (powyżej 60% zawartości kakao). Jest najmniej kaloryczna i zawiera najwięcej substancji odżywczych
Sprawdź co jest w środku! Jeśli na etykiecie znajdziesz syrop glukozowo-fruktozowy to lepiej szukaj dalej. Ta substancja słodząca jest bezwartościowa i niezwykle tucząca.
Choć najlepsza dla zdrowia jest gorzka czekolada nie oznacza to, że trzeba rezygnować z innych – wybieraj czekolady wysokiej jakości oparte na naturalnych składnikach. Wtedy każda – także biała czekolada – przysłuży się Twojemu zdrowiu i bez wątpienia wspomoże dobry humor!
zobacz również:
- Czekoladowe inspiracje – akcja z nagrodami!
- 10 najciekawszych zastosowań czekolady
- Gorąca czekolada z chili
- Czekoladowe kosmetyki na Tydzień Czekolady