Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?

19 grudnia 2018, dodał: czekoladka

Mięso wieprzowe z młodych sztuk jest soczyste, przerośnięte tłuszczem, jasnoróżowe, lśniące i wilgotne. Niestety wieprzowina należy do mięs dość szybko się psujących. Aby mięso dłużej zachowało świeżość i nabrało kruchości, można je zapeklować, zamarynować lub trzymać mięso w zaprawie korzenno – oliwnej.

 

szynka1

 

Pieczona szynka z jałowcem

Składniki:

Świąteczna szynka!!
-1,5 łyżeczki gorczycy,
-5 ziaren jałowca,
-łyżeczka pieprzu ziołowego,
-łyżeczka soli,
-łyżeczka słodkiej papryki,
-szczypta ostrej papryki,
-1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-szczypta rozmarynu,
-2 ząbki czosnku,
-3 łyżki oleju,
-ok.2 kg szynki wieprzowej bez kości.

Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. po tym czasie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min.

Szynka pieczona z glazurąszyynka z glazurą

Składniki:

– ½ surowej szynki wieprzowej z udźca,
– 2 łyżki Przyprawy do gyrosa,
– pęczek włoszczyzny,
– łyżka soli morskiej,
– 5 ziaren ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka pieprzu,
– 4 liście laurowe,
– łyżeczka goździków,
– ½ pęczka tymianku,
– 100 ml miodu,
– 100 ml miodu pitnego,
– 2 łyżki brązowego cukru,
– 100 ml jasnego sosu sojowego,
– 2 łyżki musztardy sarepskiej.

 

Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj. Usuń powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek oraz goździki. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas dolewając wodę. Wyjmij mięso i przełóż je do brytfanki. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach co 1 cm. Wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy. Z miodu, miodu pitnego, brązowego cukru, sosu sojowego, musztardy i przyprawy zrób glazurę. Dzięki niej danie będzie się wspaniale prezentować i doskonale smakować. Tak przygotowaną glazurą polej mięso. Piecz je przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°stopni. Co jakiś czas polewaj mięso sosem. Gotowe mięso powinno mieć rumianą i chrupiącą skórkę. Szynkę podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Serwuj z gotowanymi ziemniakami.

Szynka pieczona w winieSzynka dobrze przypr3

Składniki:

-1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
-szkl. czerwonego wina,
-sól morska,
-pieprz kolorowy w młynku,
-pieprz młotkowany z kolendrą,
-łyżeczka gorczycy,
-2 ząbki czosnku,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki rozmarynu,
-3 rozgniecione kulki ziela angielskiego.

 

Szynkę umyć, osuszyć, posmarować rozgniecionym czosnkiem, obficie oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zalać winem, zamknąć i wstawić na całą noc do lodówki. następnego dnia szynkę wyjąć z zalewy, włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 1,5godz w temp. 180st. Następnie rękaw rozciąć i piec jeszcze ok. 30-40 min.

Szynka z korzenną nutkąz korzenną nutką

Składniki:

-1 kg szynki
-6-8 plasterków boczku wędzonego
-3-4 ząbki czosnku
-1 łyżeczka mielonego jałowca
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczka pieprzu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 cebula
-5 łyżek oleju
-2 łyżki soku z cytryny
-szczypta ostrej papryki
-2 szczypty rozmarynu
-5 listków laurowych

 

Pasta: Obrane ząbki czosnku utrzeć z solą, pieprzem i jałowcem. Cebulę drobno posiekać. Dodać cynamon, sok z cytryny, cebulę, olej, paprykę, rozmaryn, wymieszać.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą i pozostawić na noc w lodówce.
Plastrami boczku owinąć szynkę, obłożyć listkami laurowymi, obwiązać nicią bawełnianą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać wodą. Piec około 1,5 godz. w temp. 190 stopni.
Podczas pieczenia kilka razy od czasu do czasu podlewać wodą.

Szynka po staropolsku

Składniki: Szynka po staropolsku

-3 kg szynki wieprzowej bez kości,
– 6 łyżek oleju,
-2 ząbki czosnku,
-po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
-łyżeczka soli,
-łyżeczka pieprzu,
-2 kulki ziela angielskiego,
-2 owoce jałowca.
Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.

Szynka nadziewana suszonymi morelamiszynka z morelami

Składniki :

-2 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
-15 suszonych moreli
-2 łyżki majeranku
-1 łyżka mielonej papryki
-1 łyżeczka pieprzu
-szczypta soli
-2 łyżki maggi w płynie
-1 łyżka konfitury morelowej
-5 łyżek oleju z pestek winogron
-4 cebule

 

Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs. Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce. W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso – tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule. Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając. Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do 1/4 wysokości mięsa dolać po 1/2 szklanki ). Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć. Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito, zmiksować, dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.

Szynka z gorczycą

Składniki: Szynka z gorczycą2

-2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-łyżeczka pieprzu,
-2 łyżeczki soli morskiej,
-1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
-1/2 łyżeczki rozmarynu,
-1 łyżeczka ostrej papryki,
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki oregano,
-1/2 łyżeczki majeranku,
-1/2 łyżeczki tymianku,
-2 łyżeczki białej gorczycy,
-2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy połączyć, dodać olej, dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć szynkę ze wszystkich stron. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec szynkę jeszcze przez ok. 30min. Wyjąć z rękawa i ostudzić.

