Papryka na różne sposoby – pomysłowe przepisy czytelników
Papryka (Capsicum annuum, rodzina Solanaceae, do której należy także ziemniak i pomidor) jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Papryka słodka (Capsicum annum) jest rośliną jednoroczną, osiągającą około 75 cm wysokości. Z kolei papryka ostra (Capsicum frutescens) może być uprawiana jako roślina wieloletnia, która osiąga 1,5 m wysokości.
Papryka została przywieziona do Europy przez Kolumba z Indii Zachodnich. Do jej szerokiego rozpropagowania przyczynili się Węgrzy, używający papryki od 1526 roku. Dla nich papryka stała się narodową jarzyną i przyprawą. Znanych jest około 200 odmian o różnym kształcie, rozmiarach i barwie. Uprawiane obecnie odmiany papryk, można podzielić na 5 gatunków: anuum, boccatum, chinese, frutescens, pubescens. Papryka jawi nam się rozmaitością form: może być kulista, nieforemna, wydłużona, stożkowata, trapezowata.
Papryka to niezwykle zdrowe warzywo. Od koloru zależą jej właściwości, dlatego sama zdecyduj, którą chcesz jeść, aby uzyskać pożądany efekt. Najlepiej jest oczywiście łączyć wszystkie kolory ze sobą w barwnym i efektownym daniu.
1. Papryka czerwona – bogactwo beta-karotenu. W 70% zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na tę prowitaminę. To cenne źródło wit. C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Dodatkowo papryka czerwona zawiera rutynę – idealną dla pań o kruchych naczynkach krwionośnych, które wzmacnia. Podczas spożywania potraw z papryki (szczególnie ostrej) uwalniają się kwasy tłuszczowe, zwiększa się poziom adrenaliny, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu spala się tłuszcz, a nasila się synteza białka. Odmiany ostre papryki zawierają 0, 5-1, 9% kapsaicyny, a słodkie – 0,01-0,015% (więcej, czytaj: https://urodaizdrowie.pl/dieta-czerwona).
2. Papryka zielona – jest niskokaloryczna, idealna dla pań dbających o figurę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego (jeden strąk to 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości – witaminy E.
3. Papryka żółta, pomarańczowa – źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobry wzrok oraz flawonoidy, którym przypisuje się działanie rozrzedzające krew, co może chronić przed zaburzeniami krążenia, przed zawałem serca albo wylewem krwi do mózgu. W skórce owocu występują znaczne ilości soli potasu, sodu, wapnia, żelaza i glinu, a ponadto związki zawierające fosfor, siarkę, chlor i krzem. (więcej TUTAJ)
Papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu i miedzi. Są też bogate w błonnik.
4. Papryki ostre – jalapeno, chili, habanero – swój smak zawdzięczają obecności alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w nasionach. Kapsaicyna ma właściwości antyrakotwórcze, z drugiej strony zbyt duże spożycie ostrej papryki może prowadzić do raka żołądka. Najostrzejsza odmiana papryki na świecie to – Naga Jolokia, czyli Wężowa Papryka Chili.
W kuchni paprykę stosuje się na całym świecie. Najwięcej zużywają jej w swoich potrawach Węgrzy, Meksykanie i Hiszpanie. Doskonała jest do spożycia w postaci świeżej lub konserwowanej, natomiast w postaci suszonej i zmielonej (papryka w proszku) używana jest jako przyprawa lub dodatek do potraw. Papryka bez skórki jest doskonała na zupy lub sosy. Z surowego warzywa zdjąć ją ciężko, należy więc wcześniej paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć skórką do góry na ruszcie w piekarniku i piec w temp. 200 st. Kiedy pod skórką zauważymy powstające pęcherzyki powietrza, warzywo wyjmujemy z piekarnika, owijamy na 5-10 min. w wilgotną ściereczkę.
Po tym czasie można już paprykę obierać ze skórki. Należy ją zdejmować ostrym nożem, ściągając z góry na dół. Aby najlepiej wykorzystać paprykowe bogactwo witamin, warto jeść ją na surowo. Surówki należy przygotowywać w ostatniej chwili, tuż przed podaniem na stół, gdyż krojenie przyspiesza utratę witaminy C. Możemy ją także przyrządzać na wiele sposobów, gdyż w kuchni papryka z pewnością ma swoje zasłużone miejsce. Prażenie w piekarniku jest świetnym pomysłem w przypadku, gdy ma nadać potrawom typu antipasto mocny, wyrazisty smak. Gotowanie znajdzie zastosowanie w kontekście duszonych potraw, w których papryka ma zachować swój lśniący kolor.
