Dekorowanie potraw

17 stycznia 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Nikogo chyba nie zdziwi informacja, że ojczyzną dekorowania potraw warzywami i owocami jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są Chińczycy, Tajowie, Japończycy i inne narody zamieszkujące ten rejon świata. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang (618-907) i mocno upowszechnił się za dynastii Song (960-1279). W tym okresie wykrawane warzywa i owoce zdobiły już nie tylko cesarskie stoły, ale również stoły warstwy średniej. Wykrawanie było przede wszystkim podziękowaniem za dary przyrody.

dekorowanie potraw

Wielki przełom w wykrawaniu i dekorowaniu potraw nastąpił jednak właściwie dopiero obecnie. Wraz z rozwojem turystyki i nowych technologii zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji zachodnich na Wschodzie. Również z tego powodu przywiązuje się tam dużą wagę do zachowania odrębności narodowej i dekoruje się potrawy, by stały się bardziej atrakcyjne i przyciągnęły turystów.
dekorowanie potraw2 dekorowanie jedzenia
p21 p22
Z języka francuskiego na sztukę  dekorowania potraw i naczyń, na których są podane, przyjęła się nazwa garnirowanie (garnir – ozdabiać), a dodatki, którymi zdobi się potrawę zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku, dlatego też ładnie ozdobiona potrawa, lub udekorowany półmisek podnoszą smak potrawy. Nawet prosto udekorowane danie zyskuje nie tylko na wyglądzie ale również smakuje inaczej. Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej aranżacji potraw nie tylko w restauracjach ale i w naszych domach. Niebanalne przyozdobienie potraw nie musi być domeną tylko profesjonalnych kucharzy, mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców możemy sami wyczarować prawdziwe cuda.
p2
Sztuka dekorowania potraw jest niezwykle atrakcyjną, a stosunkowo łatwą do nauczenia się techniką. Do podstawowych narzędzi należą przede wszystkim noże, te trochę większe i małe o różnych kształtach ostrzy oraz nożyczki. Najważniejsze jest aby wszystkie były bardzo dobrze naostrzone. W sprzedaży są również specjalne zestawy do modelowania warzyw i owoców, które przypominają dłutka o różnych kształtach końcówek. Dla wytrwałych polecam pełne zestawy profesjonalne, w skład których wchodzi m.in.: zestaw noży – kuchenny, jarzyniak, nóż karbowany, do filetowania, do pomidorów, nóż kołyskowy, nóż obrotowy, noże – łopatki, obierak, strugacz masła, wycinak skórki, szatkownica do warzyw, przyrząd do wydrążania gniazd nasiennych.
p3
p14
Przydatne są również przyrządy do robienia spirali z ogórka i rzodkwi, dekoracyjnego rowkowania skórki, nożyki dekoracyjne do cytrusów, łyżeczki do wydrążania kulek, foremki do wykrawania kanapek i koreczków, specjalne noże faliste, krajacze do jajek i temperówki do warzyw. Dekoracje potraw można wykonywać niemal ze wszystkich warzyw, owoców i kwiatów w odpowiedni sposób je nacinając, łącząc, splatając ze sobą. Stąd przydatne do wykonywania dekoracji są wykałaczki i gumki recepturki oraz patyczki do szaszłyków. Na rynku dostępnych jest wiele modeli akcesoriów do dekorowania, w tym także zestawy w pełni profesjonalne i bardzo drogie.
p5 p6
p12 p13
p7p8 p11
Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchewki, rzodkiewki, pomidory, kolorowe papryki, pietruszki, ogórki, cebula i por. Jednak w zależności od naszej kreatywności i pomysłowości można używać wielu innych. Dzieło można wykończyć dodatkowo sałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, listkami bazylii czy melisy. Możemy stworzyć prawdziwe małe dzieła sztuki kulinarnej. Dekorowanie potraw to również ciekawe ich podanie – zwykłą zupę można podać w miseczce przykrytej specjalnie przygotowaną czapeczką z ciasta chlebowego, zamiast makaronu ze sklepu można przygotować własny, ryż można przyrządzić w kilku kolorach. Pomysłowe dekorowanie potraw to także sposób na małego niejadka. Kolorowo, pysznie i oryginalnie – tak właśnie może być na stole na co dzień i od święta. Bo jak można się oprzeć zielonemu owocowemu krokodylowi, zabawnej gąsienicy, truskawkowym motylkom, pomidorowej mrówce, jabłkowym łabędziom i rakom, ślicznym mini kanapeczkom, kokardkom, kwiatuszkom czy myszkom na jeden kęs? Pomysłów i propozycji jest wiele, a wyczarować można naprawdę wszystko. Wystarczy odrobina chęci i szczypta dobrej woli. Zdobienie to bowiem obszar, który ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia. Nie ma zatem kompletnej listy elementów, które można wykorzystać do zdobienia półmisków i drinków. Poniżej przedstawię jedynie najpopularniejsze sugestie. Niektóre z nich nie są tylko ozdobą, ale także ważnym elementem jadalnym, dodającym i uroku i smaku.
p32a p31a p33a
p36 p34a p37
Wszystkim chyba są znane tradycyjne różyczki, kwiatuszki czy gwiazdeczki wykonane z pomidora, ogórka, marchewki czy rzodkiewki ponacinane odpowiednio małym nożykiem. Nawet kilka rzodkiewek-kwiatów zupełnie odmieni każdy talerz i zwykłą przekąskę. Wykonanie zajmuje kilka sekund, kwiatek powstaje poprzez nacięcie w kratkę i delikatne rozerwanie. Z innych warzyw przy pomocy obieraczki wycinamy cienkie plastry i rolujemy je tworząc płatki dowolnego kwiatka. Dekoracja ta prezentuje się bardzo ładnie zarówno jako pojedyncza ozdoba, jak i kompozycja zdobiąca np. sałatki, ryby, galaretki, itp. Dodatkowo jej wykonanie jest banalne i nie przysporzy problemu nawet początkującej kucharce.
p40 p41
p44 p46
Nieco subtelniejsza wersja takiego warzywnego kwiatu występuje, gdy do ozdoby użyjemy tylko cienkiej skórki, którą później układamy w spiralkę, przypominającą rozwinięty kwiatek. Wszelkiego rodzaju wariacje kwiatowe możemy też tworzyć z cebuli, papryki, kabaczków, ogórka czy pomidora nacinając je odpowiednio i/lub wyjmując ich fragmenty. Egzotyczny kwiat powstanie także przez nacięcie papryczek chilli i wyeksponowanie gniazda nasiennego. Do tworzenia kwiatowych ozdób nadają się także niemal wszystkie egzotyczne owoce.
p17 p18
p19 p23
p20 p24
Idealną dekoracją półmisków jest także warzywna spirala. W połączeniu z kwiatkiem z pomidora lub rzodkiewki tworzy niebanalną dekorację każdej sałatki i półmiska. Wycinanie spirali z warzyw nożem jest czasochłonne aczkolwiek wykonalne. Jednak dużo łatwiej taką ozdobę można zrobić wykorzystując specjalny przyrząd, który kupić można niemal w każdym supermarkecie. Miotełki, kokardki i różnego rodzaju pętelki wykonane z cebuli, selera, pora, szczypiorku i wielu innych warzyw mimo swojej delikatności są elegancką ozdobą każdego dania, zaś wydrążone skórki melona, arbuza, czy ananasa doskonale prezentują się jako miski i kosze do przeróżnych sałatek owocowych. Ale można ich także użyć (odwracając w drugą stronę) jako podstawki w którą wbijane są wykałaczki. Wszelkiego rodzaju serduszka, gwiazdki, motylki i figury geometryczne można wykroić za pomocą foremek o odpowiednich kształtach. Niebanalną rolę ozdoby pełni też koloryzacja, która tak naprawdę zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych. Można jednak wykorzystać barwniki w przyprawach, np. na żółto barwi kurkuma, na pomarańczowo papryka, a idealny róż osiągniemy, pocierając wycięte ozdoby czerwonym burakiem.
p28 p26 p27
Z kalafiora i oliwek możemy stworzyć baranki, a z papryki i marchewki – piękne palmy. Nacinanie uzależnione jest tylko od wolnego czasu i pomysłowości. Z jabłka możemy wykonać efektownego łabędzia, który pięknie prezentuje się na każdym półmisku. Najważniejszy jest tutaj ostry nożyk, którym musimy robić względnie równe nacięcia, aby osiągnąć zamierzony efekt. Ciekawe ozdoby można również wyczarować z masła lub żółtego sera. Dekoracja jest bardzo prosta do wykonania. Można też wykorzystać serki w plasterkach, które posiadają różne warianty kolorystyczne i są bardziej tłuste, więc dekoracja z pewnością będzie trwalsza.  Bardzo efektowne jako samodzielne ozdoby są wszelkiego rodzaju dekoracje z jajek i pomidorów, jak: biedronki, grzybki, pszczoły czy myszki. Do wykończenia możemy tu używać przypraw, śmietany oraz majonezu, którymi bez problemu namalujemy kropeczki czy paski. Podobnych pomysłów jest naprawdę wiele, wystarczy wykazać się tylko fantazją, a obiad czy kolacja naprawdę będą niosły radość.
