Ryby to bogactwo cennych dla naszego zdrowia kwasów omega 3, więc powinny być stałym elementem codziennej diety. Najzdrowsze są te gotowane na parze lub pieczone. Sekret ich smaku tkwi w odpowiednim doborze dodatków i przypraw – warto przed przyrządzeniem trzymać je w marynacie, która podkreśli smak każdej ryby. Na szybki obiad dla całej rodziny sprawdzą się rybne klopsiki, które robi się szybko, a do przygotowania ich można zaangażować także dzieci.
Składniki:
ugotowane filety pstrąga – 8 szt.
150 g mąki pszennej
2 jajka
pół łyżeczki pieprzu
szklanka bulionu warzywnego
szczypta chili
sól do smaku
ulubione zioła: kolendra, natka pietruszki, koperek, itp
Przygotowanie:
Filety rozgnieść na jednolitą masę i dokładnie wymieszać z mąką oraz jajkami. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać masę. Z niej uformować niewielkie kulki (ok. 2 cm średnicy), układać je dość ściśle w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Całość zalać bulionem i zapiekać ok. 60 min. w temperaturze 180 st. Udekorować ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Jedliście już rybę w tak oryginalnej formie? Piszcie w komentarzach!