Wyśmienicie smakuje nadziewana mięsem i ryżem, faszerowana grzybami i ryżem, marynowana, konserwowa czy grillowana. Papryka jest również świetnym składnikiem sosów do past (czyli dań z makaronu), a także potraw z ryżu. Ciekawymi połączeniami są także: chili con carne z papryką oraz szaszłyki z tuńczyka z papryką. Oczywiście, papryka zielona, żółta i czerwona to standardowe już połączenie, jeśli chcemy przygotować leczo. Ta węgierska potrawa doczekała się w naszej kuchni wielu naśladowców.
Przykładowe przepisy czytelników:
Papryka zapiekana z jajkiem i makaronem
Autor: Anna
Składniki:
– 3 papryki
– 5 jaj
– 2 cebule
– 4-5 łyżek ugotowanego makaronu
– 1 łyżka masła (lub oleju)
– sól,pieprz
– słodka wędzona papryka( 3/4- 1 łyżeczki )
Przygotowanie:
Piec nastawiamy na 220 stopni, góra dół. Paprykę myjemy i kroimy na połowy – razem z ogonkami, oczyszczamy z pestek.
Cebulę, seler i pół ( 1/2 sztuki ) papryki kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle razem z posiekanym makaronem (u mnie spaghetti może być dowolny ) , doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Smażymy aż warzywa będą szkliste około 5 minut.
Papryki faszerujemy nadzieniem, wbijamy jaja do każdej połówki i zapiekamy aż się zetną około 15 minut.
Podajemy gorące.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i serem camembert
Autor: AgataB
Składniki na 4 porcje:
– 10 średniej wielkości ziemniaków
– 2 cebule
– papryka czerwona
– 300 g kiełbasy
– 150 g sera camembert
– tymianek
– pieprz kolorowy świeżo mielony
– przyprawa do dań Kucharek
– tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
– 5 łyżek śmietany
– 1/2 szklanki rosołu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować). Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno: podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podajemy polane dowolnym sosem.
Muffinki z papryką i serem feta
Autor: czekoladka
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanki mleka
– 1 czerwona papryka
– 5 dag sera feta
– 5 dag półtłustego twarogu
– 10 dag stopionej margaryny
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w koteczkę. Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać zmieszane sypkie produkty. Oba sery rozgnieść widelcem i wraz z papryką dodać do masy. Wlać zimną margarynę. Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 200st.
Wytrawne muffinki świetnie sprawdzają się jako przystawka. Dość szybko się je robi, więc można je też przygotować na spotkanie ze znajomymi:)
Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym
Autor: przejs
Nadziewana na różne sposoby papryka to wg. mnie 8 cud świata. Zimą papryka jest bardzo droga, więc raczej nieczęsto pozwalam sobie na takie luksusy :) , ale teraz można jeszcze korzystać do bólu z jej obfitości i …ceny :)
Składniki:
– 1/2 kg mięsa mielonego
– 5-6 papryki (w zależności od wielkości)
– 1 czerstwa bułka
– 1 cebula
– 1 łyżka musztardy
– 10 dag żółtego sera
– 2-3 duże pomidory
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 szklanka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalewamy niedużą ilością wody i odstawiamy, aż wchłonie wodę. Odciskamy wodę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Bułkę i cebule dodajemy do mięsa, podobnie musztardę, koncentrat pomidorowy i starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Paprykę myjemy, odcinamy górne jej części (nie wyrzucamy ich!). Pozbywamy się paprykowych pestek. Tak powstałe miseczki z papryki napełniamy mięsem.
Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z pomidorami i rozkładamy równa warstwą na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to ustawiamy napełnione papryki. Obok papryk układamy ich obcięte „czapeczki”.
Zalewamy wszystko gorącym bulionem. Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy papryki nakryte „czapeczkami” .
Zupa gulaszowa z papryką
Autor: Gad
Składniki:
– 50 dkg mięsa mieszanego
– 3 świeże papryki
– 1 marchewka pokrojona w plastry
– łyżka smalcu
– ostra papryka w proszku Kamis
– sól
– pieprz
– 4 pomidory
– 1 litr wywaru mięsnego
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Dodać przyprawy, a po kilku minutach smażenia dodać pokrojone w kostkę mięso ,pokrojone w kostkę papryki i marchew. Smażyć 5 minut często mieszając. Następnie zalać wywarem mięsnym i gotować ok. godziny. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory i jeszcze chwilę gotować.
