Różne sposoby na młodą kapustę

7 maja 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Młoda kapusta jest zielona, słodka, lekko kleista, lekko słona i tak świeża i orzeźwiająca wręcz w zapachu, że czasami ma się wrażenie bryzy lub mgiełki wody. Ale musi być właśnie taka świeża.

młoda kapusta z ziemniakami

To niemal zupełnie inne warzywo niż kapusta „dorosła” – przygotowuje się ją znacznie krócej, jest delikatniejsza i wielkość ma znacznie bardziej poręczną. I nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłam młodą kapustkę – wyszła pyszna. Jedynym jej minusem jest to, że sezon na młoda kapustę trwa zaledwie kilka tygodni i trzeba czekać na ten rarytas do następnego roku. A ile jest możliwości jej serwowania – postanowiłam sprawdzić.

Młoda kapusta duszona

kapuśniak z młodej kapusty

Składniki: 2 główki młodej kapusty, 15 dag szynki albo wędzonego boczku, 3 młode cebulki, 1/2  szklanki śmietany 12 %, 2 łyżki mąki, pęczek koperku, 1/2 cytryny, łyżka kminku.
Kapustę umyć, pokroić na 4 części, poszatkować. Do dużego garnka dodać kapustę, zalać wodą i gotować około 12 minut. W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulkę. Boczek przełożyć do innej miski. Odlać zbyt dużą ilość tłuszczu. Na patelni z tłuszczem (około łyżki stołowej) dodać mąkę i podsmażać, zalać pół szklanką ciepłej wody, zrobić zasmażkę. Połączyć odcedzona kapustę z boczkiem, dodać zasmażkę, koperek, doprawić do smaku cytryną i solą oraz pieprzem i odrobiną cukru, na koniec wlać śmietanę. Wymieszać, smacznego!

Młoda kapusta z koperkiem i cynamonem po staropolsku

młoda kapusta staropolska

 
Składniki:  1 główka młodej kapusty, 1 pęczek koperku,  łyżka octu winnego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła lub smalcu, garść majeranku, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu.
Kapustę poszatkować, zalać wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Zrobić zasmażkę z masła lub smalcu, dodać pół szklanki wody, zasmażkę przełożyć do odcedzonej kapusty. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem winnym, cukrem, solą i pieprzem, na koniec dodać cynamon oraz koperek.

Bigos z młodej kapusty

bigos z młodej kapusty

 
Składniki: 1 kapusta młoda, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 1 pęczek młodej marchewki, szklanka bulionu warzywnego lub wody, 1 łyżeczka kminku, 1 szczypta soli i pieprzu, 15 dag wędzonego boczku, 20 dag kiełbasy, 1/2 pęczka koperku, 1 kg młodych ziemniaków.
Kapustę poszatkować,  marchewkę pokroić lub zetrzeć na tarce. i całość zalać niewielką ilością wody lub bulionem, krótko obgotować. Na patelni podsmażyć kiełbasę i boczek z cebulką. Boczek dodać do odcedzonej kapusty z marchewką, dodać przyprawy, dusić około 30 minut. Opcjonalnie można dodać kilka pomidorów lub pomidory z zalewy. Ugotować młode ziemniaki, bigos podawać z ziemniakami z wody z koperkiem i zsiadłym mlekiem lub maślanką.

Młoda kapusta zasmażana

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 łyżka smalcu, 1 łyżeczka kminku (dla tych co lubią), 2 cebule, olej, 1 łyżka mąki (z lekkim czubkiem), sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie: Kapustę oczyścić, przekroić na ćwiartki i dokładnie umyć. Otrząsnąć z wody i grubo poszatkować (grubo to znaczy w paseczki ok. 7-10 mm szerokości). Przełożyć do rondla, dodać kminek i smalec, po czym podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Jeżeli cała partia nie mieści nam się w rondlu to część kapusty poddusić przez chwilkę i dodać resztę – mieszając. W momencie, gdy kapusta się dusi obrać, umyć i pokroić cebulę w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy delikatnie się zrumieni dodać mąkę i jeszcze chwilę przesmażyć, cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodać do miękkiej już kapusty. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Potrzymać chwilkę na delikatnym ogniu i skropić odrobiną soku z cytryny.

Młoda kapusta pomidorowa

kapusta z pomidorami

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 cebule, 4 pomidory lub 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól , pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie cukier do smaku, oliwa lub smalec, 1 łyżeczka mąki, posiekany koperek.

Przygotowanie: Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki. Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną cebulkę, wymieszać. Następnie wrzucić pomidory lub przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek – wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu (około 6 minut) – i podawać.

Młoda kapusta z marchewką

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka drobnej soli morskiej, 3 łyżeczki brązowego cukru, spora szczypta świeżo mielonego pieprzu, 3-4 młode marchewki, 2 łyżki masła + płaska łyżka mąki, pęczek koperku.

Przygotowanie: Poszatkować kapustę, dodać masło, sól, cukier, pieprz i zalać ok. 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 min. Pokroić marchewkę w cieniutkie plasterki, dodać do kapusty, zamieszać i dusić dalsze 30 min. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać na patelnię sos z duszenia kapusty i dokładnie wymieszać. Przelać całość do kapusty, zamieszać, dosypać posiekany koperek i dusić ostatnie 5 min.

