Zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków

23 listopada 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Zakwas buraczany robi prawdziwą furorę szczególnie w okresie jesienno-zimowym, nie można odmówić mu właściwości uodparniających i wzmacniających organizm. Ten zakwas jest przygotowywany bez chleba, który często jest powodem powstawania pleśni. Zakwas pijemy codziennie rano, najlepiej na czczo około 1 szklanki.  Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn i oczyszcza ze zbędnych złogów krew, buduje nasze komórki w pozytywne minerały…

zakwas z buraków z czosnkiem

składniki:

kilogram buraków

czosnek cala główka – obrany

sól

listek laurowy

woda ciepła przegotowana

szklanka wody z ogórków domowej roboty

 

Obieramy buraki, myjemy, kroimy na kawałki grubości 1 cm (najwygodniejsza odmiana to długie buraki). Buraki układamy w czystym wyparzonym słoju. Zalewamy ciepłą słoną wodą – prawidłowa proporcja to około 1/2 łyżki soli na litr wody (pamiętajmy aby płyny w całości pokryły powierzchnię buraków, dodajemy główkę obranego czosnku i dodajemy wodę z ogórków. Naczynie z burakami ustawiamy w suchym ciepłym ciemnym miejscu, przykrywamy bawełnianą ściereczką, co kilka dni usuwamy pianę, która się wytworzyła w procesie fermentacji. Po tygodniu zlewamy zakwas do czystych wyparzonych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Korektor tuszujący siwe włosy Mytou…
Ja tego używam tylko w podbramkowych sytuacjach...
Balsam do golenia?
Gilette to jednak taka klasyka dla większości facetów.
Wynajmowanie mieszkania czy kredyt …
Jak się jest nastawionym bardziej na karierę niż przesiadywanie w jednym miejscu to raczej...
Manicure w Poznaniu
Używam zwykłych lakierów, więc zmiana koloru to nie problem, kiedy tylko sobie zamarzę...