Mięso wieprzowe z młodych sztuk jest soczyste, przerośnięte tłuszczem, jasnoróżowe, lśniące i wilgotne. Niestety wieprzowina należy do mięs dość szybko się psujących. Aby mięso dłużej zachowało świeżość i nabrało kruchości, można je zapeklować, zamarynować lub trzymać mięso w zaprawie korzenno–oliwnej.
Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. po tym czasie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min.
Szynka pieczona z glazurą
Składniki:
– ½ surowej szynki wieprzowej z udźca,
– 2 łyżki Przyprawy do gyrosa,
– pęczek włoszczyzny,
– łyżka soli morskiej,
– 5 ziaren ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka pieprzu,
– 4 liście laurowe,
– łyżeczka goździków,
– ½ pęczka tymianku,
– 100 ml miodu,
– 100 ml miodu pitnego,
– 2 łyżki brązowego cukru,
– 100 ml jasnego sosu sojowego,
– 2 łyżki musztardy sarepskiej.
Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj. Usuń powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek oraz goździki. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas dolewając wodę. Wyjmij mięso i przełóż je do brytfanki. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach co 1 cm. Wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy. Z miodu, miodu pitnego, brązowego cukru, sosu sojowego, musztardy i przyprawy zrób glazurę. Dzięki niej danie będzie się wspaniale prezentować i doskonale smakować. Tak przygotowaną glazurą polej mięso. Piecz je przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°stopni. Co jakiś czas polewaj mięso sosem. Gotowe mięso powinno mieć rumianą i chrupiącą skórkę. Szynkę podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Serwuj z gotowanymi ziemniakami.
Szynka pieczona w winie
Składniki:
-1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
-szkl. czerwonego wina,
-sól morska,
-pieprz kolorowy w młynku,
-pieprz młotkowany z kolendrą,
-łyżeczka gorczycy,
-2 ząbki czosnku,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki rozmarynu,
-3 rozgniecione kulki ziela angielskiego.
Szynkę umyć, osuszyć, posmarować rozgniecionym czosnkiem, obficie oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zalać winem, zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. następnego dnia szynkę wyjąć z zalewy, włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 1,5godz w temp. 180st. Następnie rękaw rozciąć i piec jeszcze ok. 30-40 min.
Pasta: Obrane ząbki czosnku utrzeć z solą, pieprzem i jałowcem. Cebulę drobno posiekać. Dodać cynamon, sok z cytryny, cebulę, olej, paprykę, rozmaryn, wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą i pozostawić na noc w lodówce.
Plastrami boczku owinąć szynkę, obłożyć listkami laurowymi, obwiązać nicią bawełnianą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać wodą. Piec około 1,5 godz. w temp. 190 stopni.
Podczas pieczenia kilka razy od czasu do czasu podlewać wodą.
Szynka po staropolsku
Składniki:
-3 kg szynki wieprzowej bez kości,
– 6 łyżek oleju,
-2 ząbki czosnku,
-po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
-łyżeczka soli,
-łyżeczka pieprzu,
-2 kulki ziela angielskiego,
-2 owoce jałowca.
Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.
Szynka nadziewana suszonymi morelami
Składniki :
-2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
-15 suszonych moreli
-2 łyżki majeranku
-1 łyżka mielonej papryki
-1 łyżeczka pieprzu
-szczypta soli
-2 łyżki maggi w płynie
-1 łyżka konfitury morelowej
-5 łyżek oleju z pestek winogron
-4 cebule
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs. Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce. W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso – tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule. Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do 1/4 wysokości mięsa dolać po 1/2 szklanki ). Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito, zmiksować, dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Szynka z gorczycą
Składniki:
-2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-łyżeczka pieprzu,
-2 łyżeczki soli morskiej,
-1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
-1/2 łyżeczki rozmarynu,
-1 łyżeczka ostrej papryki,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki oregano,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-2 łyżeczki białej gorczycy,
-2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy połączyć, dodać olej, dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć szynkę ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec szynkę jeszcze przez ok. 30min. Wyjąć z rękawa i ostudzić.
Grillowana szynka z sałatką alpejską
Sałatka:
-1/4 świeżego ananasa, drobno pokrojonego
-1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
-2 łyżki posiekanej kolendry
-2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
-1 łyżka soku z limonki
-1/4 łyżeczki papryki
-1/4 łyżeczki soli
Pozostałe:
-2 duże słodkie ziemniaki
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
-2 duże plastry szynki (mięsa), lekko podgotowane
-1 i 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Składniki sałatki delikatnie wymieszać w misce. Wymieszać olej, sól i pieprz w dużej misce, dodać ziemniaki, wymieszać. Grillować 30 min., obracając od czasu do czasu, aż plasterki będą lekko zwęglone. Miód wymieszać z 1 łyżką wody. Rozsmarować na szynce. Około 10 min. przed zdjęciem ziemniaków, położyć szynkę na grillu. Mięso podawać z sałatką i słodkimi ziemniakami.
Wieprzowe kąski z suszonymi pomidorami
Składniki:
-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-5 suszonych pomidorów, marchewka,
-cebula,
-250ml drobiowego bulionu,
-do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,
-łyżka mąki pszennej.
Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie. Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Kąski przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku.
Gulasz z kurkami
Składniki:
-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-1/2 kg polędwicy wołowej,
-600g kurek,
-duża cebula,
-2 duże marchewki,
-puszka czerwonej fasoli,
-łyżeczka ostrej papryki,
-łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki oregano,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz,
-czubata łyżka mąki pszennej.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą – ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą ziołową i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę.
Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Przed podaniem oprószyć odrobiną tymianku.
Wieprzowina duszona z fasolą
Składniki:
-1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości,
-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-500 g fasoli Jaś,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól, pieprz,
-330 ml soku pomidorowego,
– 1/2 kostki mięsnej,
-duża cebula,
-1/2 szkl. oleju,
-łyżeczka mąki.
Wykonanie
Fasolę namoczYć na noc. Drugiego dnia ją zagotować. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebule posiekać w półtalarki, podsmażyć na oleju. Doprawić. Dodać sok pomidorowy, kostkę mięsną oraz fasolę razem z wodą. Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Na koniec zagęścić mąką z wodą.
Tagliatelle z fasolką szparagową i szynką
Składniki:
-400 g szynki wieprzowej bez kości,
-400g makaronu tagliatelle,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-300 g żółtej fasolki szparagowej,
-3 pomidory,
-sól, pieprz,
-bazylia,
-olej,
-mąka pszenna.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku, posypać posiekaną bazylią.
Gyros wieprzowy z sosem tzatziki
Mięso:
-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-oregano,
-zioła prowansalskie,
-przyprawa do gyrosa,
-bazylia,
-sól, pieprz.
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Dusić na małym ogniu ok. 20-25min. Następnie przełożyć mięso do miski, posypać wszystkimi przyprawami, przykryć talerzem i energicznie potrząsnąć tak, aby mięso dobrze wymieszało się z przyprawami.
Ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać całą resztę składników oraz posiekany czosnek.
Ziemniaki:
-3/4 kg ziemniaków,
-przyprawa do ziemniaków,
-2 łyżki margaryny.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki bądź ósemki. Razem z margaryną wyłożyć na blachę, piec ok. 30min w temp. 180st. Następnie posypać przyprawami, delikatnie przemieszać ziemniaki i piec jeszcze ok. 20-30min.