Marchewka na różne sposoby – przepisy

9 października 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Marchewka to jedno z moich ulubionych warzyw, bez którego nie umiałabym chyba gotować. I chociaż zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy ją lubią tak bardzo jak ja, postanowiłam przedstawić kilka ciekawych i łatwych sposobów na jej kuchenne zastosowanie. Wybieram przepisy mało pracochłonne i proste, gdyż takie cenię najbardziej, jako mało zdolna kucharka. Oto moje propozycje na marchewkowe dodatki i dania.

Marchewka duszona

Składniki:
– 2 pęczki młodej marchewki
– 3-4 łyżki masła (ew. margaryny)
– mąka zwykła
– sól
– cukier
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać (chyba, że jest młodziutka i nie ma z czego), pokroić lub zostawić w całości jeśli jest malutka. W garnku roztopić masło, wrzucić marchew, zalać wodą i dusić (najlepiej pod przykryciem). Gdy marchew zmięknie, dodać odrobinę soli, a następnie cukru – musimy się kierować własnym smakiem. Typowa marchew jest słodkawa. Następnie oprószyć ją niewielką ilością mąki (najlepiej przez małe sitko) i dobrze wymieszać.

Marchewka zapiekana z miodem

Składniki:
– 1/2 kg marchewki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 4 łyżki miodu
– sól
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Marchew dokładnie umyć i obrać. Jeśli marchew jest duża pokroić ją na części. Przełożyć do naczynia, w którym będzie się
piec, wymieszać dokładnie z oliwą z oliwek delikatnie posolić i wstawić do piekarnika na około 15 – 20 minut. Dodać do marchewki miód, wszystko dokładnie wymieszać i
piec jeszcze maksymalnie 10 minut. Można spróbować i sprawdzić czy jest już wystarczająco miękka.

Marchewka z pomarańczą

Składniki:
– 3 marchewki
– 2-3 pomarańcze
– 1 łyżeczka cukru
– odrobina oliwy z oliwek
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Jedną pomarańczę podzielić na cząstki, obrać je z białych błonek i pokroić na kawałeczki, wrzucić do marchewki. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i polać surówkę. Jeżeli pomarańcze są kwaśne, dosłodzić cukrem. Pokropić oliwą i posypać natką pietruszki. Przed podaniem, surówka powinna być odstawiona na około 30 minut w chłodne miejsce.

Puree marchwiowe

Składniki:
– kilka dużych marchwii
– 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
– 3 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchew ugotować na miękko. Zmiksować.  W garnku rozgrzać masło. Dodać marchewkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić. Posypać pietruszką.

Placuszki marchewkowe

Składniki:
– 2 szklanki marchewki startej
– 2 jajka
– szczypior
– 2 łyżki maki ziemniaczanej
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru pudru
– szczypta soli
Przygotowanie:
Do tartej marchewki dodać obie mąki oraz żółtka, pokrojony szczypior, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą marchewkową. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu, a przed podaniem posypać cukrem lub solą i pieprzem.

Marchewka z groszkiem

Składniki:
– kilka marchewek
– groszek świeży
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka masła
– 1 – 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka mąki rozprowadzona w małej ilości zimnej wody
Przygotowanie:
Marchewkę z groszkiem zalać wrzątkiem, wsypać sól i ugotować do miękkości. Wody w garnku powinno zostać tylko trochę, jeśli jest jej za dużo to odlać. Dodać masło, cukier i dobrze wymieszać. Na końcu zaprawić rozprowadzoną mąką i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać na ciepło.

Budyń z marchewki

Składniki:
– 25 dag marchwi
– 20 dag selera lub pietruszki
– 4 dag masła
– 5 jaj
– 5 dag kaszy mannej
– sól, cukier
– zielona pietruszka
Przygotowanie:
Marchew i selera oczyścić, opłukać, pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować pod przykryciem, pod koniec gotowania dodać kawałeczek masła, kaszy mannej, soli i cukru do smaku. Wywar odparować. Rozetrzeć resztę masła dodając po jednym żółtku. Masę wymieszać z marchwią, przyprawić do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą. Wyłożyć do wysmarowanej formy, zamknąć i gotować w parze ok. 45 min. Podawać z sosem koperkowym lub groszkiem.

