Świąteczne pierniki

13 listopada 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mięciutki, lekki jak śnieżek na świerkowej gałązce, pachnący cynamonem i goździkami, po prostu boski. Piernik lub pierniczki. Może być ambitny i efektowny przekładany nadzieniem z powideł i dżemu śliwkowego z wykorzystaniem galaretki lub po prostu elementarny i prosty, ale jakże smaczny.

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Składniki:
– 1 i ¾ szklanki maki pszennej
– ½ szklanki cukru
– 200 g płynnego miodu
– 125 g masła
– 3 jajka
– 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
– 1,5 łyżki przyprawy do piernika
– 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 i ½ łyżki kakao (dla koloru)
– słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, porcjami miód, śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą, przyprawami i kakao. Do ciasta dodać delikatnie ubite białka. Całość wlać do keksówki (ok. 32 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 165o C. ok. 60 min. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na 2 części, posmarować powidłami. Posypać cukrem pudrem.

Piernik w czekoladzie

Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g mąki żytniej
– 1 pełna łyżka kakao
– szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– po 1/2 łyżeczki drobno posiekanych goździków i jałowca
– po szczypcie gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
– 100 g masła
– 180 g cukru
– 100 g płynnego miodu
– 3 jajka
– 5 łyżek mleka
– 120 g gorzkiej czekolady
Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady,
– 50 g masła.
Przygotowanie:
Podłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180oC. Mąkę przesiać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku. Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z czekoladą, a na końcu delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 50 min. Przed podaniem polać polewą: połamaną na kostki czekoladę roztopić i wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem.

Piernik przekładany marmoladą różaną

Składniki:
– 1 szklanka miodu
– 5 dag masła
– przyprawa do piernika
– 1 szklanka mocnego naparu kawy
– 4 jajka
– 25 dag cukru
– 50 dag mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– marmolada różana
– polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Miód roztopić z masłem i przyprawą do piernika, dodać kawę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z pianą z białek, przełożyć do natłuszczonej dużej tortownicy, piec ok. 50 min. w 180°C. Ostudzić, odstawić na dobę. Ciasto przekroić na 2 placki, przełożyć marmoladą, posmarować polewą, udekorować czekoladą.

Piernikowe ciasteczka z lukrem

Składniki:
Ciasto:
– 50 dag mąki
– 20 dag miodu
– 20 dag cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 dag masła
– jajko
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– przyprawa do pierników
Lukier:
– szklanka cukru pudru
– 2-3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Ciasto: na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić jajko. Wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, podzielić na pół. Do jednej części wsypać kakao. Obie części zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować 2 kule, owinąć folią aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Lukier: składniki utrzeć na jednolitą masę. Obydwa ciasta rozwałkować na 3 mm placki. Foremkami wyciąć ciasteczka, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 min. w temperaturze 180°C. Upieczone pierniczki udekorować lukrem. Odstawić, aby wysechł.

Piernikowe serduszka

Składniki:
– 100 ml mleka
– 200 g prawdziwego miodu
– 200 g cukru
– 150 g masła
– 30 g przyprawy do piernika
– 200 g czekolady gorzkiej
– 50 g kakao
– 800 g mąki pszennej
– szczypta soli
– 15 g proszku do pieczenia
– 10 g sody spożywczej
– 2 jajka
Do dekoracji:
– 100 g czekolady białej
Przygotowanie:
Mleko, prawdziwy miód, cukier, masło, przyprawę piernikową i kakao starannie wymieszać i zagotować w garnku. Do ciepłej masy dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę ostudzić. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą odżywczą. Zagnieść na jednolite ciasto piernikowe. Ciasto wałkować podsypując niewielką ilością mąki. Wykrawać foremką serduszka. Piernikowe ciasteczka układać na blaszce wysmarowanej cienko masłem i piec w temperaturze 180oC 15 min. Udekorować rozpuszczoną czekoladą. Przechowywać w pojemnikach do ciastek, w suchym i chłodnym miejscu.

Piernikowe ciasteczka z czekoladą

Składniki:
– 1 kg mąki
– 8 żółtek
– 3 białka
– 1,5 szklanki cukru
– 3 łyżki kakao
– 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
– 3 łyżeczki sody
– 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
– 1 kostka masła/margaryny (250 g)
– 1 słoik miodu (400 g)
Przygotowanie:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez  12 min. Pierniczki polać roztopioną ciemną czekoladą.

Gwiazdki piernikowe z cukrem

Składniki:
– 1/4 margaryny
– 2 szklanki mąki
– 1 żółtko
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki przyprawy do pierników
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jedną łyżkę cukru zrumienić na suchej patelni, wlać dwie łyżki gorącej wody. Wymieszać dokładnie. Ciągle mieszając dodać drugą łyżkę cukru i margarynę. Gdy się rozpuści, wsypać przyprawę. Wymieszać dokładnie. Zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie. Wsypać mąkę, wlać sodę rozprowadzoną odrobiną wody. Następnie dodać żółtko. Wyrobić ciasto, na jednolitą, gładką masę. Rozwałkować na cienko ciasto na stolnicy. Wykrajać formą kształt gwiazdek. Można także nożem od wcześniej przygotowanego szablonu. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Blaszkę pokryć papierem lub folią. Piec 15- 20 min. w temperaturze 180oC. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Przewiązać wstążeczkami, jeśli chcemy uzyskać dekorację na choinkę lub stół.

Piernikowy domek

Składniki:
– 1/2 kg mąki
– po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
– 12 dag margaryny
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 1 opakowanie przyprawy do pierników
– cukier puder do zrobienia lukru
– cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku
– czekoladowa polewa
– ozdoby z bezy.
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać kształty (podłogę, dach). Pierniczki układać na natłuszczonej blasze zachowując odstępy. Można też układać je na papierze do pieczenia. Piec ok. 15-20 min. w 180oC aż będą złote. Przestudzone pierniczki polukrować. Gdy lukier dobrze zastygnie z ok. 5 łyżeczek cukru zrobić karmel tzn. na suchej patelni podgrzać cukier, aż lekko zbrązowieje i się skartelizuje. Karmelu używać jak kleju. Przyklejać bezy (duże, okrągłe w środku, do utrzymania dachu) mniejsze na dachu, tworząc śniegowe ozdoby. Ozdabiamy wg własnej inwencji.

Pierniczki choinki

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– płaska łyżeczka sody
– 1 łyżka przyprawy piernikowej
– czubata łyżka masła roślinnego
– 1 jajo
– 1/4 szklanki miodu sztucznego
– 3/4 szklanki cukru
– płatki migdałów, wiórki kokosowe lub inne ozdoby
– białko do posmarowania.
Przygotowanie:
Miód podgrzać z cukrem i masłem. Mąkę przesiać, dodać przestudzony miód, przyprawę, sodę, jajo i zarobić ciasto na jednolitą masę. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Rozwałkować, na cienki placek, wykrawać kształty choinki. Pierniczki poukładać na blaszce i posmarować białkiem przed upieczeniem. Piec około 30 min. w 180 stopniach. Można udekorować lub pozostawić lśniące. Stają się miękkie po kilku dniach. Przechowywać w szczelnym pojemniku.