Mięsna pieczeń na święta

23 grudnia 2013, dodał: pinkmause
Każdemu obiad świąteczny z czasów dzieciństwa kojarzy się inaczej. Dla mnie jest to schab z pomarańczami, ziemniaki z pietruszką, surówka z rzepy w śmietanie i koniecznie bigos. Dla mojego męża to golonka w piwie i kasza oraz brukselka. W USA dzieci indoktrynowane od maleńkości za jedyny prawdziwy obiad świąteczny uważają indyka z nadzieniem z chleba kukurydzianego, z żurawiną, słodkimi ziemniakami i zapiekanką fasolową. Na świąteczny obiad można podać wszystko – wykwintną zupę i pachnące mięsiwa z gotowanymi warzywami lub surówkami. Poznaj różne propozycje i stwórz wyjątkowe menu na rodzinne spotkania.

Schab faszerowany

Składniki:
– 1,5 kg schabu środkowego
– 1 papryka żółta pokrojona w kostkę
– 2 cebule
– 2 piersi z kurczaka
– 8 pełnych łyżek czerwonego pesto z papryką
– 20 dag fety w kostkach
– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– świeżo mielony czarny pieprz
– sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i pokrojoną pierś kurczaka lekko podsmażyć. Fetę osączyć z zalewy, wymieszać z natką, połową pesto oraz usmażoną papryką, cebulką i kurczakiem. Doprawić solą i pieprzem. W mięsie za pomocą długiego noża naciąć kieszeń. Nadziać 3/4 farszu, zaszyć nacięcie nicią kuchenną. Resztę farszu wymieszać z pozostałym pesto i lekko rozgnieć. Tą masą posmarować mięso, przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 min. zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 80 min.

Polędwiczki w cieście francuskim

Składniki:
– 2 nieduże polędwiczki wieprzowe
– opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
– 2 nieduże cebule
– natka pietruszki i koperek
– 2 łyżki łagodnej musztardy
– 2 ząbki czosnku
Marynata:
– oliwa, majeranek, bazylia, oregano
– szczypta curry
– kilka kropel octu balsamicznego
– czosnek
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę. Włożyć do niej polędwiczki, niech poleżą w niej około 2-3 godzin. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Delikatnie podsmażyć na niej wyjęte z marynaty polędwiczki z czosnkiem. Przygotować ciasto francuskie. Podzielić je na pół. Posmarować lekko musztardą, podsypać natką pietruszki i koperkiem, ułożyć polędwiczki, przysypać resztą posiekanych natek. Zwinąć ciasto z mięsem w rulony. Posmarować białkiem. Obydwa rulony włożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Pieć około 35-40 min. w 180-200 st. C.

Pieczeń wołowa z pieprzem

Składniki:
– 2 kg wołowiny bez kości (krzyżowa, skrzydło, zrazowa)
– kolorowy pieprz
– pieprz i sól do smaku
– oliwa
– zioła prowansalskie
– 1 cebula
– liść laurowy
– ziele angielskie.
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z żył, błon i powięzi. Umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi i kolorowym pieprzem. Odstawić na 60 min. do lodówki. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można osznurować) dodać obraną i pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, podlać odrobiną wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 st. C przez 150 min., co jakiś czas polewając wydzielającym się sosem. Upieczone mięso wyłożyć na półmisek posypać pieprzem, przykryć filią aluminiową i pozwolić aby mięso „doszło” przez 15 min. Powstały sos po usunięciu ziela angielskiego i liścia laurowego przetrzeć przez sito lub zmiksować, ewentualnie zagęścić mąką.

Schab pieczony w miodzie

Składniki:
– 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
– 1 łyżka ziarenek Smaku
– 1 łyżka miodu
– 2 ząbki czosnku
– szczypta cynamonu
– 800 g schabu bez kości
– bazylia i oregano (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 1 cytryna.
Przygotowanie:
Przyprawę, Ziarenka Smaku, miód, roztarty ząbek czosnku i cynamon utrzeć z 3 łyżkami wody. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Posmarować dokładnie mięso, obłożyć plasterkami cytryny i pozostawić w lodówce na 12 godz. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec pod przykryciem 50-60 min. w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie na 15 min.

Pieczona szynka pachnąca pomarańczami

Składniki:
– szynka wieprzowa w całości
– filiżanka brązowego cukru
– 2 łyżki musztardy Dijon
– grubo krojona skórka i sok z pomarańczy
– szczypta soli
– czarny pieprz
– goździki
Przygotowanie:
Cukier, musztardę, skórkę i sok z pomarańczy oraz sól i pieprz wymieszać na gęstą masę. Mięso płytko ponacinać w kratkę mniej więcej 2×2 cm. W miejsca, gdzie nacięcia się krzyżują, powkładać skórkę z pomarańczy. Włożyć do brytfanki i polać glazurą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., piec około 1 godziny. W trakcie pieczenia polewać glazurą co 10 min.

