Karkówka na różne sposoby

13 września 2017, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Karkówka to pyszne mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów – można ją smażyć, grillować oraz piec, zrobić bitki czy gulasz. Karkówka odpowiednio przyrządzona powinna być miękka i soczysta. Do pieczonej karkówki możemy dodać przeróżne ulubione dodatki takie jak, np. czosnek, majeranek czy jabłka.

karczek

 

Karkówka z chrupiącą cebulką

  • 4 plastry karkówki
  • 2 cebulekarkówka z cebulką
  • 1 jajo
  • 100 bułki tartej
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej
  • Karkówka z Grilla przyprawa do potraw z grilla
  • Sól morska

 

Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla, posmaruj olejem, odstaw na kilka godz. Cebulę pokrój w plastry, tak aby powstały cienkie krążki, następnie panieruj w jajku, mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Karkówkę piecz na ruszcie, cebulę smaż w wooku z olejem ustawionym na grillu, przed podaniem dopraw solą morską..

Karczek po meksykańsku

Obraz 019

Bardzo szybkie imprezowe danie lub na dużą kolację dla 4 osób.
 
składniki:
 
– kilogram karczku
– dwa sosy meksykańskie gotowe lub (puszka pomidorów lub sos pomidorowy, czerwona fasola, kukurydza, papryka)
– przyprawy: papryka, pieprz, bazylia, kmin rzymski, majeranek
– 1 cebula i czosnek
 
Mięso pokroić na plastry, natrzeć przyprawami, czosnkiem i piórkami cebuli. Całość przełożyć do lodówki na całą noc lub 2-3 godziny. Następnie mięso wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać sosami i piec w nagrzanym mocno piekarniku około 2 godziny do miękkości.

 

Karkówka na kiszonej kapuście

miesko

 -6 kotletów karkówki
-cebula
-60 dag kiszonej kapusty
-przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, kmin rzymski, papryka ostra, czosnek, majeranek
-smalec
-1/2 szklanki bulionu lub wody
-mała paczka suszonych śliwek
-opcjonalnie: pieczarki lub suszone grzyby, boczek
Karkówkę pokroić w grube plastry i doprawić i obsmażyć na smalcu do zrumienienia. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso obsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek oraz kiszoną kapustę (można ją wcześniej posiekać).
W naczyniu do zapiekania układać warstwami mięso na przemian z kapustą, całość podlać bulionem lub wodą (około 1/2 szklanki), dodać ulubione dodatki np: jabłko, śliwki, boczek przesmażony, wymoczone w wodzie grzyby lub przesmażone pieczarki. Całość zapiekać około 1,5 godziny.

Karkówka z rusztu nadziewana morelamikark. z morelami

  • 4 kotlety z karkówki b/k
  • 100g suszonych moreli
  • Olej
  • Przyprawa do grilla klasyczna

Karkówkę cienko rozbij, oprósz Przyprawą do grilla klasyczną z dwóch stron. Ułóż na niej morele, dokładnie zwiń na kształt zrazów, lekko posmaruj olejem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Piecz na ruszcie na małym ogniu. Podawaj pokrojoną w plastry.

Karkówka marynowana w miodzie z octem balsamicznym

Niezbędne składniki:z octem bals.

  • 600 g karkówki
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju

 

  • 2 łyżki Octu balsamicznego
  • Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla

Karkówkę pokrój na cienkie plastry, oprósz przyprawą do potraw z grilla Karkówka z grilla, posmaruj miodem wymieszanym z octem balsamicznym i olejem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Smaż na ruszcie tylko po jednym razie z każdej ze stron.

 

Karkówka w ketchupie z grillaw ketchupie

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • sól, pieprz
  • butelka ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki papryki ostrej mielonej

 

Przygotowanie:

Karkówkę pociąć na kotlety o grubości 1 cm.
Lekko rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pieprzem.
Przygotować marynatę: wymieszać ketchup Pudliszki z musztardą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkiem i ostrą papryką.
Mięso włożyć do marynaty, obtoczyć je marynatą z każdej strony.
Zostawić na min. 30 minut.
Kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 15 minut.
Jeśli nie macie możliwości użycia grilla na świeżym powietrzu to skorzystajcie z elektrycznego albo zróbcie karkówkę na patelni grillowej.

Karczek z warzywami w sosie

ssss

autor:Izabela77

składniki:

 

– 2 marchewki

– kg karczku

– 1 pietruszka

– 1/4 selera

– 1/2 pora

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– natka pietruszki

– sól

– pieprz

– majeranek

– papryka słodka

– olej

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie

  • 3 plastry karkówki (każdy po 150 g)w cytrusach
  • 3 pomarańcze
  • sok wciśnięty z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
  • 1 biała cebula pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska

do podania:

  • upieczone łódki ziemniaków
  • sałatka panzanella

Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie – w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grillową (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub cieńsze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypać solą, podawać na plastrach pomarańczy
Proponuję dodatek sałatki panzanella – z pomidorków, czerstwego chleba, bazylii i czerwonej cebuli lub pieczonych ziemniaczków.

 

Roladki mięsne z karkówki

Składniki:roladki mięsne!!

  • 500 g karkówki wieprzowej bez kości,
  • 250 g mieszanego mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • 8 plastrów żółtego sera, 2
  • 50ml pikantnego ketchupu,
  • 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa),
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • ząbek czosnku,
  • jajko.

Przygotowanie

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry – u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki.
Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem.

 

Karkówka w piwie z ziemniakami w rękawie

składniki:z rękawa

  • 1,5 kg karkówki
  • pół litra piwa jasnego
  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek tymianku
  • pęczek rozmarynu
  • listki laurowe
  • goździk
  • oliwa z oliwek

 

Natrzeć karkówkę solą, pieprzem, czosnkiem, zalać piwem i dodać kilka gałązek ziół, listki laurowe. Marynować 12 godzin, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec mięso przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.

 

Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną

Składniki:
Zrazy z karkówki!

  • 1kg karkówki wieprzowej bez kości,
  • 10dag kiszonej kapusty,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 łyżki kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki margaryny.

Przygotowanie

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i połączyć z kaszą. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Mięso pokroić na plastry, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej zaś posmarować musztardą. Nakładać farsz, Zwijać i spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Następnie zalać wodą, jeżeli został nam jakiś farsz to dodać go do sosu i dusić pod przykryciem przez ok.1,5godz. Doprawić do smaku.

 

Soczysta karkówka

Składniki: soczysta karkowka

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr zimnej, przegotowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku

Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody.  Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.
Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia  wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.  Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.

Autor: olainthekitchen.blogspot.com