Co można zrobić na obiad szybko i tanio?

21 sierpnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli nie macie ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, wypróbujcie nasze przepisy. Przygotowanie dania głównego zajmie wam trochę ponad pół godziny, a sezonowe warzywa i owoce nadadzą mu letniego smaku. Do tego orzeźwiający deser owocowy i… szybki obiad gotowy!

szybki obiad

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Składniki:
– 2 szklanki makaronu kokardki
– 1 pęczek (500 g) szparagów
– 100 g wędzonego łososia (opcjonalnie)
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek szczypiorku
Sos:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– 300 ml mleka
– 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucić makaron i gotować al dente (wg. instrukcji na opakowaniu). Na ostatnią minutę gotowania makaronu dodać do niego szparagi: należy je wcześniej opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na desce na kawałki. W czasie gdy makaron się gotuje przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, następnie smażyć przez ok. 2 min. Dodać mleko i wymieszać rózgą, następnie zagotować mieszając. Gotować przez ok. 2 min. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić z ognia, dodać starty ser i wymieszać do rozpuszczenia. Makaron wraz ze szparagami odcedzić i wyłożyć do wysmarowanej oliwą formy żaroodpornej. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia (opcjonalnie) wędzonego a następnie wyłożyć sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. bez przykrycia. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Kotlety siekane z anansem

Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 200 g sera żółtego
– 1 por
– 5 plastrów ananasa
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:
Pora pokroić w plastry i podsmażyć przez 3-4 min. na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ananasa pokroić w kostkę. Por, kurczaka, ser żółty i ananasa przełożyć do jednej miski. Dodać do nich mąkę, jajka i przyprawy. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzać olej. W rękach formować okrągłe kotleciki i układać na patelni. Delikatnie spłaszczyć je łyżką. Kotlety smażyć ok. 3-4 min., następnie nakryć pokrywką i smażyć jeszcze 5 min. na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ryżem i sałatą.

Kotlety siekane

Faszerowana cukinia

Składniki:
– 6 cukinii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ½ łyżeczki posiekanych chilli
– ½ łyżeczki ziela angielskiego
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
– 500g mielonej wieprzowiny
– 1 cytryna
– 15 g koperku, posiekanego
– natka pietruszki, posiekana
Na sos:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 biała cebula, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– passata pomidorowa ze słoika
– szczypta papryki
– garść rukoli do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Cukinie obrać i przekroić na pół, a następnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Piec skórki cukinii na blasze z 1 łyżką oliwy z oliwek przez 10 min. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni podsmażyć czerwoną cebulę na kolejnej łyżce oleju przez 2-3 min. Dodać czosnek i posiekane chilli, ziele angielskie i startą gałkę muszkatołową, gotować przez 1 min. Dodać mieloną wieprzowinę, smażyć 6 min. Dodać miąższ z cukinii i skórkę z cytryny, smażyć przez 3 min., następnie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać białą cebulę i smażyć przez 2-3 min.. Dodać ząbek czosnku, smażyć przez 1 min., a następnie dodać passatę. Włożyć wieprzowinę do cukinii, polać sosem, oprószyć szczyptą papryki. Przykryć i piec 15 min. Podawać z rukolą.

Faszerowana cukinia

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka bez skóry
– duża garść pomidorków koktajlowych
– ½ opakowania szpinaku baby
– kilka liści sałaty rzymskiej
– 70 g sera feta
– 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
– 1 jajko
– 5 łyżek startego na wiórki parmezanu
– 4 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku
– przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić na pół i lekko rozbić na cieńsze płaty. Jajko rozbełtać na talerzu, w drugim talerzu wymieszać przyprawy z bułką tartą i startym na drobno parmezanem. Panierować kawałki piersi z kurczaka najpierw w jajku a później w panierce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z każdej strony olejem. Piec w 180 st. C przez 20 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. W czasie pieczenia przygotować warzywa. W dużej misce porwać sałatę dodać szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz paski suszonych pomidorów. Przygotować sos: oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dressingiem polać sałatkę i podawać na wierzchu kurczaka.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 i 1/3 szklanki mleka
– 1 jajko
– szczypta soli i cukru
– olej do smażenia
– 400 g świeżego szpinaku
– 100 g sera feta
– 2-3 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W misce umieść mąkę. Dolać mleko i wbić jajko. Dodać szczyptę soli i cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki blendera, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Rozgrzać patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do czosnku dodać szpinak i dusić na małym ogniu. Podgrzewać wszystko na patelni przez ok. 3–5 min. aż z patelni odparuje cały płyn. Patelnię zdjąć z ognia. Szpinak doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostawić do przestudzenia. Do szpinaku dodać pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki nakładać porcje szpinakowego nadzienia, zwijać i podawać.

Naleśniki ze szpinakiem

zobacz również:

Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy

Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad

Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Co można zrobić na obiad szybko i tanio?

  1. avatar Iwona Maziarz pisze:

    No Kochani muszę przyznać, że Jesteście niesamowici w swoich pomysłach. Wielki ukłon w Waszą stronę. Przy takich upałach jakie panują u nas to siedzenie w kuchni długo i gotując dla domowników to dla mnie prawdziwa mordęga 🙂 a na Was zawsze można liczyć. I dzięki Wam raz, dwa przygotuje obiad i wszyscy sobie pojedzą a ja nie zmęczę się ani trochę.Wczoraj była u mnie zapiekanka makaronowa z Waszego przepisu więc dzisiaj zrobię faszerowaną cukinie i naleśniki ze szpinakiem. Dziękuję bardzo za inspiracje obiadowo -deserowa.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...