Herbata jest powszechnie uważana za doskonałe źródło antyoksydantów w naszym codziennym pożywieniu. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez gorącej filiżanki naparu, czy jednak każdy zdaje sobie sprawę, że herbata może zaszkodzić naszemu zdrowiu i spowodować nawet chorobę Alzheimera? Przez lata narosło wokół niej wiele mitów i nadszedł czas, aby je rozwiać …
Herbata jak wszystkim wiadomo jest naparem przyrządzanym z liści i pąków określonej grupy roślin. Najpopularniejszymi gatunkami herbaty są herbata czarna, zielona, czerwona i biała. Różnią się one między sobą smakiem, sposobem przyrządzania i właściwościami zdrowotnymi. Herbata składa się głównie z katechin, czyli związków spełniających rolę przeciwutleniaczy. Początki picia herbaty sięgają aż 2737 roku p.n.e., w którym to mityczny cesarz Shennong przypadkiem zaparzył pierwszy w historii napar z liści herbaty. Sposobów jej przyrządzania jest wiele, a najsłynniejsze są nieodmiennie związane z Japonią i Anglią. Czy zdajemy sobie sprawę ile dobra i zła jest w jednej filiżance herbaty?
Przygotowaliśmy zbiór najpopularniejszych mitów i faktów, które rozwieją wszystkie Państwa wątpliwości odnośnie herbaty.
MIT: Herbata w torebkach ma niską jakość.
FAKT: Herbata w torebkach znanych firm nie odbiega jakością od herbat liściastych.
Wiele osób sądzi, że do torebek ekspresowych są pakowane zmiotki. Tak naprawdę są to skruszone liście herbaciane, które poddaje się obróbce, aby zmieścić je w określonej wielkości torebce. Dobre marki produkujące herbatę w torebkach zbierają ręcznie liście i przetwarzają je w podobny sposób jak pozostali producenci herbat liściastych. Jakość herbaty nie wynika z wielkości liścia, ale z wielu innych czynników.
MIT: Temperatura herbaty nie ma wpływu na jej właściwości zdrowotne.
FAKT: Każdą herbatę należy parzyć w innej temperaturze, aby zachować jej właściwości zdrowotne.
Najdłużej parzymy białą herbatę, której czas parzenia wynosi od 7 do 9 minut w temperaturze 70-85 stopni. Standardowa zielona herbata powinna być parzona przez 3-4 minuty w temperaturze 70-80 stopni. Herbatę czarną parzymy przez 4-5 minut, w najwyższej temperaturze w porównaniu do innych herbat wynoszącej 95 stopni. Zbyt długo parzona herbata traci swoje cenne składniki odżywcze, ale wbrew powszechnie panującej opinii nie wytwarza szkodliwych związków chemicznych.
MIT: Herbata z cytryną jest szkodliwa.
FAKT: Herbata z cytryną nie zawsze jest szkodliwa.
Cytryna w herbacie może być szkodliwa wtedy, gdy dodamy ją w momencie, gdy znajduje się w niej torebka z herbatą. Cytryna łączy się z glinem, który zawierają liście herbaty, wytwarzając szkodliwy dla naszego organizmy cytrynian glinu. Normalnie nie przyswajamy tego pierwiastka, jednak pod postacią cytrynianu glinu może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Najlepszym rozwiązaniem jest zaparzenie herbaty, odczekanie kilku minut do momentu, aż osiągnie ona temperaturę idealną do spożycia i dodanie kilku kropli cytryny.
MIT: Przeciwutleniacze zawarte w herbacie uratują twoje życie.
FAKT: Antyoksydanty wpłyną na wiek, którego możesz dożyć.
Przeciwutleniacze pomagają chronić i leczyć twoje komórki, jednak działają one skutecznie tylko w połączeniu z właściwą dietą i ćwiczeniami. Picie herbaty jest jednym z najprostszym sposobów dostarczania do organizmu antyoksydantów. Jeśli twój organizm będzie na bieżąco otrzymywał odpowiednie dawki przeciwutleniaczy, zabezpieczy się przed przyszłymi uszkodzeniami komórek.
MIT: Wszystkie herbaty zawierają takie same ilości przeciwutleniaczy.
