Zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków

23 listopada 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Zakwas buraczany robi prawdziwą furorę szczególnie w okresie jesienno-zimowym, nie można odmówić mu właściwości uodparniających i wzmacniających organizm. Ten zakwas jest przygotowywany bez chleba, który często jest powodem powstawania pleśni. Zakwas pijemy codziennie rano, najlepiej na czczo około 1 szklanki.  Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn i oczyszcza ze zbędnych złogów krew, buduje nasze komórki w pozytywne minerały…

zakwas z buraków z czosnkiem

składniki:

kilogram buraków

czosnek cala główka – obrany

sól

listek laurowy

woda ciepła przegotowana

szklanka wody z ogórków domowej roboty

 

Obieramy buraki, myjemy, kroimy na kawałki grubości 1 cm (najwygodniejsza odmiana to długie buraki). Buraki układamy w czystym wyparzonym słoju. Zalewamy ciepłą słoną wodą – prawidłowa proporcja to około 1/2 łyżki soli na litr wody (pamiętajmy aby płyny w całości pokryły powierzchnię buraków, dodajemy główkę obranego czosnku i dodajemy wodę z ogórków. Naczynie z burakami ustawiamy w suchym ciepłym ciemnym miejscu, przykrywamy bawełnianą ściereczką, co kilka dni usuwamy pianę, która się wytworzyła w procesie fermentacji. Po tygodniu zlewamy zakwas do czystych wyparzonych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywność medyczna - posiłki w chorob…
Też uważam że najlepiej kupić produkty bio i samemu robić jedzenie dla chorego...
Bioenergoterapia
Czasem na kogoś może mieć zbawienny wpływ sama wiara, taki efekt placebo...
zaczerwieniona twarz
Często kosmetyki powodują podrażnienia...
Najlepsza pizza włoska Poznań
Sama piekę taką pizzę, że w niejednej pizzerii nie mają tak dobrych:)