Marchewka na ostro

Składniki:
– 200 g groszku cukrowego
– 2-3 marchewki
– łyżeczka sosu sojowego
– łyżeczka sosu ostrygowego
– łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku
– kilka listków kolendry
– łyżka soku z cytryny
– 1 chili drobno siekane
– 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Przygotować dressing łącząc wszystkie składniki oprócz oleju. Wymieszać je na gładką masę i powoli dodać olej. Doprawić do smaku. Groszek cukrowy pokroić na ukos. Marchew obrać i pokroić. Ugotować w osolonej wodzie z odrobiną masła. Połączyć wszystkie składniki i serwować.

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki:
– 2 łyżki masła
– 1/2 dużej cebuli, posiekanej w kostkę
– 230 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
– 1 duża pietruszka, posiekana w plastry
– 1 łyżka drobno startego imbiru
– 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
– 300 ml bulionu warzywnego
– 60 ml płynnej śmietanki 18%
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w rondlu na małym ogniu. Dodać cebulę i gotować, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać marchewkę i pietruszkę, przykryć rondel i gotować od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dusić pod przykryciem przez 30 – 35 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować, przelać z powrotem dorondla, dodać śmietankę i doprawić.

Zupa marchewkowa z curry

Składniki:
– 4 duże marchewki
– kawałek pora lub pół cebuli
– 1/2 łyżeczki curry
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka ghee lub oleju
– 1 łyżka naturalnego masła
– sól morska lub kamienna do smaku
– dowolna zielenina: szczypiorek, natka lub koperek
Przygotowanie:
Rozgrzać tłuszcz, wsypać przyprawy i kiedy zaczną wydzielać  ładny aromat  zalać je wrzątkiem, wrzucić pokrojoną marchew, pora lub cebulę i gotować pod przykryciem. Kiedy marchewka ugotuje się na miękko zmiksować zupę, dodać sól (tyle ile nam pasuje) i masło.

Zupa marchewkowo-pomidorowa

Skladniki:
– udko z kurczaka
– 3 zabki czosnku
– 2-3 marchewki
– puszka pomidorow
– jogurt
– przyprawy
Przygotowanie:
Udko zalać zimną wodą, dodać kostkę rosołową, listek laurowy, wyciśnięte 3 ząbki czosnku i 2-3 marchewki starte na drobnej tarce. Gotować. Dodać pomidory. Zagotować i zmiksować. Przelać do rondla zagotować i zabielić jogurtem, lub śmietaną, doprawić do smaku. Dla niedbających o linię: można posypać startym parmezanem.

Glazurowana marchewka z imbirem

Składniki:
– 300 g marchwi, obranej i pokrojonej
– 10 g świeżego imbiru, obranego i bardzo drobno pokrojonego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka dowolnych świeżych ziół, posiekanych
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać imbir, cukier i sól, poddusić 1 minutę. Dodać marchew, obtoczyć w maśle, podsmażyć kolejne 2 minuty. Wlać tyle wody, by przykryła marchew. Doprowadzić do wrzenia, przykryć przykrywką i gotować 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, by marchew się nie spaliła. Marchewka powinna wchłonąć całą wodę i lekko się skarmelizować. Wymieszać z ziołami, przełożyć na talerz, posypać zieleniną.

Sałatka z marchewki

Składniki:
– marchewka młoda
– kiełki fasoli
– zielona cebulka (szczypiorek)
– 1/2 małej czerwonej chili
– ocet balsamiczny
– imbir
– sól i cukier
Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w zapałki, ułożyć na talerzu, dodać szczypior, paprykę i kiełki, polać octem, doprawić, wymieszać.

Zobacz również:

  1. Sałatki z buraków: dużo przepisów

  2. Oryginalne i nietypowe surówki i sałatki do obiadu

  3. Różne sposoby na młodą kapustę

  4. Jak podawać szparagi – przepisy na sosy

  5. Cykoria: różne sposoby przygotowania