Karkówka to pyszne mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów – można ją smażyć, grillować oraz piec, zrobić bitki czy gulasz. Karkówka odpowiednio przyrządzona powinna być miękka i soczysta. Do pieczonej karkówki możemy dodać przeróżne ulubione dodatki takie jak, np. czosnek, majeranek czy jabłka.
Karkówka z chrupiącą cebulką
4 plastry karkówki
2 cebule
1 jajo
100 bułki tartej
2-3 łyżki mąki
olej
Karkówka z Grilla przyprawa do potraw z grilla
Sól morska
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla, posmaruj olejem, odstaw na kilka godz. Cebulę pokrój w plastry, tak aby powstały cienkie krążki, następnie panieruj w jajku, mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Karkówkę piecz na ruszcie, cebulę smaż w wooku z olejem ustawionym na grillu, przed podaniem dopraw solą morską..
Karczek po meksykańsku
Bardzo szybkie imprezowe danie lub na dużą kolację dla 4 osób.
składniki:
– kilogram karczku
– dwa sosy meksykańskie gotowe lub (puszka pomidorów lub sos pomidorowy, czerwona fasola, kukurydza, papryka)
Mięso pokroić na plastry, natrzeć przyprawami, czosnkiem i piórkami cebuli. Całość przełożyć do lodówki na całą noc lub 2-3 godziny. Następnie mięso wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać sosami i piec w nagrzanym mocno piekarniku około 2 godziny do miękkości.
-opcjonalnie: pieczarki lub suszone grzyby, boczek
Karkówkę pokroić w grube plastry i doprawić i obsmażyć na smalcu do zrumienienia. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek oraz kiszoną kapustę (można ją wcześniej posiekać).
W naczyniu do zapiekania układać warstwami mięso na przemian z kapustą, całość podlać bulionem lub wodą (około 1/2 szklanki), dodać ulubione dodatki np: jabłko, śliwki, boczek przesmażony, wymoczone w wodzie grzyby lub przesmażone pieczarki. Całość zapiekać około 1,5 godziny.
Karkówka z rusztu nadziewana morelami
4 kotlety z karkówki b/k
100g suszonych moreli
Olej
Przyprawa do grilla klasyczna
Karkówkę cienko rozbij, oprósz Przyprawą do grilla klasyczną z dwóch stron. Ułóż na niej morele, dokładnie zwiń na kształt zrazów, lekko posmaruj olejem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Piecz na ruszcie na małym ogniu. Podawaj pokrojoną w plastry.
Karkówka marynowana w miodzie z octem balsamicznym
Niezbędne składniki:
600 g karkówki
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki oleju
2 łyżki Octu balsamicznego
Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla
Karkówkę pokrój na cienkie plastry, oprósz przyprawą do potraw z grilla Karkówka z grilla, posmaruj miodem wymieszanym z octem balsamicznym i olejem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Smaż na ruszcie tylko po jednym razie z każdej ze stron.
Karkówka w ketchupie z grilla
Składniki:
1 kg karkówki
sól, pieprz
butelka ketchupu pikantnego
3 łyżki musztardy
4 łyżki brązowego cukru
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki papryki ostrej mielonej
Przygotowanie:
Karkówkę pociąć na kotlety o grubości 1 cm. Lekko rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pieprzem. Przygotować marynatę: wymieszać ketchup Pudliszki z musztardą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkiem i ostrą papryką. Mięso włożyć do marynaty, obtoczyć je marynatą z każdej strony. Zostawić na min. 30 minut. Kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 15 minut. Jeśli nie macie możliwości użycia grilla na świeżym powietrzu to skorzystajcie z elektrycznego albo zróbcie karkówkę na patelni grillowej.
Karczek z warzywami w sosie
autor:Izabela77
składniki:
– 2 marchewki
– kg karczku
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1/2 pora
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– sól
– pieprz
– majeranek
– papryka słodka
– olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie
3 plastry karkówki (każdy po 150 g)
3 pomarańcze
sok wciśnięty z 1/2 limonki
1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
1 łyżeczka miodu lipowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
1 biała cebula pokrojona w plastry
2 łyżki oleju
sól morska
do podania:
upieczone łódki ziemniaków
sałatka panzanella
Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie – w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grillową (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub cieńsze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypać solą, podawać na plastrach pomarańczy Proponuję dodatek sałatki panzanella – z pomidorków, czerstwego chleba, bazylii i czerwonej cebuli lub pieczonych ziemniaczków.
Roladki mięsne z karkówki
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej bez kości,
250 g mieszanego mięsa mielonego,
2 cebule,
300 g pieczarek,
8 plastrów żółtego sera, 2
50ml pikantnego ketchupu,
250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa),
sól, pieprz,
majeranek,
ząbek czosnku,
jajko.
Przygotowanie
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry – u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem.
Karkówka w piwie z ziemniakami w rękawie
składniki:
1,5 kg karkówki
pół litra piwa jasnego
2 główki czosnku
2 cebule
pęczek natki pietruszki
pęczek tymianku
pęczek rozmarynu
listki laurowe
goździk
oliwa z oliwek
Natrzeć karkówkę solą, pieprzem, czosnkiem, zalać piwem i dodać kilka gałązek ziół, listki laurowe. Marynować 12 godzin, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec mięso przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.
Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną
Składniki:
1kg karkówki wieprzowej bez kości,
10dag kiszonej kapusty,
20 dag pieczarek,
2 łyżki kaszy gryczanej,
3 łyżki musztardy,
sól,
pieprz,
3 łyżki margaryny.
Przygotowanie
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i połączyć z kaszą. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Mięso pokroić na plastry, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej zaś posmarować musztardą. Nakładać farsz, Zwijać i spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Następnie zalać wodą, jeżeli został nam jakiś farsz to dodać go do sosu i dusić pod przykryciem przez ok.1,5godz. Doprawić do smaku.
Soczysta karkówka
Składniki:
1 kg karkówki
3 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka rozmarynu
2 liście laurowe
2 goździki
2 łyżki soli
1 litr zimnej, przegotowanej wody
2-3 ząbki czosnku
Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody. Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h. Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier. Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.