Gęś nadziewana jabłkami

Składniki:
– 1 gęś
– 1 kg jabłek
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– opcjonalnie inne przyprawy
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól
– cukier
– cynamon
– pieprz.
Przygotowanie:
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godzinę (można na noc). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych, delikatnie posypać cukrem i cynamonem. Gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody. Piec około 1,5 godziny początkowo w temperaturze 250 st. C. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Upieczoną gęś ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i polać sosem do pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić.

Pieczona baranina

Składniki:
2 kg chudej baraniny
– 500 ml maślanki
– 10 ziarenek ziela angielskiego i 10 ziarenek owocu jałowca
– 4 duże liście laurowe-pokruszone
– 5 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek oleju z pestek winogron
– 2 łyżki czosnku granulowanego i 2 łyżki przyprawy do pieczeni
– pieprz
– 2 duże cebule
– 8 dużych ząbków czosnku
– 3 duże liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego
– pieprz kolorowy
– 2 łyżki przyprawy do pieczeni
– 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
Baraninę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu. Do maślanki dodać utłuczone ziarna, pokruszone liście laurowe, sos sojowy, czosnek granulowany, przyprawę do pieczeni, pieprz i wymieszać. Baraninę zalać marynatą maślankową i włożyć do lodówki na 4 doby – codziennie odwracać mięso. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do rękawa włożyć cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do pieczeni, pieprz i dokładnie wymieszać. Na cebuli położyć mięso wyjęte z marynaty i spiąć woreczek zapinką. Woreczek ułożyć w brytfance, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 70 min. Mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć woreczek i zawartość wyłożyć do brytfanki. Posypać kolorowym pieprzem. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 st.C. Włożyć brytfankę z mięsem i piec jeszcze przez 40-50 min., co jakiś czas podlewając sosem z pieczeni. Sos zlać do rondla. Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu i mieszając zagotować.

Słodko-słona szynka pieczona

Składniki:
– szynka, około 1,5 kg
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy
– łyżka brązowego cukru lub miodu
– pół łyżeczki papryki
– 2 ząbki czosnku – posiekane
– łyżeczka ziół prowansalskich
– 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Wszystko, oprócz mięsa, włożyć do naczynia żaroodpornego. Dokładnie wymieszać. Włożyć do naczynia mięso i obracać je we wszystkie strony aż będzie dokładnie obtoczone przyprawami. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piec z termoobiegiem w temperaturze 200 st. C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić mięso na 15 min., aby odpoczęło – wchłonie soki, które wypływają natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Polać sosem z pieczenia. Można  wstawić do lodówki, a przed podaniem podpiec w temperaturze 180 st. C przez 20 min.

Szynka pieczona w żurawinie

Składniki:
– szynka 1,8 kg
– 3-6 szt liści laurowych
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– 225 g żurawiny
– 100 g cukru
– 50 ml porto
– 1-2 łyżki goździków.
Przygotowanie:
Szynkę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Rano zalać nową porcją wody, zagotować, odcedzić, zalać wodą, dodać liście laurowe i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować 30 min. Żurawinę gotować z cukrem przez 5 minut w 150 ml wody. Gotować, póki nie zrobi się syrop, dolać porto. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, szynkę wyciągnąć z garnka, naciąć w romby. W narożniku każdego rombu włożyć po jednym goździku. Związać. Górną część szynki posmarować syropem. Piec 1 godzinę i 45 min. regularnie polewając mięso syropem.

Kaczka pieczona z pomarańczami

Składniki:
– 1 kaczka
– sól i czarny pieprz, swieżo mielony
– oliwa z oliwek
– 3 słodkie pomarańcze
– 2 łyżki miodu
– 1 cebula
– 1 szklanka rosolku (np. z kostki).
Przygotowanie:
Na co najmniej 24 godziny przed pieczeniem kaczkę ponakłuwać wykałaczką, natrzeć sporą ilością soli, pieprzu i oliwy i wstawić do lodówki. Tuż przed pieczeniem włożyć do wnętrza kaczki cebulę pokrojoną na ćwiartki i wcisnąć sok z jednej pomarańczy. Otwór zaszyć nicią. Ułożyc kaczkę w formie do pieczenia piersiami w dół i podlać rosołkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. W międzyczasie z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego miód i wymieszać. Tą mieszaniną smarować co jakiś czas kaczkę. Po 1 godzinie obrócić kaczkę. Kontynuować smarowanie aż do zużycia mieszaniny. Trzecią pomarańczę obrać i pokroić w plasterki. Po 1,5 godziny pieczenia dodać do kaczki. Po 2 godzinach pieczenia sprawdzić, czy mięso odchodzi od kości. Jeśli nie, nakryć kaczkę folią aluminiową i dopiec.