Grillowana szynka z sałatką alpejskągrillowana szynka

Sałatka:

-1/4 świeżego ananasa, drobno pokrojonego
-1/2 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
-2 łyżki posiekanej kolendry
-2 łyżeczki świeżo startej skórki z limonki
-1 łyżka soku z limonki
-1/4 łyżeczki papryki
-1/4 łyżeczki soli

Pozostałe:

-2 duże słodkie ziemniaki
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
-2 duże plastry szynki (mięsa), lekko podgotowane
-1 i 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Składniki sałatki delikatnie wymieszać w misce. Wymieszać olej, sól i pieprz w dużej misce, dodać ziemniaki, wymieszać. Grillować 30 min., obracając od czasu do czasu, aż plasterki będą lekko zwęglone. Miód wymieszać z 1 łyżką wody. Rozsmarować na szynce. Około 10 min. przed zdjęciem ziemniaków, położyć szynkę na grillu. Mięso podawać z sałatką i słodkimi ziemniakami.

Wieprzowe kąski z suszonymi pomidorami

Składniki: Kąski z pomidorami!

-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-5 suszonych pomidorów, marchewka,
-cebula,
-250ml drobiowego bulionu,
-do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,
-łyżka mąki pszennej.

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie. Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Kąski przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku.

Gulasz z kurkamigulasz z kurek!

Składniki:

-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-1/2 kg polędwicy wołowej,
-600g kurek,
-duża cebula,
-2 duże marchewki,
-puszka czerwonej fasoli,
-łyżeczka ostrej papryki,
-łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki bazylii,
-1/2 łyżeczki oregano,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz,
-czubata łyżka mąki pszennej.

 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą – ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Gulasz z warzywamiGulasz z warzywami!

Składniki:

500g wołowiny,
500g szynki wieprzowej bez kości,
2 marchewki,
puszka groszku,
cebula,
sól ziołowa,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
1/2 łyżeczki curry indyjskiego,
3 ziarna jałowca,
łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki oregano,
tymianek.

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą ziołową i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć chwilę.
Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było przykryte. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodać paprykę, jałowiec, curry oraz oregano. Przykryć i dusić około godziny, w razie potrzeby dolewając wodę.
Na koniec dodać odsączony groszek oraz mąkę rozrobioną w trosze wody. Zagotować, doprawić do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
Przed podaniem oprószyć odrobiną tymianku.

Wieprzowina duszona z fasoląWieprzowina duszona za fasolą

Składniki:

-1/2 kg karkówki wieprzowej bez kości,
-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-500 g fasoli Jaś,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól, pieprz,
-330 ml soku pomidorowego,
– 1/2 kostki mięsnej,
-duża cebula,
-1/2 szkl. oleju,
-łyżeczka mąki.

Wykonanie

Fasolę namoczYć na noc. Drugiego dnia ją zagotować. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebule posiekać w półtalarki, podsmażyć na oleju. Doprawić. Dodać sok pomidorowy, kostkę mięsną oraz fasolę razem z wodą. Dusić na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Na koniec zagęścić mąką z wodą.

Tagliatelle z fasolką szparagową i szynkąMakaron z fasolką!

Składniki:

-400 g szynki wieprzowej bez kości,
-400g makaronu tagliatelle,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-300 g żółtej fasolki szparagowej,
-3 pomidory,
-sól, pieprz,
-bazylia,
-olej,
-mąka pszenna.

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku, posypać posiekaną bazylią.

Gyros wieprzowy z sosem tzatziki

Mięso: gyros wieprzowy
-1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
-oregano,
-zioła prowansalskie,
-przyprawa do gyrosa,
-bazylia,
-sól, pieprz.

Mięso umyć, pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Dusić na małym ogniu ok. 20-25min. Następnie przełożyć mięso do miski, posypać wszystkimi przyprawami, przykryć talerzem i energicznie potrząsnąć tak, aby mięso dobrze wymieszało się z przyprawami.

Sos:

-1 cały świeży ogórek,
-4 łyżki majonezu,
-3/4 szkl. śmietany 18%,
-sok z cytryny,
– 1/2 łyżeczki cukru,
-3 ząbki czosnku w oleju włoskim,
– sól, pieprz,
-łyżka przyprawy tzatziki,
-łyżka posiekanego kopru.

Ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać całą resztę składników oraz posiekany czosnek.

Ziemniaki:

-3/4 kg ziemniaków,
-przyprawa do ziemniaków,
-2 łyżki margaryny.

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki bądź ósemki. Razem z margaryną wyłożyć na blachę, piec ok. 30min w temp. 180st. Następnie posypać przyprawami, delikatnie przemieszać ziemniaki i piec jeszcze ok. 20-30min.

zobacz również:

  1. Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników

  2. Sposób na karkówkę

  3. Ciasta i desery z kaszy manny

  4. Golonka pieczona i duszona – przepisy

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?

  1. avatar Hania Kłos pisze:

    Bardzo często korzystam z Waszych przepisów , są super i większości się sprawdzają, ostatnio tak gotowałam że aż wykończyłam blender. Przepalił się, ale już czekam na nowy i znowu zacznę pitrasić. Dziś chcę właśnie upiec szynkę, czy to prawda ze jak obłoży się ją liśćmi z wiśni jest lepsza i soczysta ?

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak mieć więcej energii
Mojej mamie kupiłam geriamoc, dobrze działa na pamięć żeń szeń, który jest tam...
pcos
Ja też to mam, ale nie biorę nic, naprawdę musiałyby mieć poi kilka...
Poprawa kondycji na rowerze
Polecam fajną stronkę https://fundacjamorska.pl nt uprawiania sportu, treningów, suplementów diety i odżywek dla sportowców....
Kredyt na szybko
Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu, bo mimo dobrej...