Placki kukurydziane z papryką
Autor: Madzia444
Składniki na placki:
– 20 dkg mąki kukurydzianej
– 1/2 szklanki wody
– zielona i czerwona papryka
– seler naciowy
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać wodę z mąką, następnie dodać do masy osączoną kukurydzę oraz drobno pokrojone obie papryki. Wszystko połączyć, można dolać trochę wody, aby ciasto było nieco rzadkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie rozgrzać olej na patelni i nabierać łyżką masę. Kłaść na olej okrągłe placki i smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z pokrojonym selerem naciowym. Smacznego!
Makaron z papryką i kiełbasą
Autor: pinkmause
Składniki:
– 1/2 kg makaronu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– kilka talarków grubej białej kiełbasy
– 1/2 średniej cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 zielona papryka, pokrojona
– 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– starty parmezan
– sól
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją, odcedzić pozostawiając 1/4 szklanki wody. Na 1 łyżce oliwy z oliwek, na średnim ogniu, podsmażyć kiełbasę z każdej strony. Zdjąć. W tym samym tłuszczu, dodając pozostałe dwie łyżeczki oliwy z oliwek usmażyć cebulę, czosnek, paprykę i oregano. Gotować 1 min. Dodać zieloną i czerwoną paprykę. Gotować 3 min. Wlać białe wino i wodę. Gotować przez 5 min. Dodać kiełbasę. Wszystko dodać do makaronu i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 min. Doprawić do smaku solą. Podawać z parmezanem i papryką.
Hiszpański omlet z cebulą i zieloną papryką
Autor: 5tka
Składniki:
– 200 ml oliwy z oliwek Carbonell
– pół łyżeczki soli
– łyżeczka pieprzu
– 4 jajka
– 400 g ziemniaków
– 2 zielone papryki
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, oczyszczone papryki tniemy w paski.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy Carbonell, gdy będzie już gorąca, porcjami dodajemy oprószone pieprzem ziemniaki. Następnie na małym ogniu smażymy cebulę i dodajemy paski papryki. Całość dusimy do miękkości przez ok. 30 minut, a po tym czasie odcedzamy z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce dokładnie mieszamy wystudzona masę z jajkami i solą i pozostawiamy na kilka minut.
Rozgrzewamy kilka kropel oliwy Carbonell na patelni i dodajemy porcję mieszaniny. Po ok. 2 minutach smażenia na małym ogniu odwracamy placek na drugą stronę. Czas smażenia zależy od tego jaką lubimy konsystencję tortilli. Danie można jeść z sosem mięsnym lub czosnkowym albo bez dodatków.
Kapusta duszona z papryką
Autor: Pyza
Składniki:
– 50 dkg kapusty kiszonej
– 1 duża cebula
– ok. 1 szklanki pokrojonych resztek wędliny, kiełbasy, mięsa pieczonego
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– przyprawy: 2 małe liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziarenek kminku, 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, ew. sól do smaku
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, zalewamy 1 szkl. wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i kminek, dusimy 10-15 min. Na patelni rozgrzewamy olej, zrumieniamy wędlinę/kiełbasę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, obsmażamy chwilę, posypujemy mąką, mieszamy dokładnie i zalewamy 0,5 szkl. wody, zagotowujemy, przekładamy do podduszonej kapusty. Dodajemy koncentrat, lubczyk, pieprz i dusimy ok. 15 min. Dobrze jeśli potrawa może odpocząć 10-15 min przed podaniem. A podajemy z pieczywem albo ziemniakami, posypaną zieloną pietruszką.
Tajska pikantna zupa
Autor: ekolokalnie
Składniki:
– 2 marchewki
– 1/2 dużej pietruszki
– kawałek selera
– 3 cm imbiru
– papryka czerwona
– 2 cebule
– 3 łyżki sosu sojowego
– 4 ziemniaki
– 1,5 łyżeczki curry
– 2 łyżeczki mielonego chilli
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
– 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
– szklanka passaty (włoski sos pomidorowy)
– ząbek czosnku
– 5 łyżek sosu rybnego
– 1/2 puszki mleka kokosowego
– sok z 1 cytryny
– garść świeżej kolendry
– olej rzepakowy
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę, pokroić w podłużne paski i wrzucić do osolonej i gotującej się wody. Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, imbir i cebule. Gdy już zaczną dochodzić dolać na patelnie sos sojowy i chwilę jeszcze podsmażać. Zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami, wsypać przyprawy, dodać koncentrat pomidorowy, passatę oraz pokrojony ząbek czosnku. Gdy warzywa będą miękkie doprawić sosem rybnym, mlekiem kokosowym oraz cytryną i gotować 2 minuty. Wyłączyć zupę i na koniec wsypać pokrojoną kolendrę.
