Golonka pieczona i duszona – przepisy

10 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_gol6

Golonka to danie raczej męskie, ale specjaliści kulinarni zapewniają, że można się w nim zakochać. Pieczona, dobrze zamarynowana to przysmak dla wielu znawców i smakoszy.

Golonkę można też gotować, by uzyskać bardziej delikatne mięso. Jest to danie dla wytrwałych, potrzebuje bowiem nacierania  i długiego przygotowania. Jednak warto – udana golonka jest w stanie zadowolić największego kulinarnego smakosza. Podajemy kilka sprawdzonych przepisów na golonkę.

Golonka w warzywach

Składniki:
– 2 golonki
– 2 liście laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 2 ziela angielskie
_gol1– sól
– papryka ostra
– pieprz
– mąka
– oliwa
– 4 marchewki
–  2 pietruszki
– 1 mały seler
– natka pietruszki
– kawałek pora
Przygotowanie:
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor. Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.

Golonka duszona w sosie

Składniki:
– 2 golonki wieprzowe
– włoszczyzna
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– sól
_gol2– pieprz ziarnisty
– 2 duże pokrojone cebule
– 2 duże pieczarki pocięte w słupki
– łyżka smalcu do smażenia
– 100 g koncentratu pomidorowego 30%
– 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
– pieprz mielony
– chili wg uznania
– do sosu: 600 ml wywaru od gotowania golonki
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać, zalać wodą i na gotującą wrzucić golonki, dodać sól i przyprawy, gotować aż będą prawie miękkie. Przygotować sos: pokrojone cebule przesmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, rozcieńczony koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, paprykę. Doprawić solą i pieprzem, na koniec wlać 600 ml wywaru z gotowania golonek. Sos wymieszać, chwilę poddusić, ułożyć na nim golonki i pod przykryciem dusić dalej, często podlewając mięso gęstym sosem. Podawać z sosem.

Golonka z purre ziemniaczanym

Składniki:
– 2 golonki wieprzowe
– 3 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego
– 1 czubata łyżka soli
– ok. 350 ml wywaru z golonki
– 4 łyżki sosu teryjaki
_gol3– 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
– 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1 łyżka miodu
– 3 cebule
– 2 marchewki
– 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Golonki opalić, dokładnie umyć, włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę. Ostudzić w wywarze. Marchewki i cebule oczyścić, pokroić, włożyć na dno naczynia do zapiekania posmarowane olejem. Na warzywach położyć golonki. Wywar wymieszać z przyprawami i polać nim mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec dalej przez 2,5 godziny często polewając sosem. Podawać z purre ziemniaczano-chrzanowym.

Golonka pieczona bejcowana

Składniki:
– 1 golonka
– kilka ziemniaków
Na zalewę:
– 3 liście laurowe
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 8 ziaren pieprzu
_gol4– 6 ząbków czosnku
– 1/2 łyżeczki chilli
– sól
Na bejcę:
– 1 szklanka piwa
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka kminku
– 1 łyżeczka pieprzu
– sól
Przygotowanie:
Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku. Gotować 2 godziny. Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać. Naciąć skórę na golonkach. Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 1-1,5 godziny.

Golonka pieczona w piwie

Składniki:
– 2-3 golonki wieprzowe
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 1 seler
– 1 cebula
_gol5– 1 pomidor
– 4 ząbki czosnku
– 0,5 litra jasnego piwa
– musztarda rosyjska
– majeranek
– liście laurowe
– kminek mielony
– pieprz
– sól
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Golonki opalić, umyć, natrzeć dokładnie przyprawami i odstawić na dwie godziny. Obrać i pokroić marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Golonkę ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C, na około 30 minut. Wyjąć golonkę, a pomiędzy mięso włożyć warzywa. Musztardę wymieszać z piwem i zalać golonkę. Piec najpierw bez przykrycia, a później pod przykryciem w 200-220 stopniach przez około godzinę.

Golonka w miodzie

Składniki:
– 1 duża golonka
– 1 większa cebula
– 2 małe marchewki
– sól
– 1 mała pietruszka
_gol6– kawałek selera
– 2-3 liście laurowe
– po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy
– 1 łyżka kminku
– 500 ml ciemnego piwa
– 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:
Golonkę oczyścić. Cebulę obrać, przekroić na pół. Włoszczyznę obrać, pokroić w duże kawałki. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić, włożyć pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Włożyć golonkę, gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Obrać czosnek, za pomocą widelca utrzeć go ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą z oliwek. Podgotowaną golonkę wyjąć z garnka, osuszyć. Ułożyć ją w brytfannie, natrzeć doprawioną czosnkiem oliwą, posypać kminkiem. Podlać małą ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem. Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie miękka, posmarować ją miodową glazurą i dopiec jeszcze chwilę (do przyrumienienia).

