Sałatka to potrawa z przynajmniej jednym składnikiem gotowanym, najczęściej z dodatkiem sosów o konsystencji śmietanowej. Surówka zaś jest potrawą skomponowaną wyłącznie z surowych warzyw i owoców. Najczęściej podawane z oliwą i przyprawami. Przyjmuje się, że surówka z dodatkiem śmietany to sałatka. Oto kilka propozycji pysznych sałatek i surówek idealnych na świąteczny stół.
Sałatka z cykorii i grapefruita
Składniki: – 1 cykoria
– 1 grapefruit
– 1 jabłko
– 2-3 mandarynki
– oliwa z oliwek – parę łyżek
– sok z cytryny
– orzeszki
– rodzynki
– sól
– pieprz
– cukier. Przygotowanie: Cykorię porwać, grapefruita i mandarynki obrać – także z błonek, rozdzielić na mniejsze cząstki, wymieszać z cykorią. Dodać jabłko pokrojone w cząstki, orzechy i rodzynki, polać sosem zrobionym z pozostałych składników.
– pieprz. Przygotowanie: Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić. 1/2 żółtego grapefruita, jabłko, cebulę i jajka gotowane obrać i pokroić. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami i cebulą. Śledzia polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Udekorować cząstkami grapefruita i posypać kurkumą.
– cukier puder
– sok z cytryny. Przygotowanie: Przygotować gęstą marmoladę z suszonych śliwek z cynamonem i goździkami. Śledzie namoczone wcześniej w mleku pokroić na duże kawałki. Skropić cytryną. Cebule pokroić w talarki. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Włożyć do pucharka. Na cebuli ułożyć śledzie. Pokryć marmoladą, posypać orzechami. Udekorować skórką z cytryny.
Sałatka z rukolą i pomarańczami
Składniki:
– 2 garście rukoli
– 1 pomarańcza
– 1 mała żółta papryka
– 10 dag żółtego sera
Składniki na dressing:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy
– ew. sól do smaku
– kilka ziarenek pieprzu
– czerwona papryczka chili.
Przygotowanie: Paprykę pokroić w paski, rukolę porozdzielać na listki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki,dodać do sałaty. Dodać starty na drobnej tarce ser. Dressing: składniki dokładnie wymieszać ze sobą, sałatkę zalać marynatą, wymieszać. Schłodzić. Posypać serem dla dekoracji. Papryczkę chili pokroić, posypać sałatkę. Dodać kilka ziaren pieprzu.
Sałatka z buraków i mandarynek
Składniki: -2-3 ugotowane buraki (mogą być pokrojone)
-4 mandarynki
-sól
– pieprz
– cukier
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-oliwa. Przygotowanie: Buraki pokroić na duże plasterki. Przełożyć do naczynia, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przykryć. Wszystkie mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki, Owoce dodać do buraków i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, skropić oliwą. Odstawić na 2-3 godziny. W razie konieczności jeszcze raz doprawić na ostro. Przed podaniem można posypać ziołami.
– cukier
– liście sałaty do ozdoby
– natka pietruszki. Przygotowanie: Papryki pociąć w paseczki, do tego dodać cebulę pokrojoną drobno. Doprawić solą i cukrem (łyżką soli i 1,5 łyżeczki cukru). Ugnieść rękami. Wkroić pomidora (nierówne kawałki). Wszystko popieprzyć i dodać łyżkę octu. Udekorować miseczkę i włożyć sałatkę. Posypać natką.
Podawać schłodzoną.
Sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami
Składniki: – 500 g czerwonej kapusty
– 50 g rodzynek
– 50 g orzechów (opcjonalnie)
– 3 łyżki stołowe oliwy
– sok z cytryny
– sól
– cukier
– pieprz. Przygotowanie: Kapustę oczyścić, poszatkować w paseczki lub zetrzeć na grubej tarce, posolić. Umyte rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Orzechy posiekać i wymieszać składniki. Dodać olej i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do „przeżarcia się”.