Paprykarz z bakłażanem i ryżem
Autor: iwa643
Składniki:
– 1 woreczek ryżu KUPIEC
– 1 bakłażan
– 1 puszka tuńczyk kawałki w oleju
– 1 cebula
– oliwa
– 1 ząbek czosnku
– pieprz biały
– sól
– 1/2 szt pora
– 1 papryka czerwona
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy i wyciągamy z z woreczka. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy drobno. Cebulę siekamy ,pora kroimy w plasterki . Na oliwie podsmażamy paprykę pora i cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy ok 3 łyżki. Dodajemy lekko odcedzonego tuńczyka i ryż. Mieszamy. Wszystko razem. Bakłażana kroimy w plasterki solimy odstawiamy. Po ok 10 min płuczemy wycieramy kropimy oliwa i grillujemy. Tniemy na kawałki i dodajemy do paprykarza. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Sałatka z grillowanym bakłażanem i oliwkami
Autor: Redakcja
Składniki:
– 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr
– 1 sałata rzymska
– 1 bakłażan
– 2 sztuki marynowanej papryki
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 80 ml oliwy z oliwek
– 4 łyżki wody
– sok z 1/2 cytryny
– 3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois
Przygotowanie:
Bakłażana umyj, pokrój w plastry, skrop oliwą (pozostaw 4 łyżki) i grilluj. Sałatę umyj, osusz, pokrój w szerokie paski, przełóż do salaterki. Usmażonego bakłażana i paprykę pokrój w cienkie paski. Przełóż do miski i wymieszaj razem z oliwkami. Posiekaj kolendrę, dodaj do dania. Aby przygotować wyraźny w smaku sos, w szklance połącz 4 łyżki oliwy, tyle samo łyżek wody, sos sałatkowy Knorr, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Sałatę przełóż na półmisek, polej sosem, lekko wymieszaj. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym
Autor: Mariola Grzeda
Składniki:
– 50 dag piersi z kurczaka
Na glazurę:
– 1/4 szklanki wina wytrawnego
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżka cukru brązowego
Dip paprykowy:
– 1 papryka czerwona
– klika kawałków marynowanej papryki
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól,pieprz do smaku
Dodatkowo:
– 100 g ryżu
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
Autor: czekoladka
Składniki:
– 12 średnich pieczarek
– cebula
– 1/2 czerwonej papryki
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki startego żółtego sera
– sól ziołowa
– pieprz świeżo zmielony
– oregano
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, nóżki wykroić i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, wraz z pokrojonym nóżkami dodać do cebuli. Smażyć ok. 3 min. Kaszę zalać wodą, ugotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st.
Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorkami cherry
Autor: czekoladka
Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej
– 250 ml wody
– 1 mała cebula
– 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 150 g pomidorów cherry
– 4 łyżki świeżych lub 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 – 1 łyżeczka papryka ostra
– sól do smaku, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać wodę, sól, koncentrat oraz kaszę jaglaną, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Papryki oczyścić, pokroić w kosteczkę, dodać pomidorki. Przełożyć kaszę do miski, dodać paprykę i pomidory, całość skropić oliwą, doprawić do smaku, posypać natką
Risotto z papryką
Autor: pinkmause
Składniki:
– 250 g ryżu
– 2 zielone papryki
– 2 czerwone papryki
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 1/2 małego selera
– 1 litr bulionu
– olej do duszenia warzyw
– sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, papryki oczyścić i pokroić w paski, a następnie dodać do cebuli. Seler i marchew umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do papryki. Całość doprawić solą i pieprze, dusić do miękkości. Ryż przebrać, opłukać i odsączyć. Obsmażyć razem z warzywami bardzo krótko. Wszystko razem zalać bulionem, wymieszać, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na około 30 min. Płyn ma być całkowicie wchłonięty, podawać gorące.
