Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych, który bardzo doceniali nasi przodkowie.
Kasza manna to inaczej drobno zmielone ziarna pszenicy. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy manny: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.
Kasza manna to źródło witamin B1, B2, PP,B6, kwasu foliowego, potasu, żelaza, magnezu, jodu – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.
Ciasto z kaszą manną i morelami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka śmietany
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- morele albo inne owoce
Do miseczki wsypujemy kaszę mannę, zalewamy śmietaną dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Jajka i cukier ubijamy do momentu aż masa zrobi się biała. Do kaszy manny, dodajemy masło i miksujemy na wysokich obrotach około 3 minut. Łączymy ze sobą masę jajeczną i grysikową. Dodajemy przesianą mąkę i proszek, mieszamy. Przekładamy na blaszkę i układamy owoce. Pieczemy w temp. 180*C około 40 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Suflet z kaszy manny z brzoskwiniami
Składniki:
- 2 szkl. mleka,
- 5 dag cukru,
- 8 dag kaszy manny,
- 2 jajka,
- cytryna,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli,
- 2 połówki brzoskwiń z puszki.
Przygotowanie
Mleko zagotować z połową cukru. Kaszę manną rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, by nie było grudek. Dodać do mleka, gotować ok. 1 minuty na małym ogniu, by kasza zgęstniała. Zdjąć z ognia, dodać masło, skórkę startą z całej cytryny oraz żółtka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz resztą cukru. Delikatnie wymieszać z kaszą manną. Żaroodporne miseczki natłuścić i wysypać cienko bułka tartą. Nałożyć kaszę. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Piec ok. 15min w temp. 180st. Przed podaniem można oprószyć kakao.
Świąteczna stefanka
Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 200g margaryny,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!).
Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm.
Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części.
Krem:
- 1 l mleka 3,2%,
- 7 czubatych łyżek kaszy manny,
- szklanka cukru pudru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 80g margaryny,
- powidła śliwkowe.
Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny.
Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem.
Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Deser z jabłek z kaszą manną
Składniki:
- 4 duże jabłka
- sok z cytryny
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu
- 4 świeże lub suszone morele
- 1 łyżka świeżego masła
Wykonanie:
Jabłka starannie umyć, osuszyć, od strony ogonka wyjąć łyżeczką gniazda nasienne, skropić w środku sokiem z cytryny.
Kaszę mannę ugotować na mleku, jeśli jest za rzadka, odparować. Morele umyć, drobno pokroić, wymieszać z ugotowaną kaszą (można do smaku dodać odrobinę cukru i soku z cytryny).
Nadzieniem wypełnić miejsca po wyciętych gniazdach nasiennych. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim jabłka i zapiec.
Pijana stefanka z truskawkami
Składniki:
- duża paczka herbatników (200g),
- 1 l mleka,
- szkl. kaszy manny,
- 180g masła,
- 16 łyżek cukru,
- 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone),
- 100ml likieru jajecznego Adwokat (można dać troszkę więcej),
- laska wanilii,
- 50g mlecznej czekolady.
Przygotowanie
Na dno blaszki o wym. 23x24cm wyłożyć herbatniki. Mleko zagotować z masłem i wydrążoną laską wanilii i cukrem. Wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż kasza zgęstnieje. Podzielić na dwie części, do jednej dodać pokrojone w plasterki truskawki (jeśli mrożone to rozgnieść widelcem). Ciepłą masę wylać na herbatniki. Do pozostałej kaszy dodać likier jajeczny, wylać na masę truskawkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polać stopioną czekoladą.
Pudding z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Składniki:
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 120 ml mleka pełnotłustego
- 2 łyżki kaszy manny
- 50 ml wody
- łyżeczka cukru
- sok malinowy lub konfitury
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować na małym ogniu kilka minut. Do kubka z zimną wodą wsypać kaszę i wymieszać całość. Wlać do gotującego się mleka i mieszać szybko, aż zgęstnieje. Przelać do miseczek, najlepiej smakuje na drugi dzień, polać konfiturą i owocami.
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Ciasto:
- 5 żółtek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 200g masła lub margaryny,
- 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka soku z cytryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić.
Masa:
- 5 białek,
- 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- budyń śmietankowy (40g),
- 120g kaszy manny,
- szczypta soli,
- 500g czerwonych porzeczek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
Piec około 60 minut w temp. 180st.
