Makowe świąteczne wypieki i desery

15 listopada 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Mak sam w sobie nie ma nic szczególnego do zaoferowania podniebieniu. Ale odpowiednio rozpracowany i w doborowym towarzystwie może ujawnić swoje ukryte zdolności dobrego kompana.

Ciasto makowe z polewą lukrową

Składniki:

– 250 g maku – gotować przez 5 min , odcedzić na drobnym sitku i po 2 godz. zemleć w maszynce do mięsa,
– 1 szklanka cukru,
– 150 g masła,
– szczypta soli,
– 5 jaj,
– 1 cukier waniliowy,
– 2 łyżki miodu lub dżemu wiśniowego/morelowego,
– 4 łyżki kukurydzianki-polenta,
– 1/2 szklanki migdałów – zmielonych,
– 2 krople olejku migdałowego,
– 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
– 3 duże, kwaśne jabłka – obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub rozdrobnić w malakserze.

Przygotowanie:

Cukier waniliowy +1/3 cukru, masło, żółtka dobrze razem zmiksować i przełożyć do miski z makiem i resztą składników (bez jabłek) i znowu całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać utarte jabłka i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Dodać ubitą z resztą cukru pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli, a kiedy utworzy się biała piana dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać do wyczerpania cukru) – połączyć całość mieszając łyżką. Masę makową wylać na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem lub folią aluminiową. Piec w temp. ~200oC przez 1 godzinę. W rondelku na małym ogniu do roztopionego ciepłego masła z sokiem z cytryny  i skórką cytrynową wsypać cukier puder, mieszać do uzyskania gładkiej dość gęstej masy – nie dopuścić do zagotowania lukru. Po upieczeniu polać polewą.

Makowiec z orzechami

Składniki:

– 500 g maku,
– 450 g cukru,
– 8 jajek,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 6 dużych jabłek,
– 9 łyżek kaszy manny,
– 150 g rodzynek,
– 50 g migdałów,
– 150 g siekanych orzechów + kilka do ozdoby.

Przygotowanie:

Migdały i mak sparzyć razem w gorącej wodzie, następnie zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do migdałów i maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC.

Makowe bliźniaki

Składniki:

Masa makowa:
– 500 g maku zmielonego na sucho,
– 100 g orzechów włoskich, posiekanych,
– 100 g migdałów, posiekanych lub w płatkach wg uznania,
– 100 g orzechów laskowych, można dodać jeszcze inne orzechy np. pecan,
– 100 g skórki pomarańczowej (lub konfitur pomarańczowych),
– 100 g rodzynek,
– olejek migdałowy i olejek waniliowy,
– 2 budynie waniliowe (w proszku, bez cukru),
– 200 g cukru pudru,
– 2 jajka – rozdzielić,
– 50 g masła,
– 3 łyżki stołowe miodu,
– 800 ml mleka,
– szczypta soli.
Ciasto:
– 600 g mąki,
– 2 duże lub 3 mniejsze jajka,
– 150 ml mleka,
– 40 g świeżych drożdży,
– 80 g cukru,
– 180 g masła,
– otarta skórka z cytryny,
– 50 g migdałów w płatkach,
– szczypta soli.
Dodatkowo:
– 100 g masła, cukier puder do posypania lub lukier.

Przygotowanie:

Mak zmielić na sucho. Jeśli nie mamy innej możliwości to zaparzamy mak i mielimy go na mokro, a następnie dajemy o 100 ml mleka mniej. Zmielony mak włożyć do garnka. Zalać mlekiem, ok. 700 ml i podgrzewać powoli mieszając. W międzyczasie rozpuścić obydwa budynie w reszcie mleka. Mak podgrzewany wciągnie prawie całe mleko, zrobi się gęsty jak grysik. Dodać rozpuszczony budyń i podgrzewać dalej, aż mak zacznie oddychać. Dwa żółtka ubić mikserem z całym cukrem i dodać masło – ubić całość na kremowo, dodać masę do gorącego maku i dobrze wymieszać. Dodać miód, olejek migdałowy, wszystkie orzechy i migdały, skórki pomarańczowe, rodzynki. Dobrze wymieszać, przestudzić. Po przestudzeniu wmieszać białka ubite uprzednio na sztywną pianę z odrobiną cukru. Ze wszystkich składników zrobić ciasto drożdżowe. Drożdże wymieszać z odrobiną mleka i mąki oraz łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dołożyć wszystkie składniki, tzn. jajka, letnie mleko, cukier, migdały itd. Drożdże podrośnięte wlać do mąki i mikserem wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodać roztopione, letnie masło. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu (ok.1,5 godz.) kładziemy na papierze do pieczenia i rozwałkowywujemy na cienki placek. Nałożyć masę makową i zwinąć – najpierw jedną, potem drugą stronę. Otrzymujemy makowiec zawinięty jak lornetka czy okulary. Piekarnik nagrzać do 175°C, piec 40-45 minut. Po upieczeniu, roztopić masło i posmarować nim gorące makowce (tak długo aż wsmarujemy cale masło). Następnie mocno posypujemy je cukrem pudrem. Ewentualnie zamiast cukru robimy lukier.