Młoda kapusta z wieprzowiną

wieprzowinka

Składniki: 400 g karkówki wieprzowej, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli, 1/4 l bulionu mięsnego, 2 cebule, 400 g ziemniaków, 1 kg młodej kapusty, 2 łyżki masła, czarny pieprz.
Przygotowanie: Pokrojone w 3 cm kostkę mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, stale mieszając. Posolić, zalać bulionem i dusić 60 min. 2 Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, a obraną cebulę w krążki. Po 30 min. duszenia ziemniaki wraz z cebulą rozłożyć na mięsie, posolić i przyprawić pieprzem. Liście kapusty, opłukać, pokroić w szersze paski i sparzyć wrzątkiem. Po 60 min. na ziemniakach z cebulą rozłożyć pokrojone liście kapusty. Wszystkie składniki lekko posolić i przyprawić pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem potrawę wymieszać z masłem i doprawić do smaku pieprzem.

Młoda kapusta z boczkiem

kapusta z boczkiem

Składniki: 1 nieduża główka młodej kapusty (umyta, zdjęte zewnętrzne liście, poszatkowana), ok. 100 g wędzonego boczku, 1 średnia cebula, suszony majeranek, sół, pieprz, ok. 100-130 g śmietany (18%), łyżka mąki, posiekany koperek (ok. 1/2 pęczka lub wg uznania).
Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę, wytopić na suchej (chyba, że boczek dość chudy – wtedy wcześniej trzeba rozgrzać odrobinę oliwy), głębokiej patelni/rondlu. Gdy boczek jest chrupki, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20-maks. 30 min. (kapusta powinna pozostać lekko chrupka). Pod koniec dodawania dodać śmietanę wymieszaną z mąką i koperkiem. Chwilę jeszcze całość pogotować, sprawdzić doprawienie (sól/pieprz). Podawać z gotowanymi młodymi ziemniakami.

Młoda kapusta z czosnkiem

kapusta z czosnkiem

Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2–3 ząbki młodego czosnku, 3–5 łyżek masła.

Przygotowanie: Główkę młodej małej kapusty przekroić na pół, w garnku zagotować osoloną wodę,  do wrzątku wrzucić dwie połówki kapusty na około 2-4 min.  Po upływie tego czasu wyciągnąć kapustę z wody, odsączyć i poszatkować grubo. Na patelni rozgrzać masło wrzucić pokrojone w cienkie plasterki ząbki młodego czosnku, po około 2 min. wrzucić poszatkowaną kapustę i dusić ok. 5 min. ciągle mieszając, przyprawić do smaku.

 Gołąbki z młodej kapusty

gołąbki z młodej kapusty

Składniki: 1 główka młodej kapusty, dwie cebule czosnkowe, 1 szklanka ryżu, 2 piersi kurczaka, 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 młode marchewki,  puszka pomidorów (45 dag), gałka muszkatołowa, łyżka masła, sól i pieprz.
Liście kapusty obgotować w gorącej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą jedną marchewkę, całość podsmażyć na maśle klarowanym. Farsz doprawić do smaku,  wkładać do liści kapusty, zawijać i ułożyć ciasno w kociołku na kilku liściach kapusty aby się nie przypaliły gołąbki. Całość zalać sosem pomidorowym z bulionem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać resztę pokrojonej marchewki, liść laurowy i ziele angielskie, całość zapiekać w piekarniku lub gotować 15 minut w kociołku (jeśli gotujesz w kociołku musisz dodać dodatkowo do gołąbków litr bulionu lub wody).

Kasza, kapusta i wieprzowina

Składniki: 800 g mięsa mielonego, 600 ml bulionu warzywnego, 1 kapusta młoda, marchew,  czosnek, 300 g pomidorów pelati, 200 g kaszy gryczanej, 2 cebule, 4 jajka, koperek, natka pietruszki, sól, pierz czarny.

 

Liście kapusty obgotować w gorącej wodzie. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i startą jedną marchewkę, przyprawy i ugotowany makaron. Farsz doprawić do smaku,  wkładać do liści kapusty, zawijać i ułożyć ciasno w kociołku na kilku liściach kapusty aby się nie przypaliły gołąbki. Całość zalać sosem pomidorowym z bulionem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać resztę pokrojonej marchewki, liść laurowy i ziele angielskie, całość zapiekać w piekarniku lub gotować 15 minut w kociołku (jeśli gotujesz w kociołku musisz dodać dodatkowo do gołąbków litr bulionu lub wody).

Łazanki z młodą kapustą

łazanki z boczkiem

Składniki: 1/2 główki kapusty, makaron łazanki, 30 g mięsa, boczku lub kiełbasy (podwawelska, toruńska), 10 dag boczku, 1 średnia cebulka, sól i pieprz do smaku, ziele angielskie (3 ziarna), liść laurowy (4 listki), 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Kapustę pokroić i wrzucić do garnka z posoloną wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron, a na oleju przysmażyć mięso/kiełbasę i boczek pokrojone na drobną kosteczkę. Jak mięso będzie już lekko przypieczone dodać cebulę również pokrojoną w kosteczkę. Smażyć razem aż się zeszkli. Do ugotowanej kapusty wrzucić makaron, a następnie wlać z patelni mięso wraz z tłuszczem. Całość trzeba porządnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem (pieprzu polecam dać więcej bo świetnie podkreśla smak).
 

Przeczytaj również:

  1. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy

  2. Sałatki z buraków – dużo przepisów

  3. Jak zrobić pysznego tatara?

  4. Dekorowanie potraw

  5. Jak pięknie udekorować stół

  6. Jak układać sztućce

  7. Sposoby na ułożenie serwetek

  8. Witaminy z grupy B – właściwości, zastosowanie, objawy niedoboru