Jak zrobić pysznego tatara?
Jak zrobić pysznego tatara? Podajemy dzisiaj kilka porad na befsztyk tatarski, który zadowoli niejednego wybrednego smakosza. Oto podstawowe i najważniejsze zasady:
1) Zaczynamy od zakupu bardzo świeżego mięsa, najlepiej gdyby to była polędwica wołowa (ewentualnie z koniny) ze sprawdzonego źródła.
2) Czy mięso na tatara mielić czy siekać? Otóż bardziej wykwintne i zdecydowanie lepsze, wyraziste w smaku będzie mięso drobno siekane, wymaga to jednak wprawy i jest zalecane doświadczonym kucharzom, na początek więc można śmiało zmielić mięso lub poprosić o to obsługę sklepu.
3) Trzeba też zaplanować sposób podawania tej przystawki: czy serwujemy ją na dużym półmisku czy w specjalnych kokilkach, czy w warzywach itp. Jest to istotne, ponieważ do mięsa podajemy liczne dodatki oraz żółtko jaja, które też trzeba odpowiednio podać.
5) Najczęściej spotykany sposób na podanie tatara to po przyprawieniu mięsa zrobienie wgłębienia, do którego wlewamy żółtko jaja, wokoło niego kładziemy pokrojone w kosteczkę dodatki: korniszony, kapary, cebulkę, grzyby marynowane itp. Inny sposób polega na zmieszaniu z mięsem wszystkich dodatków wraz z żółtkiem. My osobiście preferujemy ten pierwszy sposób.
6) Dobra rada: warzywa i dodatki należy pokroić bardzo drobno, do mięsa można też dodać oliwę lub troszkę wody. Do mięsa można w trakcie przygotowania i mieszania dodać więc też cebulkę, odrobinę musztardy i część korniszonów i natkę pietruszki – zlikwidujemy mdły smak mięsa.
Ogólnie do tatara pasują takie dodatki:
- oliwa z oliwek
- kapary
- korniszony
- grzyby marynowane
- natka pietruszki
- majonez
- przyprawa maggi lub sos Worcestershire
- ostry sos (taki jak Tabasco) lub siekana papryka
- sardynki z puszki
- niewielkie filety anchois;
- musztarda Dijon
- kieliszek sherry
- sok z cytryny
- zielone oliwki
7) Wiele osób do tatara podaje sosy np. maggi, sos sojowy czy musztardowy. Z tatarem świetnie komponują się również pasty, np. z czosnku i awokado, kaparów, oliwek, czy filetów anchois.
8) Niektóre dodatki takie jak np. sos tabasco możemy podać, ale wyłącznie osobno, ponieważ nie każdy preferuje ostry smak tatara. Podobnie z anchois i kaparami – nie wszyscy za nimi przepadają.
9) Do tatara podajemy bagietkę, bułeczki, nie serwujemy go z ziemniakami, ryżem czy makaronem.
10) W kwestii alkoholi do tatara pasuje biała wódka oraz czerwone, wytrawne wino.
Przepis na klasyczny befsztyk tatarski:
- 500 g zmielonej polędwicy wołowej
- 3 żółtka
- 2 posiekane korniszony (opcjonalnie kapary, grzyby marynowane)
- 2 posiekane cebule
- odrobina soli i pieprzu
- oliwa
- natka pietruszki 1/2 pęczku
- musztarda
Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) i 3 żółtkami. Dodajemy oliwę z oliwek oraz większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybów i odrobinę ostrej musztardy. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy gałązkami natki pietruszki.
Zobacz przepisy naszych czytelników na befsztyk tatarski:
- Tatar wołowy z kaparami
- Tatar wołowy ze szczypiorkiem
- Szybki tatar
- Kuleczki z tatara z papryką
- Tatar Babcigramolki