Strucla makowa

Składniki na 2 szt.:

Ciasto drożdżowe:
– 300 g maki pszennej,
– 120 ml mleka (2%),
– 3 żółtka,
– 1 jajko,
– 30 g świeżych drożdży,
– 60 g cukru,
– 10 g naturalnego cukru waniliowego,
– 100 g sklarowanego masła (można użyć rozpuszczonej i ostudzonej margaryny),
– szczypta soli,
– 1 łyżka koniaku.
Masa makowa:
– 2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g),
– ¾ szklanki cukru pudru (150 g),
– 80 g posiekanych dużych rodzynek,
– 40 g skórki pomarańczowej,
– 40 g posiekanych orzechów włoskich,
– 2 łyżeczki cukru waniliowego,
– 1 łyżka rumu lub kilka kropli olejku rumowego,
– 2 łyżki miodu,
– 1 łyżka sklarowanego masła lub rozpuszczonej margaryny,
– 3 białka.
Dodatkowo:
– lukier, mak, skórka do dekoracji, cukierki ozdobne itp.

Przygotowanie:

Cisto: Mąkę przesiać, mleko ogrzać. Drożdże rozpuścić w mleku, dodając 1 łyżkę cukru. Masło napowietrzyć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, całe jajko, szczyptę soli, nie przerywając miksowania. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże i powoli wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto można wyrobić w automacie do wypieku chleba. W tym celu wystarczy do mleka wbić żółtka, jajko, dodać cukier i cukier waniliowy lekko ubijając widelcem. Dodać sklarowane masło, alkohol i wymieszać. Mąkę przesiać. Masę przelać do naczynia do wyrabiania ciasta i przysypać połową ilości mąki. Lekko posolić. Wsypać pozostałą mąkę i dodać na wierzch pokruszone drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta rosnącego bez pieczenia. Masa: Mak zalać wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze maku i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej byłoby na 12 godzin, ale godzina też wystarczy. Odcedzić. Mak zemleć trzy razy lub utrzeć w malakserze. Dodać miód, masło, cukry i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i rum. Wymieszać. Białko lekko ubić i delikatnie wmieszać do masy. Wyrośnięte ciasto wyrabiać, podsypując lekko mąką, aby się nie kleiło podczas wałkowania. Podzielić na dwa i wałkujemy na prostokątne placki. Posmarować grubo nadzieniem, zostawiając na brzegach 3 cm wolne pasy. Zwinąć w roladę, zlepiając boki i zakładając  je  pod spód ciasta. Pergamin posmarować od wewnątrz olejem i zawinąć w tubę, pozostawiając niewielką przestrzeń dla wzrostu ciasta (ok.0, 5 cm) Zawinąć pod spód boki i układać na blasze do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190oC i wstawić ciasto na 40 min. Pergamin zapobiegnie pękaniu ciasta. Ciasto smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru i gorącej wody (można dać gorący sok z pomarańczy) i posypujemy makiem i skórką z pomarańczy, lub ozdabiamy dowolnie.

Deser makowy:

Składniki:

– 1 szklanka śmietany kremówki 30%,
– 2 żółtka,
– 4 łyżki cukru pudru,
– 1 cukier waniliowy,
– 1 szklanka gotowej, kupnej masy makowej (taka już obgotowana, zmielona i z bakaliami),
– 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
– skórka pomarańczowa,
– rodzynki,
– gorzka czekolada,
– wiórki migdałowe,
– i inne dodatki.