p29 p25
p42 p45
p54 p53
Garnirować można również napoje. Najczęściej do tego celu stosuje się plasterki cytrusów, spiralnie skrojone skórki, owoce kiwi, truskawki, brzoskwinie i ananasy, kulki z arbuza i melona, agrest, chińską śliwkę liczi, winogrona, rajskie jabłuszka lub miniaturowe gruszki, plastry banana, jagody, owoce kumkwatu, jeżyny, a także wisienki koktajlowe – tzw. „maraski”. Do udekorowania pikantnych napojów mieszanych używa się również warzyw, takich jak: małe cebulki, skórka lub plastry ogórka papryka, zielone oliwki z pestką, maleńkie pomidorki lub seler naciowy. Również świeże zioła, włożone do napoju lub umieszczone na krawędzi naczynia, tworzą efektowną dekorację. Owoce do drinków powinny być drobne i świeżo przygotowane (skrojone). Maraski ze słoika z zalewą słodką, czy cebulki lub oliwki z zalewy słonej powinny być przed użyciem spłukane wodą.  W przypadku cocktaili stosuje się również dekorowanie krawędzi drobno zmielonymi substancjami, jak np. cukier, sól czy wiórki kokosowe, zwane mrożeniem szkła. Jest tylko kilka napojów, przy których obowiązują sztywne zasady dotyczące sposobu ich dekorowania. Ponadto jest też kilka klasycznych napojów mieszanych, gdzie dekoracja została raz na zawsze usankcjonowana wieloletnią tradycją. Dotyczy to m.in. oliwki przy Martini dry, wisienki koktajlowej przy Manhattanie, małej cebulki przy Gibsonie, mięty przy napojach typu julep oraz skórki z ogórka przy Pimm’sach. W przypadku napojów egzotycznych i tropikalnych, a przede wszystkim przy ozdabianiu napojów fantazyjnych, wszystko jest dozwolone jeśli chodzi o sposób ich dekoracji. Drobne owoce nabija się na szpadki, plastry zaś cytryny lub pomarańczy po nacięciu nasadza się na brzeg szkła.
p60 p63 p65
p68 p69 p66
p67 p70 p61
Na rynku dostępnych jest wiele poradników i książek kucharskich, które umożliwiają zaznajomienie się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią, grzybami i warzywami cebulowymi, ziołami, kwiatami oraz owocami. Także Internet jest istną kopalnią pomysłów. Dekoracje są również zajęciem artystycznym. Sztuka garnirowania i carvingu zadziwia i pasjonuje. Carving to sztuka rzezbienia w owocach i warzywach, popularna w krajach azjatyckich i obecnie powoli podbijająca inne kontynenty. Niewątpliwymi mistrzami w tej dziedzinie są Tajlandczycy. Ich długoletnie doświadczenie i finezyjne umiejętności są niedoścignione dla innych amatorów tej dziedziny kulinarnej. Piękno i delikatność tajlandzkiej sztuki i kultury jest sławna na całym świecie.
portr
Tajlandzka kuchnia pozwala na łączenie kontrastujących ze sobą smaków, pikantnego i łagodnego, słodkiego i ostrego. Dużą wagę przywiązuje się w niej również do estetycznych walorów potrawy. Tajlandczycy wierzą, że jedzenie powinno cieszyć oko tak samo jak talerz, na którym jest podane. Wyczarowane ręką mistrzów jadalne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną, co w kuchni ma ogromne znaczenie. Wazon z cukinii, róża z buraka, świecznik z melona, kwiat z arbuza to tylko niektóre z pięknych ozdób, które można zrobić. Tutaj jednak potrzeba wielkiej wprawy, ale przecież trening czyni mistrza.
p81 p80
p83 p84
p85 p86
Podczas przygotowania garnirunku do potraw czy koktajli na przyjęciach warto pamiętać, aby wszystkie składniki były jadalne, dojrzałe i twarde, bardzo dokładnie umyte oraz dobrane do siebie. Zwykle 1-5 składników zdobienia w zupełności wystarczą. Należy uważać aby nie doszło do przerostu formy nad treścią, gdzie kunszt zdobienia przerasta kunsztem serwowaną potrawę lub napój.
p1

Przeczytaj również:

  1. Dekorowanie potraw – filmiki

  2. Świąteczne dekoracje stołu

  3. Sałatki na świąteczny stół

  4. Jak pięknie udekorować stół

  5. Jak układać sztućce

  6. Sposoby na ułożenie serwetek

  7. Jak samemu zrobić bukiet kwiatów

  8. Składanie serwetek – poradnik

Obejrzyj filmiki z dekorowania potraw TUTAJ