Golonka pomidorowa

Składniki:
– 1 golonka wieprzowa
– czosnek granulowany
– wegeta lub delikat do mięs
– olej
– 0,5 litra piwa ciemnego
_gol7– pieprz
– 1 łyżeczka sosu sojowego Tao Tao
– papryka ostra w proszku
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– ziele angielskie
– liście laurowe
Przygotowanie:
Golonkę oczyścić i wypłukać, natrzeć przyprawami, pozostawić na trzy godziny. Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem, dodać ziele i liście laurowe, pokropić sosem sojowym, nakryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na pół godziny. Wyciągnąć z piekarnika, przewrócić na drugą stronę i podlać 0,5 szkl. piwa wymieszanym z koncentratem. Przykryć, wstawić do piekarnika i piec do miękkości.

Golonka duszona w winie

Składniki:
– 4 średnie golonki
– 2 kostki do mięs pieczeniowe
– 1 cebula
_gol8– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 300 ml czerwonego wina
– 2 pomidory
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 600 ml oliwy
Przygotowanie:
Golonki obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni aż nabiorą rumianej barwy. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. W drugiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć najpierw pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie koncentrat pomidorowy. Wlać wino i dodać kostki. Całość gotować ok. 10 min. Dodać do sosu marchewkę, pietruszkę i pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Zagotować. Zalać mięso sosem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i całość piec w temperaturze 160 st. C przez ok. 2 godz.

Golonka w ziołach

Składniki:
– 2 duże golonki
– sól
– 7 liści laurowych
– pieprz w ziarnach (20 ziaren)
_gol9– ziele angielskie (15 ziaren)
– 8 ząbków czosnku i 1 cebula
– 2 czubate łyżki majeranku
– 2 czubate łyżki tymianku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka bazylii
– 2 gałązki lubczyku
Przygotowanie:
Golonki wymoczyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać połowę przypraw i tyle soli, żeby woda była słona. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do golonki. Gotować na bardzo małym ogniu aż golonki będą prawie miękkie. Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową, obsypać pozostałymi ziołami i cebulą z wywaru, zapiec w piekarniku na rumiany kolor, podlewając delikatnie wywarem. Podawać z musztardą i chlebem lub ziemniakami.

Golonka luksusowa

Składniki:
– 2 golonki
– oliwa z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– korzeń imbiru (6 cm)
– 4 kawałki korzenia kolendry, posiekane
– 2 kawałki czarnego kardamonu
– cynamon (5 cm)
– 3 gwiazdki anyżu
_gol10– 10 ziaren białego pieprzu
– 50 ml bulionu z kurczaka
– 1 litr soku kokosowego
– 3 łyżki jasnego sosu sojowego
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 2 kostki trzciny cukrowej
– garść liści kolendry
Przygotowanie:
Włożyć mięso do rondla z zimną osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, wyjąć „szumowiny”. Wyjąć mięso, umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W woku lub dużym rondlu rozgrzać olej, pokropić mięso oliwą i podsmażyć (przez 3 minuty z każdej strony). Wyjąć. Do rondla dodać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek, imbir i korzenie kolendry, następnie dodać czarny kardamon, cynamon i anyż i smażyć przez kolejną minutę. Dodać biały pieprz i sok kokosowy, wymieszać. Dodać sos sojowy jasny i ciemny i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 4 godziny lub aż mięso zacznie odpadać od kości. Udekorować kolendrą przed podaniem.

Golonka w kapuście

Składniki:
– 1 golonka (1,5 kg)
– włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
– 1 mała cebula
_gol12– 1 kg kiszonej kapusty
– sól, pieprz,
– liście laurowe
– ziele angielskie
Przygotowanie:
Golonkę umyć, lekko naciąć skórę i solidnie przyprawić solą. Odstawić co najmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Zalać golonkę zimną wodą i zagotować – zdjąć szumy i gotować godzinę, co jakiś czas oczyszczając bulion z piany. Dodać do wywaru całą cebulę w łupinie, 4 liście laurowe i ziele angielskie. Gotować powoli 20 minut, następnie dodać obraną włoszczyznę: 2 marchewki, seler, por i korzeń pietruszki. Gotować na małym ogniu dwie godziny. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać do bulionu kilogram kiszonej kapusty. Gotować wywar jeszcze 20 minut. Golonkę w kapuście przekłożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec 20 minut w 180 stopniach.

zobacz również:

  1. Karkówka na różne sposoby
  2. Jak ugotować pyszny rosół? Porady i sprawdzone przepisy
  3. Marchewka na różne sposoby – przepisy
  4. Wszystkie inspiracje kulinarne