– mleko lub woda
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Ugotować buraczki w lekko osolonej wodzie, ostudzić i pokroić lub zetrzeć. Liście pozostawić w całości jeśli są małe. Większe pokroić. Śledzie odmoczyć (najlepiej w mleku), sprawić i pokroić w kostkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Musztardę utrzeć z octem, olejem sojowym, solą i pieprzem. Zaprawą zalać sałatkę i zostawić na godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Sałatka z czerwonej kapusty i grzybków
Składniki: – mała główka czerwonej kapusty
– 1 cebula
– 3-4 winne jabłka
– marynowane kapelusze grzybków
– sól
– ocet
– olej
– cukier. Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Wystudzić i osączyć. Cebulę i grzybki pokrajać, powinno być widać ładne kapelusze, a jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać dokładnie kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem. Pozostawić do przegryzienia na 2-3 godziny. W razie konieczności ponownie doprawić. Można też usmażyć pieczarki i dodać do sałatki zamiast grzybków marynowanych.
Sałatka z parmezanem
Składniki:
– czerwona i żółta papryka
– 1 opakowanie parmezanu
– 4 ugotowane ziemniaki
– 2 jajka ugotowane na twardo
Sos:
– pieprz. Przygotowanie: Paprykę, ziemniaki i jajka pokroić w plastry i delikatnie wymieszać z parmezanem. Włożyć do pucharków. Sos: oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszać z wodą i polać nim sałatkę. Tuż przed podaniem posypać natką. Ułożenie ma bardzo ważną wartość estetyczną.
Owocowy pucharek
Składniki: – 2 pomarańcze
– 1 czerwony grapefruit
– 5 dag orzechów słonych
– 2 łyżki cukru pudru
– sok z grapefruita
– odrobina wódki
– wanilia. Przygotowanie: Pomarańcze i grapefruita umyć i podzielić na cząstki. Wymieszać z wódką, cukrem i sokiem. Odstawić na 2 godziny, ale nie do lodówki. Posypać orzechami. Przełożyć do pucharków, zalać sokiem. Posypać wanilią i cukrem. Schłodzić w lodówce. Podawać na zimno. Zamiast wódki można użyć innego alkoholu, ale nie wina. Można także dodać inne owoce, żurawinę itp. Orzechy miękną, a sól dodaje smaku owocom.
Sałatka z kapusty i jabłek
Składniki: – 1/2 główki czerwonej kapusty
– 1 cebula
– 2 jabłka
– garść zmielonych orzechów włoskich
– łyżka oliwy
– sok z cytryny
– sól
– jabłko do przybrania Przygotowanie: Kapustę i cebulę drobno posiekać, wsypać do wrzącej wody na 2 minuty. Odcedzić i oziębić pod zimną wodą. Dodać utarte jabłka. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z grubo posiekanymi orzechami, kapustą i cebulą. Przyprawić, polać oliwą, wymieszać. Udekorować plasterkami jabłka i orzechami. Podawać po ochłodzeniu w lodówce.
Sałatka z sardeli i fasoli
Składniki:
– 200 g białej fasoli
– cebula dymka
– żółta papryka
– 1 ząbek czosnku
– natka pietruszki
– 3 filety z sardeli
– oliwa z oliwek (5 łyżek)
– sok z cytryny
– sok z pomarańczy
– bazylia
– sól
– pieprz. Przygotowanie: Namoczoną fasolę odcedzić na sitku i przełożyć do garnka. Zalać fasolę wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny). Dymkę pokroić ukośnie w cienkie krążki. Paprykę pokroić w paseczki lub kostkę. Sardele osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać oliwę z oliwek, filety z sardeli, sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Sos: doprawić pikantnie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Fasolę przełożyć na sitko i zostawić do osączenia. Ciepłą fasolę wymieszać z sosem. Domieszać dymkę i zioła. Udekorować natką.