Jak zrobić pysznego tatara?

2 stycznia 2018, dodał: Alfa i Omega

Jak zrobić pysznego tatara? Podajemy dzisiaj kilka porad na befsztyk tatarski, który zadowoli niejednego wybrednego smakosza. Oto podstawowe i najważniejsze zasady :

1) Zaczynamy od  zakupu bardzo świeżego mięsa, najlepiej gdyby to była polędwica wołowa (ewentualnie z koniny) ze sprawdzonego źródła.

2) Czy mięso na tatara mielić czy siekać? Otóż bardziej wykwintne i zdecydowanie lepsze, wyraziste w smaku będzie mięso drobno siekane, wymaga to jednak wprawy i jest zalecane doświadczonym kucharzom, na początek więc można śmiało zmielić mięso lub poprosić o to obsługę sklepu.

3) Trzeba też zaplanować sposób podawania tej przystawki: czy serwujemy ją na dużym półmisku czy w specjalnych kokilkach, czy w warzywach itp. Jest to istotne, ponieważ do mięsa podajemy liczne dodatki oraz żółtko jaja, które też trzeba odpowiednio podać.

4) Do klasycznego tatara nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw aby nie zagłuszyć podstawowego smaku mięsa, wystarczą takie przyprawy jak sól, pieprz czy papryka.

5) Najczęściej spotykany sposób na podanie tatara to po przyprawieniu mięsa zrobienie wgłębienia, do którego wlewamy żółtko jaja, wokoło niego kładziemy pokrojone w kosteczkę dodatki: korniszony,  kapary, cebulkę, grzyby marynowane itp. Inny sposób polega na zmieszaniu z mięsem wszystkich dodatków wraz z żółtkiem. My osobiście preferujemy ten pierwszy sposób.

6) Dobra rada: warzywa i dodatki należy pokroić bardzo drobno, do mięsa można też dodać oliwę lub troszkę wody. Do mięsa można w trakcie przygotowania i mieszania dodać więc też cebulkę, odrobinę musztardy i część korniszonów i natkę pietruszki – zlikwidujemy mdły smak mięsa.

Ogólnie do tatara pasują takie dodatki:

  • oliwa  z oliwek
  • kapary
  • korniszony
  • grzyby marynowane
  • natka pietruszki
  • majonez
  • przyprawa maggi lub sos Worcestershire
  • ostry sos (taki jak Tabasco) lub siekana papryka
  • sardynki z puszki
  • niewielkie filety anchois;
  • musztarda Dijon
  • kieliszek sherry
  • sok z cytryny
  • zielone oliwki

7) Wiele osób do tatara podaje sosy np. maggi, sos sojowy czy musztardowy. Z tatarem świetnie  komponują się  również pasty, np. z czosnku i awokado, kaparów, oliwek, czy filetów anchois.

8) Niektóre dodatki takie jak np. sos tabasco możemy podać, ale wyłącznie osobno, ponieważ nie każdy preferuje ostry smak tatara. Podobnie z anchois i kaparami – nie wszyscy za nimi przepadają.

9) Do tatara podajemy bagietkę, bułeczki, nie serwujemy go z ziemniakami, ryżem czy makaronem.

10) W kwestii alkoholi do tatara pasuje biała wódka oraz czerwone, wytrawne wino.

Przepis na klasyczny befsztyk tatarski:

  • 500 g zmielonej polędwicy wołowej
  • 3 żółtka
  • 2 posiekane korniszony (opcjonalnie kapary, grzyby marynowane)
  • 2 posiekane cebule
  • odrobina soli i pieprzu
  • oliwa
  • natka pietruszki 1/2 pęczku
  • musztarda

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) i 3 żółtkami.  Dodajemy oliwę z oliwek oraz  większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybów i odrobinę ostrej musztardy.  Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Zobacz przepisy naszych czytelników na befsztyk tatarski:

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jak zrobić pysznego tatara?

  1. avatar Mitrq pisze:

    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

  2. avatar tatar pisze:

    Dobry tatar tylko z koniny!Polecam wejść na stronę (Wszystko wysyłają mi kurierem 30 zł paczka 20 kg) . Właśnie tam bardzo często robię zakupy z koniny i polecam kiełbasę suchą belgijską, kiełbasę gorzowską, polędwice z koniny, szynkę z koniny. zamawiam również w tej masarni świeże mięso zazwyczaj udziec i polędwice(robię z nie tatara polecam niebo w ustach) . Jeżeli chodzi o wieprzowinę to jadłem tylko kiełbasę wiejską smakuje jak na wsi u babci.

  3. avatar tatar pisze:

    Dobry tatar tylko z koniny!Polecam wejść na stronę http://www.jasamjaslo.pl . Właśnie tam bardzo często robię zakupy z koniny i polecam kiełbasę suchą belgijską, kiełbasę gorzowską, polędwice z koniny, szynkę z koniny. zamawiam również w tej masarni świeże mięso zazwyczaj udziec i polędwice(robię z nie tatara polecam niebo w ustach)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Nowoczesne urządzenie wibroakustyczne - leczy bóle, wspomaga regenerację organizmu
Cena:
1 790,00 zł – 2 120,00 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Kurtka czy płaszcz?
> rosie napisał/a:> Facet sam sobie powinien kupować ciuchy:) jeszcze takiego równouprawnienia nie dopuszczam,...
Galanteria skórzana
> rosie napisał/a:> Ja w ogóle nie mam skórzanych rzeczy, bo jestem...
Jak zaciągnąć faceta do łóżka?…
Ogranicz mu komputer, a od razu nabierze ochoty:)
Kurtka czy płaszcz?
Facet sam sobie powinien kupować ciuchy:) jeszcze takiego równouprawnienia nie dopuszczam, żebym to...