Sposób na karkówkę

20 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sposób na karkówkę? Do dzieła!
Porady szefa kuchni

Karkówka w sezonie grillowym jest jednym z najpopularniejszych mięs. Można ją nie tylko grillować, ale również smażyć i piec. Jest wymagającym mięsem, lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością. Panie i Panowie – przed Wami karkówka!

Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza – wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem eksperta – Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.

Dłużej znaczy pyszniej, czyli karkówka z piekarnika

Pieczona karkówka nie ma sobie równych. Jak smacznie ją przyrządzić w piekarniku? Tłumaczy Robert Poliński, szef kuchni Knorr: „Podczas pieczenia karkówki warto obniżyć temperaturę przy jednoczesnym wydłużeniu czasu pieczenia. Dzięki temu przyprawa czy marynata ma więcej czasu, aby skruszyć mięso, a zwłaszcza tkankę łączną. Soki z mięsa wypływają wolniej i czynią je idealnie soczystym. Co ważne, w niższej temperaturze nie przypali się przyprawa, którą posypaliśmy mięso – będzie ona miała szansę oddać pełnię swojego aromatu.

Rządzi! Czyli karczek z grilla

Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. A oto kilka przydatnych rad:
Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni – dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.

Aromatyczna i soczysta, czyli jak przyprawić karkówkę

Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:

Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem – marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami – zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość. Co bardzo ważne, nie spala się w procesie pieczenia.
Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
Jeśli do bazy, jaką jest słono-ostra Przyprawa do mięs Knorr, chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca – zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do Przyprawy do mięs świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.

Pieczona karkowka 02

Szczęśliwy finał

I jeszcze kilka dobrych rad na zakończenie:
Po upieczeniu pozwólmy karkówce odczekać chwilę na zewnątrz piekarnika. Potrawa nie zdąży ostygnąć, za to soki pozostaną wewnątrz mięsa podczas krojenia.
Jeśli mięso wystudzimy, możemy podawać je jako wędlinę do kanapek, krojąc cienko.
Jeśli chcemy przechowywać karkówkę przez kilka dni, koniecznie trzymajmy ją w pojemniku z plastiku lub zawiniętą w folię aluminiową. Dzięki temu mięso nie straci soczystości nawet przez tydzień.

Poniżej przepis na Pieczoną karkówkę:

Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 75 min.
Trudność: łatwe
Kuchnia polska

Składniki:
– Karkówka – ok. 1 kg.
– Przyprawa do mięs Knorr – 4 łyżki
– Olej – 4 łyżki

Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj mięso, co podkreśli jego smak i nada skórce rumiany kolor.
3. Przygotowaną karkówkę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj.

Kucharze Knorr podpowiadają, że upieczone w ten sposób mięso można również wystudzić i użyć jako wędlinę na kanapki.