Witaminy z grupy B – właściwości, zastosowanie, objawy niedoboru | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Witaminy z grupy B – właściwości, zastosowanie, objawy niedoboru

11 czerwca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Witaminy z grupy B to jedne z najważniejszych substancji dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała. Wywierają wpływ na cały organizm – od układu nerwowego po kondycję naskórka. Poznaj właściwości oraz zastosowanie witamin z grupy B i dowiedz się, po jakich symptomach można rozpoznać ich niedobory.

warzywa witamina b

Witamina B1

Witamina B1 uczestniczy w licznych procesach i reakcjach prowadzących do wytworzenia energii z produktów spożywczych. Jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu, rozwoju i działania organizmu. Dzięki niej serce i układ krążenia pracują bez zakłóceń. Witamina B1 wpływa na nasze samopoczucie, pomaga w zapamiętywaniu oraz w odtwarzaniu treści pamięci.

Jeżeli mamy zbyt niski poziom wspomnianej substancji w ciele, szybko pojawia się zmęczenie i drażliwość. Innymi oznakami niedoborów są problemy z pamięcią i koncentracją, niskie ciśnienie krwi, utrata apetytu, nerwowość oraz leniwa praca żołądka. Witamina B1 powinna być dodatkowo suplementowana, gdy pijemy dużo kawy, żyjemy w stresie, jemy dużo mącznych dań, jesteśmy po 50. roku życia albo dość często sięgamy po alkohol.

Witamina B2

Witamina B2 jest składnikiem enzymów potrzebnych do spalania cukrów. Uczestniczy w przemianie komórkowej, produkcji krwinek oraz transporcie tlenu przez komórki. Oznakami niedoborów witaminy B2 są zajady, suchość i pieczenie oczu, łuszczenie się skóry twarzy, zaczerwienienie powiek, purpurowy język i pogorszenie się kondycji włosów.

Witamina B3

Substancja jest niezwykle ważna dla mózgu i funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy też w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny oraz w reakcjach prowadzących do powstawania energii. Jeżeli witamina B3 jest dostarczana organizmowi w zbyt małych ilościach, odczujemy niepokój, irytację, zmęczenie i kłopoty z pamięcią. Mogą pojawić się również bóle brzucha, nadkwasota, problemy z wypróżnieniami, bezsenność, przesuszenie i łuszczenie się naskórka oraz stany zapalne w jamie ustnej.

Witamina B5

Witamina B5 bierze udział w przekształcaniu pokarmu na energię przez ciało. Jest też uczestnikiem syntezy części hormonów. Wspomaga regenerację skóry i zachowanie włosów w dobrym stanie. Jakie symptomy daje niedobór witaminy B5? Objawami są bóle brzucha, nudności oraz sztywność stawów. Dochodzi ponadto do spadków odporności i zaburzeń pigmentacji włosów i skóry.

Witaminę B5 w pewnym stopniu wytwarzają bakterie obecne w jelitach. Ponadto jest zawarta w określonych produktach spożywczych: mięsie kurczaka, wątróbce, tłustych rybach, otrębach pszennych, brązowym ryżu, pełnoziarnistym chlebie, serach, pełnym mleku, jajach, grzybach, soi, orzechach i maśle orzechowym, pestkach słonecznika, awokado, ziemniakach, brokułach, pomarańczach, melonach i bananach. Na niedobory witaminy B5 szczególnie narażone są osoby wyczynowo uprawiające sport, pijące dużo mocnej herbaty, kawy i alkoholu oraz żyjące w stresie i przyjmujące leki nasenne.

Witamina B6

Witamina ta uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i wspomaga leczenie trądziku. Substancja jest niezbędna do budowy enzymów biorących udział w spalaniu tłuszczów i białek. Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, cholesterolu i wielu innych substancji. Ponadto witamina B6 wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Niedobory omawianego składnika można rozpoznać po drganiu powiek, lekkim drżeniu rąk, nocnych skurczach mięśni, bólach stóp, palców i kolan. Niekiedy występują też problemy z redukcją masy ciała mimo stosowania diety odchudzającej.