Leczo po cygańsku
Autor: pinkmause
Składniki:
– 3 duże papryki
– 1 średnia cukinia
– 2 duże cebule
– 3-4 kawałki wędliny lub kawałek wędzonki
– 0,5 l sosu cygańskiego
– ulubione przyprawy (bazylia, majeranek ,świeżo mielony pieprz, oregano, sól, lubczyk)
– odrobina cukru
– kawałek ostrej papryczki
– 5-6 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w pióra i przysmażyć na oliwie. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skór, pokroić byle jak w kawałki i dodać do garnka z cebulą, papryką i chwile gotować, dodać pokrojoną ostrą papryczkę i czosnek w kosteczkę. Osobno na patelni podsmażyć wędlinę. Cukienię obrać ze skóry, łyżką usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni do miękkości. Gdy pomidory zamienią się w sos, dodać wędlinę i cukinię, przyprawy i jeszcze chwilę gotować.
Łosoś z papryką
Autor: pinkmause
Składniki:
– 750 g filetów z łososia
– 2 łyżki stołowe soku z cytryny
– po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
– 2 łyżki stołowe oleju
– 400 g pomidorków koktajlowych
– 1 pęczek koperku
– kubeczek śmietany
– 2 łyżki stołowe chrzanu
– 2 łyżki stołowe oleju
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Oczyszczone i dokładnie opłukane filety z łososia posypać pieprzem i solą, następnie skropić sokiem z cytryny. Papryki umyć i osączyć z wody, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w krążki. Podsmażyć na gorącym oleju przez około 10 min. Pomidorki koktajlowe sparzyć wrzątkiem i obrać, pokroić w plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować olejem, włożyć filety z łososia, paprykę i pomidory. Zalać sosem przygotowanym z wina, śmietany i startego na drobno chrzanu. Zapiekać w temperaturze 200°C, aż sos lekko się zrumieni. Przed podaniem danie udekorować liśćmi sałaty i gałązkami koperku.
Papryka faszerowana mięsem
Autor: pinkmause
Składniki:
– 1 kg papryki
– 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
– 3/4 szklanki ryżu
– 50 g masła
– 1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
– natka pietruszki
– czarny mielony pieprz
– sól do smaku
Przygotowanie:
Z papryk odciąć wierzchy razem z ogonkami (i zachować je) następnie starannie usunąć gniazda nasienne i umyć. Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać przebrany i przepłukany ryż, wlać 3/4 litra soku pomidorowego lub bulionu warzywnego. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 min. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk napełnić farszem, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami i ułożyć ciasno obok siebie. Danie zalać resztą soku pomidorowego (lub bulionem warzywnym) i dusić na małym ogniu przez około 30 do 40 min.
Makaron z papryką i owczym serem
Autor: pinkmause
Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania
– 1 pełna łyżka masła
– 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
– 1 i 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w 2 cm kostkę
– 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
– 2 garście makaronu, około 150 g
– 50 g mięsa mielonego
– 70 g koziego sera w ruloniku, pokrojonego,
– garść listków świeżej bazylii, poszarpanych,
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, zeszklić cebulę, następnie dodać mięso, paprykę oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć na średnim ogniu przez około 12 – 15 min., mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać oliwki. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Trzymając patelnię z papryką na małym ogniu, włożyć na nią odcedzony makaron, wymieszać, następnie dodać ser kozi oraz bazylię. Delikatnie zamieszać, doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą, wyłożyć do głębokich talerzy i polać dodatkową oliwą z oliwek.
Ciekawostki:
1. Papryka z Karaibów podgrzewa życie . W Guadeloupe chili nazywane jest „le derriere de Madame Jacques”. Zmieszane ze zmielonymi orzechami, cynamonem, wanilią i zalane brandy tworzy likier nazywany Creme de Banana, będący afrodyzjakiem.
2. Wartość energetyczna zielonej papryki to 15 kcal, a czerwonej 32 kcal.
3. Papryka zachowuje swoje wartości również po wysuszeniu i zmieleniu – jako przyprawa. Chili zatem – jest zdrowa w każdej postaci.
4. Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci całej cennej witaminy C.
5. Aby złagodzić ostry i piekący smak papryki chili, jalapeno, habanero lub innej ostrej odmiany, należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody. Woda nie pomoże.
6. Wszystkie odmiany papryki można mrozić i jeść potem całą zimę, dodając ją do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.
7. Poza walorami smakowymi, papryka zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na nasze zdrowie.
zobacz również:
- Wszystkie kulinarne inspiracje
- Wiśnie – dużo przepisów na słodkości i nie tylko
- Fakty i mity na temat herbaty
- Kurki – różne dania z kurkami, przepisy i pomysły