Dieta Księżycowa

7 maja 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares
Od wieków twierdzono, iż fazy księżyca maja wpływ na odchudzanie, oraz naszą kondycję. Cykl księżyca trwa 28 dni, według tego cyklu księżyca powinien żyć w zgodzie nasz organizm, pozwoli to nam żyć zdrowo. Jest to naukowo udowodnione.
Księżyc ubywający (widzimy coraz mniejszą część jego tarczy) to czas od pełni do nowiu, trwający 14 3/4 doby, podczas którego zachodzą następujące zmiany faz Księżyca:
1) pełnia – widać całą tarczę,
2) ostatnia kwadra – widać całą zachodnią połowę tarczy (od nowiu Księżyc pokonał 3/4 swojej orbity),
3) nów – Księżyca nie widać (zwrócony jest ku Ziemi nieoświetloną półkulą).
Dieta Księżycowa oparta jest 28 dniowym cyklu księżyca. Dieta ta jest odpowiednia szczególnie dla tych, którzy nie mogą schudnąć pomimo stosowania zwykłych diet niskokalorycznych. Dopuszcza ona właściwie wszystkie pokarmy, jednak podczas jej stosowania nie wolno przekraczać podanego dziennego limitu kalorii (1000 przez pierwsze 2 tygodnie i 1200 przez kolejne 2). Nie powinno się w ogóle używać soli, zabronione są również słodycze.

Dieta składa się z trzech kolejnych faz:

Faza I – przygotowanie:
Należy rozpocząć ją 4 dni przed pełnią. Każdy dzień diety zaczynamy od owoców. Można zjeść dowolną ich ilość, co najmniej do południa nie należy jeść nic innego. Potem jemy normalne posiłki.
Owocowy jadłospis:
I dnia – świeży ananas
II dnia – arbuz
III dnia – truskawki i śliwki suszone
IV dnia – winogrona.
Jeżeli któreś z tych owoców są niedostępne, można skrócić I fazę o dzień, w którym są proponowane.
Faza II – odchudzanie:
Trzeba ją rozpocząć w dniu pełni. Trwa 2 tygodnie. Ponieważ w tym czasie organizm pozostaje pod wpływem malejącego księżyca, łatwiej pozbywa się zbędnych kilogramów. W ciągu tych 2 tygodni należy jeść 3 posiłki dziennie, nie przekraczać 1000 kcal, unikać słodyczy, tłustych serów i wędlin. Pomiędzy posiłkami można zjeść ewentualnie do 200 g warzyw i owoców. Należy wypijać 2 l niegazowanej wody mineralnej dziennie.
Jadłospis:
Śniadanie (do wyboru):
1) 1 kromka pełnozianistego chleba cienko posmarowana masłem, 50 g chudego twarożku z ogórkiem lub owocami (kiwi, truskawki).
2) 3 łyżki płatków kukurydzianych i 3 łyżki płatków owsianych, kubek odtłuszczonego jogurtu lub szklanka chudego mleka.
Obiad (do wyboru):
1) 200 g chudej ryby pieczonej w folii lub 150 g polędwicy wołowej usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek, szklanka gotowanych warzyw sezonowych.
2) 1 duży pieczony ziemniak polany sosem serowym (150 g twarożku homogenizowanego wymieszanego z pęczkiem posiekanych rzodkiewek i 2 łyżkami szczypiorku).
Kolacja (do wyboru):
1) sałatka z szynką (1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 50 g chudej szynki, pomidor, papryka, mała cebula) przyprawiona sosem winegret.
2) sałatka z tuńczykiem (140 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, pomidor, 2 liście kapusty pekińskiej lub lodowej).

Faza III – regeneracja:
Trwa kolejne 2 tygodnie, od nowiu do pełni. Teraz księżyca przybywa, więc i apetyt wzrasta. Dlatego można jeść nieco więcej kalorii dziennie – do 1200.
Jadłospis:
Śniadanie (do wyboru):
1) 4 łyżki płatków owsianych wymieszanych z kubkiem chudego jogurtu, banan.
2) 1 kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana cienko masłem, jajecznica z 2 jajek usmażona na parze ze szczypiorkiem.
Obiad (do wyboru):
1) pierś indyka z rusztu (150 g), sałatka ziemniaczana (ziemniak ugotowany w łupinie, pomidor, papryka, mała cebula, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżki siekanego szczypiorku).
2) spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.
Kolacja (do wyboru):
1) puree z brukselki, 100 g wędzonego łososia, kromka chrupkiego pieczywa.
2) omlet z szynką i groszkiem (30 g chudej szynki, 3 łyżki groszku zagrzać na patelni z łyżeczką oliwy, zalać roztrzepanym jajkiem), chudy jogurt.