Przygotowanie:

Żółtka + cukier puder = kogel-mogel. Śmietanę z cukrem waniliowym ubić mikserem. Dodać do żółtek. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku – jak najmniej. Dodać do powyższego. Wrzucić masę makową, wymieszać i rozłożyć do pucharków. Ozdobić według własnego uznania, np. posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybieramy rurkami lub miniaturowymi, kruchymi ciasteczkami.

Krem makowy z sosem śliwkowym

Składniki:

– 100 g maku,
– 250 ml wina,
– 3 łyżki żelatyny,
– 150 g białej czekolady,
– 1 jajko,
– 1 żółtko,
– 1 łyżka cukru pudru,
– 250 ml kremówki.
Sos:
– 250 g suszonych całych śliwek,
– 500 ml czerwonego wina,
– 1/2 cytryny,
– 1/2 pomarańczy,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– laska wanilii,
– kawałek cynamonu,
– cukier do smaku.

Przygotowanie:

Mak sparzyć, zmielić dwa razy. Zagotować z 1/3 wina, ostudzić. Żelatynę rozpuścić. Czekoladę posiekać i rozpuścić. Jajko i żółtko ubić na parze z cukrem. Ubijając dodawać żelatynę. Mieszając małymi porcjami dodawać mak. Naczynie zdjąć znad pary, mieszając dodawać czekoladę. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z masą. Chłodzić przez noc w lodówce. Sos: Pomarańcze pokroić na plastry. Cytrynę obrać i pokroić na plastry. Wino zagotować z owocami, laską i cynamonem. Wyjąć owoce i przyprawy, posłodzić. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody, szybko mieszając dodać do wina. Dodać śliwki. Postawić naczynie na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia.
Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać razem.

Tort makowy z bitą śmietaną

Składniki:


– 10 jajek,
– 2 szklanki cukru kryształu,
– 0,5 kg maku sparzonego i zmielonego,
– 4 łyżki kaszy manny,
– 2 łyżki bułki tartej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 0,5 l śmietany kremówki 30%,
– 1 puszka brzoskwiń (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, kaszę i bułkę tartą, proszek i ubitą pianę z białek (jak zawsze delikatnie wmieszać łyżką). Piec 45 min w 200 C. Biszkopt przekroić nałożyć bitą śmietaną, poukładać pokrojone brzoskwinie i następny krążek. Wierzch udekorować. Pyszny, wilgotny, samemu można zjeść od razu przynajmniej połowę i chyba najważniejsze, prosty w wykonaniu.

Herbatniczki miodowo-makowe

Składniki:

– 500 g mąki pszennej,
– 200 g maku,
– 100 g lejącego miodu,
– 100 g miękkiego masła ( można rozpuścić),
– 100 g cukru,
– 4 duże żółtka,
– szczypta soli.

Przygotowanie:


Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie i lśniące ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy średniej wielkości ciasteczka, układając je na wysmarowanej masłem blasze. Piec na pergaminie lub macie silikonowej. Lekko ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni C, na lekko złoty kolor (ok. 15 min. na drugim poziomie). Wyjąć, zostawić chwilę na blasze i delikatnie przełożyć na kratkę w celu ostudzenia. Udekorować lukrem i makiem.

Makowo-maślane ciasteczka

Składniki:

– 120-130 g mąki,
– 50 g cukru pudru,
– 30 g maku niemielonego, świeżego,
– 70 g masła,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 żółtko,
– 2 łyżki mleka 2%.

Przygotowanie:

Zagnieć przesianą mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, mlekiem i makiem. Rozwałkować do grubości 2 mm i wycinać ciasteczka foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, około 6 min., w piekarniku nagrzanym do 160C. Udekorować wg uznania bakaliami, lukrem lub galaretką.

Kruche makowe ciasteczka

Składniki:


– 3 sztuki jajek,
– 1/2 szklanki oleju,
– 2-4 łyżki cukru,
– 1 szklanka mąki,
– 1/4 łyżeczki soli,
– 4 łyżki maku.

Przygotowanie:

Jajka ubić do białości, ubijając wlać olej, dodać cukier, mąkę, sól, ubić na jednolite ciasto. Wymieszać z makiem. Ciasto kłaść łyżeczką w odstępach 8 cm na blaszce wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni), piec na złoty kolor około 15 min. Proporcje na około 36 szt.
Zebrała: Marta

Zobacz również: