Różne sposoby na młodą kapustę

24 kwietnia 2018, dodał: Redakcja

Młoda kapusta jest zielona, słodka, lekko kleista, lekko słona i tak świeża i orzeźwiająca wręcz w zapachu, że czasami ma się wrażenie bryzy lub mgiełki wody. Ale musi być właśnie taka świeża.

To niemal zupełnie inne warzywo niż kapusta „dorosła” – przygotowuje się ją znacznie krócej, jest delikatniejsza i wielkość ma znacznie bardziej poręczną. I nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłam młodą kapustkę – wyszła pyszna. Jedynym jej minusem jest to, że sezon na młoda kapustę trwa zaledwie kilka tygodni i trzeba czekać na ten rarytas do następnego roku. A ile jest możliwości jej serwowania – postanowiłam sprawdzić.

Młoda kapusta duszona

Składniki: 2 główki młodej kapusty, 15 dag szynki albo wędzonego boczku, 3 młode cebulki, 1/2  szklanki śmietany 12 %, 2 łyżki mąki, pęczek koperku, 1/2 cytryny, łyżka kminku.
Kapustę umyć, pokroić na 4 części, poszatkować. Do dużego garnka dodać kapustę, zalać wodą i gotować około 12 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulkę. Boczek przełożyć do innej miski. Odlać zbyt dużą ilość tłuszczu. Na patelni z tłuszczem (około łyżki stołowej) dodać mąkę i podsmażać, zalać pół szklanką ciepłej wody, zrobić zasmażkę. Połączyć odcedzona kapustę z boczkiem, dodać zasmażkę, koperek, doprawić do smaku cytryną i solą oraz pieprzem i odrobiną cukru, na koniec wlać śmietanę. Wymieszać, smacznego!

Młoda kapusta z koperkiem i cynamonem po staropolsku


Składniki:  1 główka młodej kapusty, 1 pęczek koperku,  sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła lub smalcu, garść majeranku, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu.
Kapustę poszatkować, zalać wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Zrobić zasmażkę z masła lub smalcu, dodać pół szklanki wody, zasmażkę przełożyć do odcedzonej kapusty. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem winnym, cukrem, solą i pieprzem, na koniec dodać cynamon oraz koperek.

Bigos z młodej kapusty


Składniki: 1 kapusta młoda, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 1 pęczek młodej marchewki, 1 kostka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka kminku, 1 szczypta soli i pieprzu, 15 dag wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1/2 pęczka koperku, 1 kg młodych ziemniaków.
Kapustę poszatkować,  marchewkę pokroić lub zetrzeć na tarce. i całość zalać niewielką ilością wody, krótko obgotować. Na patelni podsmażyć kiełbasę i boczek z cebulką. Boczek dodać do odcedzonej kapusty z marchewką, dodać przyprawy, dusić około 30 minut. Opcjonalnie można dodać kilka pomidorów lub pomidory z zalewy. Ugotować młode ziemniaki, bigos podawać z ziemniakami z wody z koperkiem i zsiadłym mlekiem lub maślanką.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka kminku (dla tych co lubią), 2 cebule, olej, 1 łyżka mąki (z lekkim czubkiem), sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie: Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę – mieszając. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny.

Młoda kapusta pomidorowa

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 cebule, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól , pieprz, vegeta, ew. cukier do smaku, oliwa lub smalec, 1 łyżeczka mąki, posiekany koperek.

Przygotowanie: Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek – wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu – i podawać.

Młoda kapusta z marchewką

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 3 łyżeczki brązowego cukru, spora szczypta świeżo mielonego pieprzu, 3-4 młode marchewki, 2 łyżki masła + płaska łyżka mąki, pęczek koperku.

Przygotowanie: Poszatkować kapustę, dodać masło, sól, cukier, pieprz i zalać ok. 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min. Pokroić marchewkę w cieniutkie plasterki, dodać do kapusty, zamieszać i dusić dalsze 30 min. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać na patelnię sos z duszenia kapusty i dokładnie wymieszać. Przelać całość do kapusty, zamieszać, dosypać posiekany koperek i dusić ostatnie 5 min.

Młoda kapusta z wieprzowiną

Składniki: 400 g karkówki wieprzowej, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli, 1/4 l bulionu mięsnego, 2 cebule, 400 g ziemniaków, 1 kg młodej kapusty, 2 łyżki masła, czarny pieprz.
Przygotowanie: Pokrojone w 3 cm kostkę mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Posolić, zalać bulionem i dusić 60 min. 2 Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, a obraną cebulę w krążki. Po 30 min. duszenia ziemniaki wraz z cebulą rozłożyć na mięsie, posolić i przyprawić pieprzem. Liście kapusty, opłukać, pokroić w szersze paski i sparzyć wrzątkiem. Po 60 min. na ziemniakach z cebulą rozłożyć pokrojone liście kapusty. Wszystkie składniki lekko posolić i przyprawić pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem potrawę wymieszać z masłem i doprawić do smaku pieprzem.