Pieczony schab z mandarynkami

Składniki:
– 1,8 kg schabu
– 1 szklanka wody
– 4-6 mandarynek
– sok z cytryny
– 1-2 łyżki miodu
– 20 ml likieru pomarańczowego
– cynamon
– sól
– pieprz
– płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na brązowy kolor. Podlać wodą, mięso w wywarem przełożyć do formy żaroodpornej. Piec przez 2 godziny w temp 160 st. C, stale podlewając małymi ilościami wody. Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową. Sos spod pieczeni przecedzić wymieszać z likierem, miodem, sokiem z cytryny. Dodać cynamon, plasterki mandarynki, na małym ogniu gotować przez 10 min. przyprawić do smaku. Polać mięso. Udekorować mandarynkami i płatkami migdałów.

Pieczony indyk

Składniki:
– 100 g suszonych fig i 100 g rodzynek
– 50 ml brandy i 100 ml wytrawnego wina
– 2 duże cebule i 2 ząbki czosnku
– 1 ostra papryka
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 500 g pomidorów z puszki
– 500 g zielonych jabłek
– skórka z dwóch pomarańczy
– 100 g migdałów obranych ze skórki
– 4 kg indyk
– przyprawa Delikat
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego
– 1 l bulionu drobiowego
– 4 łyżki przyprawy do kurczaka
– pieprz do smaku
– 100 g masła i 100 g mąki.
Przygotowanie:
Namoczyć suszone owoce w winie i brandy, nastepnie wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić cebule, czosnek i papryczkę w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pomidory z puszki i całość smażyć dłuższą chwilę, aż do zupełnego odparowania. Pokroić jabłka w małe kawałki, podsmażyć na oliwie na oddzielniej patelni. Dodać do farszu skórkę z pomarańczy, migdały, suszone owoce  i podsmażone jabłka, całość doprawić do smaku paroma łyżkami przyprawy w płynie. Farsz wystudzić i dodać mięso mielone. Umyć indyka, wysuszyć i natrzeć dokładnie przyprawą do kurczaka, włożyć farsz do środka indyka i związać nogi. Tak przygotowanego indyka piec około 4 godzin w temperaturze 180 st. C polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.

Udka w sosie morelowym

Składniki:
– 2 udka
– pół szklanki suszonych moreli
– pół szklanki rosołu
– 3 łyżku dżemu morelowego
– łyżeczka słodkiej papryki
– pół łyżeczki imbiru
– 3 łyżki wódki
– kilka łyżek wrzątku
– łyżka sosu sojowego
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Morele zalać wrzątkiem wymieszanym z wódką, moczyć przez około godzinę, odsączyć, pokroić w kawałki. Udka wrzucić na gorący olej, podsmażyć. Następnie dodać morele, zalać rosołem, dusić, dopóki większość rosołu nie wyparuje. Dżem morelowy wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami. Przełożyć do brytfanki wraz z sosem i zapiec (15 min.) na złoty kolor.

Zebrała: Marta

Zobacz również:

  1. Świąteczne pierniki – przepisy
  2. Makowe wypieki i desery świąteczne
  3. Wigilijna kapusta postna z dodatkami
  4. Śledzie na wigilijnym stole
  5. Pyszne zupy wigilijne
  6. Jak zrobić świąteczną kutię?
  7. Karp na różne sposoby
  8. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, miarka, lejek i system odcedzania - wyższa jakość gotowania!
Cena:
649 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Kamienie migdałkowe
Przepraszam, że tak dlugo nie odpowiadalem, ale dopiero teraz zobaczyłem, ze ktos tu napisal...
Naturalne kosmetyki
Moim zdaniem super rozwiązaniem jest odwiedzanie drogerii online bardzo często można trafić na kosmetyki...
Obsesyjne kontrolowanie przez partn…
Kobiety to często mylą z wielkim uczuciem z jego strony..
Grzane wino na zimne wieczory
Ja nawet teraz jak jest zimniejszy wieczór to lubię sobie winko podgrzać:) Oczywiście na kuchence:)