FAKT: Prawie wszystkie herbaty są niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Biała, czerwona, zielona i czarna herbata pochodzą z tego samego źródła jednak główne różnice wynikają w sposobie ich wytwarzania. Czarna herbata jest wytwarzana przez poddawanie jej procesom fermentacji i kruszenia, a zielona więdnięciu i parzeniu. Żaden z tych sposobów nie obniża znacznie liczby antyoksydantów zawartych pierwotnie w liściach herbaty. Picie herbaty jest zdrowe – wystarczy spojrzeć na mieszkańców Azji, którzy znacznie mniej w porównaniu do Europejczyków chorują na choroby serca czy raka.
MIT: Mleko dodane do herbaty niweluje jej zdrowotne właściwości.
FAKT: Mleko nie niweluje dobroczynnych skutków spożywania herbaty.
Dietetycy długo nie mogli dojść do porozumienia, czy mleko dodane do herbaty rzeczywiście obniża jej zdrowotne oddziaływanie na ludzki organizm. Najnowsze badania wykazały jednak, że dodawanie mleka do herbaty nie obniża jej zdrowotnych właściwości – nie zmienia niczego poza jej smakiem.
MIT: Herbata może być spożywana przez każdego.
FAKT: Herbata powinna być spożywana z rozwagą np. przez kobiety w ciąży i alergików.
Czarna i zielona herbata zawierają kofeinę, którą kobiety w ciąży powinny ograniczyć. Herbaty ziołowe to mieszanki produktów zawierające elementy, które mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie kobiety w ciąży. Powinny się one najpierw skonsultować ze swoim lekarzem i porozmawiać na temat wszystkich produktów roślinnych i herbat, które mogą spożywać. Ponadto herbaty są w stanie powodować reakcję alergiczną – herbata z dzikiej róży czy rumianku może wywołać kichanie lub inne nieprzyjemne odczucia. Jeśli nie jesteś w ciąży, a jesteś wrażliwa na niektóre z roślin, wybierz taką herbatę, która będzie dla ciebie najbardziej bezpieczna.
MIT: Lekarstwa i witaminy można popijać herbatą.
FAKT: Herbata może kolidować z działaniem niektórych lekarstw, blokuje również wchłanianie części witamin.
Czarna herbata blokuje wchłanianie żelaza z żywności i, dlatego należy unikać popijania nią codziennej dawki witamin. Jest to ważne szczególnie dla kobiet w ciąży, które przyjmują witaminy prenatalne. Ponadto zielona herbata może kolidować z lekami przeciwzakrzepowymi, dlatego że jest źródłem witaminy K. Udowodniono, że duże ilości zielonej herbaty zmniejszają skutki działania warfaryny, dlatego warto porozmawiać z lekarzem, który zdecyduje czy ulubiona herbata jest odpowiednia wraz z przyjmowanymi lekarstwami.
MIT: Herbata nie pomaga przy przeziębieniu.
FAKT: Herbata pomaga w leczeniu przeziębienia.
Jeśli ktoś się przeziębił i boli go gardło, kubek gorącej herbaty każdego gatunku złagodzi nieprzyjemne objawy i wpłynie pozytywnie na samopoczucie. Czarna i zielona herbata jest źródłem przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych, które pomogą w złagodzeniu objawów choroby.
MIT: Cena herbaty nie ma znaczenia.
FAKT: Cena herbaty wpływa znacząco na jej jakość.
Nie wszystkie herbaty są sobie równe. Wystarczy spojrzeć na marki, które wykorzystują niskiej jakości zioła jako standard. Warto sprawdzić na opakowaniu skąd pochodzi herbata i jaki jest jej skład. Oczywiście lepszym wyborem jest zakup herbaty liściastej, w której widzimy roślinę niż wersji torebkowej.
Picie odpowiednio przyrządzonej herbaty działa zbawiennie na nasz organizm, należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru i rozsądku. Filiżanka niesłodzonej herbaty nie ma praktycznie kalorii, a dzięki niej można znacznie wzbogacić swoje posiłki w przeciwutleniacze. W tak prosty i naturalny sposób wspomagamy organizm w walce z wolnymi rodnikami. Osoby, które nie lubią smaku herbaty mogą ją sobie posłodzić, jednak zamiast cukru lepiej wybrać stewię lub naturalny miód. To już koniec naszego zestawienia faktów i mitów na temat picia herbaty – mamy nadzieję, że od tej pory herbata będzie Państwu smakowała jak nigdy.