Młoda kapusta z boczkiem

Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty (umyta, zdjęte zewnętrzne liście, poszatkowana), ok. 100 g wędzonego boczku, 1 średnia cebula, suszony majeranek, sół, pieprz, ok. 100-130 g śmietany (18%), łyżka mąki, posiekany koperek (ok. 1/2 pęczka lub wg uznania).
Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej (chyba, że boczek dość chudy – wtedy wcześniej trzeba rozgrzać odrobinę oliwy), głębokiej patelni/rondlu. Gdy boczek jest chrupki, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20-maks. 30 min. (kapusta powinna pozostać lekko chrupka). Pod koniec dodawania dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperkiem. Chwilę jeszcze całość pogotować, sprawdzić doprawienie (sól/pieprz). Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami.

Młoda kapusta z czosnkiem

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2–3 ząbki młodego czosnku, 3–5 łyżek masła.

Przygotowanie: Główkę młodej małej kapusty przekroić na pół, w garnku zagotować osoloną wodę,  do wrzątku wrzucić dwie połówki kapusty na około 2-4 min.  Po upływie tego czasu wyciągnąć kapustę z wody, odsączyć i poszatkować grubo. Na patelni rozgrzać masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki ząbki młodego czosnku, po około 2 min. wrzucić poszatkowaną kapustę i dusić ok. 5 min. ciągle mieszając, przyprawić do smaku.

 Gołąbki z młodej kapusty

Składniki: 1 główka młodej kapusty, dwie cebule czosnkowe, 1 szklanka ryżu, 2 piersi kurczaka, 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 młode marchewki,  puszka pomidorów (45 dag), gałka muszkatołowa, łyżka masła, sól i pieprz.
Liście kapusty obgotować w gorącej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą jedną marchewkę, całość podsmażyć na maśle klarowanym. Farsz doprawić do smaku,  wkładać do liści kapusty, zawijać i ułożyć ciasno w kociołku na kilku liściach kapusty aby się nie przypaliły gołąbki. Całość zalać sosem pomidorowym z bulionem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać resztę pokrojonej marchewki, liść laurowy i ziele angielskie, całość zapiekać w piekarniku lub gotować 15 minut w kociołku (jeśli gotujesz w kociołku musisz dodać dodatkowo do gołąbków litr bulionu lub wody).

Kasza, kapusta i wieprzowina

Składniki: 800 g mięsa mielonego, 600 ml bulionu warzywnego, 1 kapusta młoda, marchew,  czosnek, 300 g pomidorów pelati, 200 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 4 jajka, koperek, natka pietruszki, sól, pierz czarny.

Liście kapusty obgotować w gorącej wodzie. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i startą jedną marchewkę, przyprawy i ugotowana kaszę. Farsz doprawić do smaku,  wkładać do liści kapusty, zawijać i ułożyć ciasno w kociołku na kilku liściach kapusty aby się nie przypaliły gołąbki. Całość zalać sosem pomidorowym z bulionem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać resztę pokrojonej marchewki, liść laurowy i ziele angielskie, całość zapiekać w piekarniku lub gotować 15 minut w kociołku (jeśli gotujesz w kociołku musisz dodać dodatkowo do gołąbków litr bulionu lub wody).

Łazanki z młodą kapustą

Składniki: 1/2 główki kapusty, makaron łazanki, 30 g mięsa lub kiełbasy (podwawelska, toruńska), 10 dag boczku, 1 średnia cebulka, sól i pieprz do smaku, ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy (4 listki), 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do garnka z posoloną wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron, a na oleju przysmażyć mięso/kiełbasę i boczek pokrojone na drobną kosteczkę. Jak mięso będzie już lekko przypieczone dodać cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Smażyć razem aż się zeszkli. Do ugotowanej kapusty wrzucić makaron, a następnie wlać z patelni mięso wraz z tłuszczem. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (pieprzu polecam dać więcej bo świetnie podkreśla smak).
 

Przeczytaj również:

  1. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy

  2. Sałatki z buraków – dużo przepisów

  3. Jak zrobić pysznego tatara?

  4. Dekorowanie potraw

  5. Jak pięknie udekorować stół

  6. Jak układać sztućce

  7. Sposoby na ułożenie serwetek


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

11 komentarzy do Różne sposoby na młodą kapustę

  1. avatar marta85 napisał(a):

    Mmm za to kocham polske..Za kapuste:DNigdzie na swiecie tak nie smakuje ja u nas.Ciekawe czy dzis tez bedzie w promocji:D:D

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Co sobie ostatnio kupiłyście?
Ja soczewki kolorowe zmieniające kolor oczu. Zawsze chciałam mieć oczu czarne, kiedyś myślałam...
krem na rozstępy - skuteczny i natu…
Wczoraj po kąpieli zauważyłam, że porobiły mi się jakieś brzydkie bliznowate podłużne jakby rozstępy....
Jak często jadacie w mieście?
Mieszkam w Warszawie i jest tu do wyboru bardzo dużo restauracji. Ja jednak preferuję...
Zakład pogrzebowy - jaki wybrać?
Dom pogrzebowy www.dpsz.pl spełnia wszystkie oczekiwania klientów. Po śmierci mojej mamy zajął się kompleksowo zorganizowaniem...