Surówka do obiadu to podstawowy składnik codziennego menu. Jednak znudziły mi się typowe mizerie, marchewki i pomidory, a nawet kalafior czy kapusta. Postanowiłam poszukać nieco bardziej oryginalnych pomysłów i kilka z nich bardzo mi się spodobało. Dla mnie są one mniej typowe, ale nie na tyle „zwariowane”, aby zrewolucjonizowały moją kuchnię. Moim zdaniem warto się przyglądnąć alternatywom i je wypróbować, tym bardziej że sezon na warzywa i owoce właśnie będzie się zaczynał.
Umyć liście z sałaty i porwać na kawałki. Z ogórków ściąć końce (nie obierać) i utrzeć na tarce jarzynowej na plasterki (jak na mizerię). Arbuza obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Wymieszać ogórki, sałatę, arbuza i maliny. Olej i sok z cytryny zmieszać. Doprawić solą, cukrem, pieprzem mielonym. Polać surówkę. Delikatnie zamieszać.
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko umyć, osuszyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego arbuza. Wszystkie składniki wymieszać. Sos: jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Surówkę polać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.
Surówka z białej kapusty z żurawinami
Składniki:
– 50 dag białej kapusty
– garść żurawin
– 1 jabłko
– 1 cebula,
– łyżka oleju słonecznikowego
– gotowa przyprawa do sałatek
– cukier, sól.
Przygotowanie:
Warzywa i owoce umyć i osączyć. Kapustę oczyścić, cienko poszatkować. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Żurawiny, jabłko i cebulę dodać do kapusty. Surówkę doprawić przyprawą do sałatek, cukrem i solą, dodać olej i wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Surówka z kapusty z wiśniami
Składniki:
– 40 dag kapusty białej lub włoskiej
– 15 dag wiśni
– strąk zielonej papryki
– natka pietruszki (opcjonalnie)
– oliwa z oliwek
– sól, cukier
– pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować usuwając głąb i grube „nerwy”. Paprykę drobno pokroić. Wiśnie opłukać, wydrylować, połączyć z kapustą, orzechami, oliwą i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.
Surówka z marchwi i porzeczek
Składniki:
– 40 dag marchwi
– garść porzeczek
– 1 jabłko
– łyżeczka oliwy
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Porzeczki umyć, rozetrzeć i dodać do marchwi. Surówkę wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Surówka ze szczypiorku ze śliwkami
Składniki:
– 20 dag szczypiorku
– 15 dag śliwek
– 100 ml ketchupu
– 50 ml śmietany
– sól do smaku.
Przygotowanie:
Szczypiorek dokładnie umyć, osączyć, pokrajać. Śliwki wypestkować, pokrajać w paseczki, sparzyć, połączyć ze szczypiorkiem, ketchupem i śmietaną, doprawić do smaku.
Surówka ze świeżych ogórków z miętą
Składniki:
– 50 dag świeżych ogórków
– 4 łyżki umytej, drobno posiekanej mięty
– sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
– sól
– 0,5 szkl. jogurtu.
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki (najlepiej skrobaczką do ziemniaków), pokrajać w niewielkie słupki, wymieszać z jogurtem i posiekaną miętą. Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym i solą. Podawać jako dodatek do potraw z jajek i drobiu. SMACZNEGO!