Legumina z kaszy manny
Składniki:
- 2,5 szklanki mleka 2 %
- szklanka kaszy manny
- łyżka masła
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- garść rodzynek, skórka pomarańczowa
- 1/2 łyżeczki kurkumy.
Formę do pieczenia leguminy natłuścić masłem (może byc jedna duża lub kilka mniejszych foremek). Kaszę mannę ugotować na mleku z dodatkiem kurkumy, często mieszając. Jaja rozbić, żółtka utrzeć z cukrem z białka zrobić pianę. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wymieszać z żółtkami, dodać pokrojone bakalie. Dodać pianę z białek. Masę przełożyć do formy i wstawić na około2 godziny do lodówki. Podawać z cynamonem lub konfiturą.
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami
Masa grysikowa:
- 650ml mleka,
- 100g kaszy manny,
- 120g masła,
- 180g kremu czekoladowego,
- łyżka cukru,
- 230g herbatników.
Na dnie blaszki o wym. 23×33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.
Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.
Odstawić do ostygnięcia.
Masa owocowa:
- 500g truskawek,
- 200g czerwonych porzeczek,
- 450ml wody,
- 100g cukru,
- 90g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki konfitury różanej.
Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody.
Resztę musu zmieszać z 350ml wody i cukru. Stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Gotować jedną minutę. Zdjąć z ognia, dodać dżem i wymieszać.
Gorącą masę wylać na herbatniki. Ostudzić.
Masa jogurtowa:
- 700ml jogurtu naturalnego,
- 200ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 25 g żelatyny,
- 70ml wody,
- 2 łyżki konfitury różanej.
Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Wstawić na całą noc do lodówki, by masy całkowicie stężały.
Przed podaniem udekorować truskawkami.
Baklava
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 4jajka
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka masła o pokojowej temperaturze.
- 1 szklanka mleka
- Zmielone orzechy włoskie 200 g
Syrop:
- 3 i 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- sok z jednej cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do 200st.
Formę o wym. 9x13cm lekko posmarować masłem lub olejem.
Wymieszać jajka z cukrem, dodać masło, mąkę i mleko z dodatkiem kaszy manny, dobrze wymieszać, następnie dodać orzechy włoskie.
Położyć jeden arkusz filo i lekko natłuścić olejem, a następnie umieścić kolejny arkusz nad nim i odświeżyć ponownie. Wyłożyć nadzienie następnie zwinąć. Umieścić formie.
Powtarzać tak długo, aż skończą się składniki. Pokroić na kwadraty. Piec na złoty kolor. Zagotować wodę z cukrem wtedy gdy ciasto jest już upieczone. Gorącym syropem polać gorącą baklavę. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie pozwolić jej odpocząć w lodówce. Można umieścić cienkie plasterki cytryny na wierzchu.
Puszyste placuszki z kaszy manny
– 2 jabłka
– 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
– 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
– łyżeczka cukru
– szczypta soli
– jajko
– szklanka gorącego mleka
– olej do smażenia
Jabłka nieobrane zetrzeć na tarce. Kaszę zalać gorącym mlekiem, wymieszać, jak spęcznieje: dodać jabłka, mąkę, jajko i resztę składników. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju, podawać z kleksem z żurawiny.
Ciasto bez pieczenia z kaszy manny z polewą czekoladową
składniki:
– paczka margaryny lub masła
– 2 łyżki kakao
– litr mleka 2 %
– wiórki kokosowe
– szklanka błyskawicznej kaszy manny
– szklanka cukru
– paczka lub dwie herbatników
Najpierw zagotować mleko, dodać do gotującego się mleka 2/3 kostki margaryny lub masła. Osobno w misce wymieszać sypkie składniki: mannę, cukier, kakao i wsypać do gotującego się mleka z masłem. Gotować aż zgęstnieje całość.
Herbatniki rozłożyć na blasze i zalać gorącą masą je. Nałożyć na wierzch kolejną warstwę herbatników.
Przygotować polewę czekoladową (ja zrobiłam z gorzkiej, reszty margaryny i 4 łyżek mleka.
Zalać ciepłą polewą i posypać wiórkami. Do masy warto dodać rodzynki, orzechy lub zmielone migdały.