Karkówka to pyszne mięso, które można przygotować na wiele różnych sposobów – można ją smażyć, grillować oraz piec, zrobić bitki czy gulasz. Karkówka odpowiednio przyrządzona powinna być miękka i soczysta. Do pieczonej karkówki możemy dodać przeróżne ulubione dodatki takie jak, np. czosnek, majeranek czy jabłka.
Karkówka z chrupiącą cebulką
- 4 plastry karkówki
- 2 cebule
- 1 jajo
- 100 bułki tartej
- 2-3 łyżki mąki
- olej
- Karkówka z Grilla przyprawa do potraw z grilla
- Sól morska
Karkówkę oprósz przyprawą do potraw z grilla, posmaruj olejem, odstaw na kilka godz. Cebulę pokrój w plastry, tak aby powstały cienkie krążki, następnie panieruj w jajku, mące, ponownie w jajku i bułce tartej. Karkówkę piecz na ruszcie, cebulę smaż w wooku z olejem ustawionym na grillu, przed podaniem dopraw solą morską..
Karczek po meksykańsku
Karkówka na kiszonej kapuście
Karkówka z rusztu nadziewana morelami
- 4 kotlety z karkówki b/k
- 100g suszonych moreli
- Olej
- Przyprawa do grilla klasyczna
Karkówkę cienko rozbij, oprósz Przyprawą do grilla klasyczną z dwóch stron. Ułóż na niej morele, dokładnie zwiń na kształt zrazów, lekko posmaruj olejem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Piecz na ruszcie na małym ogniu. Podawaj pokrojoną w plastry.
Karkówka marynowana w miodzie z octem balsamicznym
Niezbędne składniki:
- 600 g karkówki
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki Octu balsamicznego
- Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla
Karkówkę pokrój na cienkie plastry, oprósz przyprawą do potraw z grilla Karkówka z grilla, posmaruj miodem wymieszanym z octem balsamicznym i olejem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Smaż na ruszcie tylko po jednym razie z każdej ze stron.
Karkówka w ketchupie z grilla
Składniki:
- 1 kg karkówki
- sól, pieprz
- butelka ketchupu pikantnego
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki papryki ostrej mielonej
Przygotowanie:
Karkówkę pociąć na kotlety o grubości 1 cm.
Lekko rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pieprzem.
Przygotować marynatę: wymieszać ketchup Pudliszki z musztardą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkiem i ostrą papryką.
Mięso włożyć do marynaty, obtoczyć je marynatą z każdej strony.
Zostawić na min. 30 minut.
Kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 15 minut.
Jeśli nie macie możliwości użycia grilla na świeżym powietrzu to skorzystajcie z elektrycznego albo zróbcie karkówkę na patelni grillowej.
Karczek z warzywami w sosie
autor:Izabela77
składniki:
– 2 marchewki
– kg karczku
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1/2 pora
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– sól
– pieprz
– majeranek
– papryka słodka
– olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Grillowana karkówka w cytrusowej marynacie
- 3 plastry karkówki (każdy po 150 g)
- 3 pomarańcze
- sok wciśnięty z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (rosyjska lub dijon)
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 ząbki czosnku (rozdrobnione)
- 1 biała cebula pokrojona w plastry
- 2 łyżki oleju
- sól morska
do podania:
- upieczone łódki ziemniaków
- sałatka panzanella
Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięs. Każdy kawałek natrzeć z obu stron pieprzem. W misce wymieszać sok z jednej pomarańczy z resztą składników (bez soli!!!). Umieścić karkówkę w marynacie – w misce lub w zamykanym worku. Wstawić do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki odczekać aż mięso będzie miało temp. pokojową. Mocno rozgrzać płytę grilla elektrycznego lub patelnię grillową (można ją wcześniej posmarować olejem). Karkówkę grillować z obu stron. Pomarańcze pokroić na 0,5 cm lub cieńsze plastry i okroić skórkę. Mięso przed podaniem posypać solą, podawać na plastrach pomarańczy
Proponuję dodatek sałatki panzanella – z pomidorków, czerstwego chleba, bazylii i czerwonej cebuli lub pieczonych ziemniaczków.
Roladki mięsne z karkówki
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej bez kości,
- 250 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 300 g pieczarek,
- 8 plastrów żółtego sera, 2
- 50ml pikantnego ketchupu,
- 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa),
- sól, pieprz,
- majeranek,
- ząbek czosnku,
- jajko.
Przygotowanie
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry – u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki.
Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem.
Karkówka w piwie z ziemniakami w rękawie
składniki:
- 1,5 kg karkówki
- pół litra piwa jasnego
- 2 główki czosnku
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- pęczek tymianku
- pęczek rozmarynu
- listki laurowe
- goździk
- oliwa z oliwek
Natrzeć karkówkę solą, pieprzem, czosnkiem, zalać piwem i dodać kilka gałązek ziół, listki laurowe. Marynować 12 godzin, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec mięso przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.
Zrazy z karkówki z kaszą gryczaną
Składniki:
- 1kg karkówki wieprzowej bez kości,
- 10dag kiszonej kapusty,
- 20 dag pieczarek,
- 2 łyżki kaszy gryczanej,
- 3 łyżki musztardy,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki margaryny.
Przygotowanie
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i połączyć z kaszą. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z kaszą. Mięso pokroić na plastry, cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, z jednej zaś posmarować musztardą. Nakładać farsz, Zwijać i spiąć wykałaczką. Podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Następnie zalać wodą, jeżeli został nam jakiś farsz to dodać go do sosu i dusić pod przykryciem przez ok.1,5godz. Doprawić do smaku.
Soczysta karkówka
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 2 łyżki soli
- 1 litr zimnej, przegotowanej wody
- 2-3 ząbki czosnku
Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody. Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.
Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier. Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.
Autor: olainthekitchen.blogspot.com