Różne sposoby na młodą kapustę
Młoda kapusta jest zielona, słodka, lekko kleista, lekko słona i tak świeża i orzeźwiająca wręcz w zapachu, że czasami ma się wrażenie bryzy lub mgiełki wody. Ale musi być właśnie taka świeża.
Młoda kapusta duszona
Młoda kapusta z koperkiem
Bigos z młodej kapusty
Młoda kapusta zasmażana
Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka kminku (dla tych co lubią), 2 cebule, olej, 1 łyżka mąki (z lekkim czubkiem), sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę – mieszając. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny.
Młoda kapusta pomidorowa
Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 cebule, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól , pieprz, vegeta, ew. cukier do smaku, oliwa lub smalec, 1 łyżeczka mąki, posiekany koperek.
Przygotowanie: Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek – wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu – i podawać.
Młoda kapusta z marchewką
Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 3 łyżeczki brązowego cukru, spora szczypta świeżo mielonego pieprzu, 3-4 młode marchewki, 2 łyżki masła + płaska łyżka mąki, pęczek koperku.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, dodać masło, sól, cukier, pieprz i zalać ok. 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min. Pokroić marchewkę w cieniutkie plasterki, dodać do kapusty, zamieszać i dusić dalsze 30 min. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać na patelnię sos z duszenia kapusty i dokładnie wymieszać. Przelać całość do kapusty, zamieszać, dosypać posiekany koperek i dusić ostatnie 5 min.
Młoda kapusta z wieprzowiną
Przygotowanie: Pokrojone w 3 cm kostkę mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Posolić, zalać bulionem i dusić 60 min. 2 Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, a obraną cebulę w krążki. Po 30 min. duszenia ziemniaki wraz z cebulą rozłożyć na mięsie, posolić i przyprawić pieprzem. Liście kapusty, opłukać, pokroić w szersze paski i sparzyć wrzątkiem. Po 60 min. na ziemniakach z cebulą rozłożyć pokrojone liście kapusty. Wszystkie składniki lekko posolić i przyprawić pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem potrawę wymieszać z masłem i doprawić do smaku pieprzem.
Młoda kapusta z boczkiem
Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej (chyba, że boczek dość chudy – wtedy wcześniej trzeba rozgrzać odrobinę oliwy), głębokiej patelni/rondlu. Gdy boczek jest chrupki, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20-maks. 30 min. (kapusta powinna pozostać lekko chrupka). Pod koniec dodawania dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperkiem. Chwilę jeszcze całość pogotować, sprawdzić doprawienie (sól/pieprz). Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami.
Młoda kapusta z czosnkiem
Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2–3 ząbki młodego czosnku, 3–5 łyżek masła.
Przygotowanie: Główkę młodej małej kapusty przekroić na pół, w garnku zagotować osoloną wodę, do wrzątku wrzucić dwie połówki kapusty na około 2-4 min. Po upływie tego czasu wyciągnąć kapustę z wody, odsączyć i poszatkować grubo. Na patelni rozgrzać masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki ząbki młodego czosnku, po około 2 min. wrzucić poszatkowaną kapustę i dusić ok. 5 min. ciągle mieszając, przyprawić do smaku.
Gołąbki z młodej kapusty
Kasza, kapusta i wieprzowina
Łazanki z młodą kapustą
Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do garnka z posoloną wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron, a na oleju przysmażyć mięso/kiełbasę i boczek pokrojone na drobną kosteczkę. Jak mięso będzie już lekko przypieczone dodać cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Smażyć razem aż się zeszkli. Do ugotowanej kapusty wrzucić makaron, a następnie wlać z patelni mięso wraz z tłuszczem. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (pieprzu polecam dać więcej bo świetnie podkreśla smak).
Mmm za to kocham polske..Za kapuste:DNigdzie na swiecie tak nie smakuje ja u nas.Ciekawe czy dzis na WIelkiej Nocy Okazji w Lidlu tez bedzie w promocji:D:D