Jak zrobić pysznego tatara?

Avatar photo
1 stycznia 2020,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Jak zrobić pysznego tatara? Podajemy dzisiaj kilka porad na befsztyk tatarski, który zadowoli niejednego wybrednego smakosza. Oto podstawowe i najważniejsze zasady:

tatar z jajkiem i dodatkami

1) Zaczynamy od  zakupu bardzo świeżego mięsa, najlepiej gdyby to była polędwica wołowa (ewentualnie z koniny) ze sprawdzonego źródła.

2) Czy mięso na tatara mielić czy siekać? Otóż bardziej wykwintne i zdecydowanie lepsze, wyraziste w smaku będzie mięso drobno siekane, wymaga to jednak wprawy i jest zalecane doświadczonym kucharzom, na początek więc można śmiało zmielić mięso lub poprosić o to obsługę sklepu.

3) Trzeba też zaplanować sposób podawania tej przystawki: czy serwujemy ją na dużym półmisku czy w specjalnych kokilkach, czy w warzywach itp. Jest to istotne, ponieważ do mięsa podajemy liczne dodatki oraz żółtko jaja, które też trzeba odpowiednio podać.

4) Do klasycznego tatara nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw aby nie zagłuszyć podstawowego smaku mięsa, wystarczą takie przyprawy jak sól, pieprz czy papryka.

5) Najczęściej spotykany sposób na podanie tatara to po przyprawieniu mięsa zrobienie wgłębienia, do którego wlewamy żółtko jaja, wokoło niego kładziemy pokrojone w kosteczkę dodatki: korniszony,  kapary, cebulkę, grzyby marynowane itp. Inny sposób polega na zmieszaniu z mięsem wszystkich dodatków wraz z żółtkiem. My osobiście preferujemy ten pierwszy sposób.

6) Dobra rada: warzywa i dodatki należy pokroić bardzo drobno, do mięsa można też dodać oliwę lub troszkę wody. Do mięsa można w trakcie przygotowania i mieszania dodać więc też cebulkę, odrobinę musztardy i część korniszonów i natkę pietruszki – zlikwidujemy mdły smak mięsa.

Ogólnie do tatara pasują takie dodatki:

  • oliwa  z oliwek
  • kapary
  • korniszony
  • grzyby marynowane
  • natka pietruszki
  • majonez
  • przyprawa maggi lub sos Worcestershire
  • ostry sos (taki jak Tabasco) lub siekana papryka
  • sardynki z puszki
  • niewielkie filety anchois;
  • musztarda Dijon
  • kieliszek sherry
  • sok z cytryny
  • zielone oliwki

7) Wiele osób do tatara podaje sosy np. maggi, sos sojowy czy musztardowy. Z tatarem świetnie  komponują się  również pasty, np. z czosnku i awokado, kaparów, oliwek, czy filetów anchois.

8) Niektóre dodatki takie jak np. sos tabasco możemy podać, ale wyłącznie osobno, ponieważ nie każdy preferuje ostry smak tatara. Podobnie z anchois i kaparami – nie wszyscy za nimi przepadają.

9) Do tatara podajemy bagietkę, bułeczki, nie serwujemy go z ziemniakami, ryżem czy makaronem.

10) W kwestii alkoholi do tatara pasuje biała wódka oraz czerwone, wytrawne wino.

Przepis na klasyczny befsztyk tatarski:

  • 500 g zmielonej polędwicy wołowej
  • 3 żółtka
  • 2 posiekane korniszony (opcjonalnie kapary, grzyby marynowane)
  • 2 posiekane cebule
  • odrobina soli i pieprzu
  • oliwa
  • natka pietruszki 1/2 pęczku
  • musztarda

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą (zostawiamy trochę do dekoracji) i 3 żółtkami.  Dodajemy oliwę z oliwek oraz  większość posiekanych korniszonów, kilka posiekanych grzybów i odrobinę ostrej musztardy.  Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso przekładamy na elegancki półmisek, wygładzamy powierzchnię tatara, a na jej środku robimy niewielkie wgłębienie. Delikatnie wlewamy w nie żółtko. Dookoła posypujemy pozostałą cebulką i korniszonami oraz dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Zobacz przepisy naszych czytelników na befsztyk tatarski:

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.