Witaminę B6 znajdziemy w kaszy gryczanej, indyku, kurczaku, brokułach, ziemniakach, drożdżach, jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, kiełkach pszenicy, soi, bananach, nabiale i rybach.

Witamina B7

Składnik ten wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Pomaga uregulować aktywność gruczołów łojowych. Wywiera również wpływ na syntezę białek i cukrów. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i właściwe funkcjonowanie mózgu. Jakie objawy wskazują na niedobory witaminy B7? Kiepski wygląd skóry, włosów i paznokci, nerwowość, skłonność do depresji, pogorszony nastrój, cierpnięcie dłoni i stóp, nudności, a także podwyższony poziom cholesterolu. Witamina B7 obecna jest w wątrobie i żółtkach jaj, mące ryżowej, sojowej i pełnoziarnistej, pomidorach, szpinaku i marchewce, migdałach, orzechach włoskich i ziemnych.

Witamina B8

Niezbędna witamina B8 wspiera działanie mózgu i pomaga zachować dobre samopoczucie. Jej odpowiedni poziom poprawia koncentrację i pamięć. Składnik wpływa na produkcję serotoniny i prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Witamina B8 wytwarzana jest organizm. Samodzielne produkowanie składnika może jednak nie wystarczyć, gdy żyje się w długotrwałym stresie. Substancję zawierają w sobie świeże warzywa i owoce, szczególnie cytrusy i fasola, jak również kiełki pszenicy, orzechy, drożdże i produkty pełnoziarniste.

Witamina B9

Bez witaminy B9 nie mogą powstać nowe czerwone krwinki i dochodzi do anemii. Substancja okazuje się również konieczna dla rozwoju układu nerwowego płodu. Witamina B9 zapobiega wadom cewy nerwowej. Pozwala komórkom prawidłowo wzrastać i się rozwijać. Niedobory witaminy są szczególnie groźne dla przyszłych mam. W najgorszych wypadkach prowadzą do niedorozwoju płodu. Zapotrzebowanie na omówioną substancję wzrasta jednak nie tylko w ciąży, ale też gdy stosuje się antykoncepcję hormonalną, leki moczopędne oraz sięga się po alkohol. Za mało witaminy B9 w organizmie wiąże się ze zmęczeniem, bladością, zapaleniami dziąseł, bezsennością, depresją i kłopotami z pamięcią.

W czym znajdziemy witaminę B9? Składnika dostarczą nam ciemnozielone warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, jak również produkty zbożowe z pełnego przemiału. Najlepiej spożywać wspomniane produkty na surowo, w stopniu niskoprzetworzonym. Witamina B9 jest mało odporna na wysokie temperatury i światło słoneczne.

Witamina B12

Witamina B12 dba o prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego. Zapobiega anemii, poprawia płodność oraz łagodzi choroby oczu. Gdy przyjmujemy za mało opisanej substancji, pojawiają się osłabienie, niedokrwistość, pieczenie języka oraz problemy żołądkowe. Suplementy z witaminą B12 powinni stosować przede wszystkim wegetarianie i weganie, których dieta może nie pokrywać dziennego zapotrzebowania na wspomniany składnik, osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, biorące dużo leków oraz stosujące antykoncepcję doustną.

Witamina B12 zawarta jest w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego – jajkach, mleku i produktach mlecznych, rybach, mięsie oraz drobiu. Nie występuje na ogół w roślinnych pokarmach, ale można spotkać się z tym, że witaminą wzbogaca się płatki śniadaniowe.

Witaminy z grupy B pozwalają optymalnie wykorzystać energię z pożywienia, wytwarzać czerwone krwinki, dbać o kondycję skóry oraz zachowywać prawidłowe działanie różnych układów w ludzkim ciele, m.in. układu nerwowego. W większości przypadków omówione substancje muszą być regularnie dostarczane wraz z dietą. Jeśli codzienny jadłospis z różnych względów nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na witaminy z grupy B, najlepiej sięgnąć po preparaty apteczne pozwalające uniknąć niedoborów.

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...