URODA I ZDROWIE

Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania

24 września 2014, dodał: czekoladka

W tygodniu raczej nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, dlatego warto mieć w zanadrzu kilka przepisów na szybkie i sycące potrawy…

Szybkie leczo z kabaczka

Składniki:

  • 3 młode, niewielkie kabaczki_DSC0942 (4)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 4 parówki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 marchew
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielenina (liście pora, selera; natka pietruszki; koperek)
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, vegeta, maggi)
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie

Parówki przekroić wzdłuż na pół i pokroić. Wymieszać wraz z cebulą pokrojoną w większą kostkę. Do garnka nalać oliwę i wsypać parówki z cebulą. Gdy się już podsmażą, dodajemy marchew startą na tarce wraz z pokrojoną „zieleniną”, listkiem i zielem angielskim. Dolewamy trochę wody, tak aby to wszystko się poddusiło. Następnie dodać paprykę, odczekać chwilę i dodać kabaczka (robię tak, ponieważ czasem jest tak, że papryka jest jeszcze twarda, a kabaczek się już rozgotowuje i nie wiadomo co robić; a tak sprawa załatwiona :>). Doprawiamy, dolewamy trochę wody lub nie. Gdy kabaczek już trochę zmięknie, dodajemy koncentrat. Czekamy aż się zagotuje i woda trochę odparuje.

Podajemy z pieczywem.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Makaron w sosie śmietanowym

Składniki: Makaron w sosie śmietanowym

  • 400g makaronu wstążka,
  • 200g wędzonego boczku,
  • 2 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • sól, pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • 100g startego żółtego sera.

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić.

Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty.

Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

 

Mielona rolada na andrucieMielone w andrucie!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 2 wafle – andruty,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka bazylii,
  • szczypta ostrej papryki,
  • czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach.

Gdy wafle zmiękną zwinąć w roladę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz do lodówki. Następnie odwinąć roladę i kroić na plasterki.

Następnie smażyć na oleju rzepakowym. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Zapiekanka szpinak & kurki

Składniki: zapiekanka z kurkami

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g kurek
  • 2 cebule
  • 250-300 g makaronu penne
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietankowego serka typu almette
  • 1 czubata łyżka pokrojonej pietruszki
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • masło i olej
  • sól i pieprz

 

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al`dente. Szpinak myjemy, odsączamy i wrzucamy na rozpuszczone masło wymieszane z olejem. Dusimy do odparowania soku, doprawiamy solą i pieprzem. Kurki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 10 minut, odsączamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy szpinak, kurki i makaron, mieszamy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, serek, pietruszkę, parmezan doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 3 jajatortilla z szpinakiem
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 ziemniaki
  • pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 80g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 100g szpinaku
  • 1/3 szklanki tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
  • pęczek szczypioru do podania

Wykonanie

Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.

*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.

Autor: kuchcikola.blogspot.com

 

Muffinki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami

Składniki: muffinki z kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1/2 kulki mozzarelli

Wykonanie
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzany smalczyk i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka cienko rozbijamy, posypujemy naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Mięso dzielimy na pół jeśli piersi są bardzo duże można podzielić na trzy części. Foremkę do muffinek delikatnie natłuszczamy i wkładamy kawałkami mięsa tak żeby końce wystawały poza. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane pieczarki i przykrywamy wystającymi końcówkami piersi z kurczaka. Tworzy nam się mała babeczka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i posypujemy wierzch startym serem. Wkładamy z powrotem na kolejne 10 minut.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Mielone zrazikiMielone zraziki2

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • cebula (ja użyłam czerwoną),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
  • 3 suszone grzyby,
  • łyżeczka mąki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.
Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.
Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.

 

Spaghetti z bobem, serem i miętąspaghetti z bobem

Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 200 g bobu
  • ser pecorino
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • garść świeżej mięty
  • sól i pieprz

Wykonanie
Bób parzymy we wrzącej wodzie przez 1 minutę, odcedzamy i obieramy. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelni podgrzewamy oliwę z pokrojonym czosnkiem, dodajemy bób i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy makaron. Podsmażamy wszystko razem, posypując obficie pieprzem, serem i miętą.
Smacznego!

Autor: olainthekitchen.blogspot.com

 

Spaghetti z klopsikamiSpaghetti z klopsikami!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z drobiu,
  • puszka pomidorów,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • seler naciowy do posypania i bazylia,
  • 400g makaronu spaghetti.

 

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tarta, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.

Fantazyjne kotlety mielone

Składniki:Fantazyjne mielone2

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 puszki kukurydzy,
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich,
  • jajko,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:

Mięso wyrobić, dodać jajko, posiekane orzechy włoskie oraz ziarna słonecznika. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Wsypać odsączoną kukurydzę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Pieczone nuggettsy z kurczaka

Składniki: nuggettsy!!

  • 1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka.

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.

Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.

Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.

Ułożyć na lekko  natłuszczonej blasze.

Piec ok. 10-15 min w temp. 200st.

 

Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

Składniki: penne

  • 200g makaronu pióra Mamma Mia
  • 50 g wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz
  • liście bazylii
  • ser dojrzewający do podania

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

 

Spaghetti z buraczanym pestoz buraczanym pesto

składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie
Buraki gotujemy w skórce aż będą miękkie. Po czym studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek, orzechy i wyciśnięty sok z limonki. Miksujemy.
Dodajemy starty ser. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Spaghetti gotujemy. Odcedzamy.
Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.

SMACZNEGO!!!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

pozycjonowanie
Co do marketingu internetowego to warto rozpocząć współpracę z naprawdę godną uznania agencją reklamową...
Umiecie udzielić pierwszej pomocy w…
Kiedyś umiałam, ale pozapominało mi się szczegółów, muszę tą wiedzę odświeżyć...
Auto na minuty
Ja częściej wypożyczam na kilka godzin, więc na minuty byłoby chyba drożej?
Kosmetyki do makijażu twarzy
Stonowany, jednak w pracy trzeba wyglądać profesjonalnie, a nie krzykliwie:) Żadnego smoky eyes ani...