Tatar wołowy z kaparami

24 sierpnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 40 dag polędwicy wołowej
– 4 żółtka
– 4 łyżki oleju z winogron
– 1 łyżka przyprawy maggi
– 1/2 łyżki sosu sojowego
– szczypta chili
– łyżeczka ostrej zmielonej papryki
– duża cebula
– 2 czubate łyżki kaparów
– posiekana natka pietruszki
– sól, pieprz

Najwyższej jakości polędwicę wołową zemleć, mięso doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, chili i ostrą papryką w proszku. Skropić sosem sojowym oraz maggi. Do naczynia z mięsem wlać olej, dokładnie wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać, kapary odcedzić na sitku. Cebulę wraz z kaparami dołożyć do mięsa. Delikatnie wymieszać, przykryć talerzykiem i wstawić do lodówki na 3 godziny. Ze schłodzonego w lodówce mięsa uformować 4 porcje, ułożyć na talerzach, obok położyć po 1 żółtku, tatara posypać natka tuż przed podaniem.

Zobacz również:

  1. Jak zrobić pysznego tatara?
  2. Tatar wołowy ze szczypiorkiem
  3. Szybki tatar
  4. Kuleczki z tatara z papryką
  5. Najlepsze imprezowe dania