Przykładowe przepisy:

Ryba z ziołami pieczona w folii
Składniki: 400 g filetów z ryby, sok z cytryny, świeże zioła (mieszane), odrobina vegety, olej, folia aluminiowa.
Przygotowanie: Filety skropić sokiem z cytryny, posypać vegetą, i rozłożyć na nich posiekane zioła. Folię posmarować olejem, ułożyć na niej rybę, folie zagiąć u góry. Piec 30 min. w 200oC.
Ryba pieczona
Składniki: 1 ryba morska (po oczyszczeniu – 60 dag), 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka szałwii z bazylią, kostka cebulowa, kostka selerowa, 1 łyżka oleju lub oliwy, 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki.
Przygotowanie: Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać głowę wraz ze skrzelami i płetwy. Nadkrawając u nasady głowy, ściągnąć skórę w kierunku ogona. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Uzyskaną miazgą natrzeć rybę równomiernie na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej. Następnie natrzeć rozkruszonymi ziołami, oprószyć kostką cebulową í selerową. Powierzchnię ryby posmarować równomiernie olejem lub oliwą, owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Upieczoną rybę wyłożyć w folii na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby. Powierzchnię ryby posypać posiekaną nacią pietruszki.
Ryba pieczona w folii
Składniki: 4 filety z morskiej ryby, 2 ząbki czosnku, 2 pokrojone pomidory, po pęczku natki i szczypiorku, mały seler, 2 czerwonej papryki, sok z cytryny.
Przygotowanie: Rybę oprószyć pieprzem i natrzeć kostką selerową. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować z czosnkiem, selerem, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać paprykę. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem, ułożyć na nich rybę, polać zmiksowanym sosem. Folię zawinąć. Piec ok. 12 min.
Gotowana brukselka
Składniki: brukselka, masło, bułka tarta, vegeta.
Przygotowanie: Brukselkę oczyścić, umyć, wrzucić na wodę i zagotować. Masło roztopić na patelni, wrzucić bułkę tartą, wymieszać i zrumienić. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brukselki na półmisek, posypać odrobiną vegety, polać skwierczącą bułeczką.
Sałatka z wędzonym tuńczykiem
Składniki: wędzony tuńczyk (około 30 dag), 4 jajka, 2 pomidory, kilka liści sałaty lodowej, pieprz różowy w zalewie, majonez light.
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki, położyć na talerz. Pomidora umyć, pokroić w ósemki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki.  Tuńczyka porozrywać na mniejsze kawałki. Na liście sałaty układać: jajka, pomidory i wędzonego tuńczyka. Dodać odrobinę majonezu i ziarna pieprzu.
Gotowana fasolka z pieczoną bułką
Składniki: fasola, bułka tarta, masło, vegeta.
Przygotowanie: Fasolę oczyścić, poobcinać końcówki, umyć, wrzucić do garnka z wodą. Po ugotowaniu odcedzić. Masło przetopić na patelni, dodać tartą bułkę i zrumienić. Fasolkę położyć na talerz, posypać odrobiną vegety, oblać zrumienioną bułką.
Piersi z indyka z grilla w miodzie i pomidorach
Składniki: 4 piersi z kurczaka, 5 dag masła, 1 drobno posiekana cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, pieprz.
Przygotowanie: W rondlu zagotować pomidory wraz z zalewą, dodać sos sojowy, cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotować ciągle mieszając przez ok. 8 min. Przetrzeć przez sito, lub zmiksować. W tak przygotowanym sosie maczać mięso. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 15 min. z każdej strony, Podczas grillowania cały czas polewać sosem.
Gotowana marchewka
Składniki: 4 marchewki, 1 mandarynka, 1 łyżka masła, cukier pieprz.
Przygotowanie: Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnczka, zalać  wodą, dodać odrobinę vegety, cukru i pieprzu. Gotować do miękkości, a następnie dołożyć łyżkę masła i sok z jednej mandarynki. Całość dokładnie wymieszać i podgotować.
Indyk z rusztu
Składniki: 800 g piersi indyka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, olej, grubo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie: Z piersi indyka wykroić grube plastry – nie zbijać, by nie kaleczyć mięsa. Z wszystkich składników przyrządzić bejcę. Marynować mięso minimum 2 godziny. Mięso wyjąć, ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 5 min. z każdej strony. Po przełożeniu na drugą stronę posmarować kotlety pozostałą bejcą. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami.
Spaghetti Bolognese
Składniki: 100g makaronu spaghetti na 1 porcję, 1 kartonik przecieru pomidorowego 500 g, 150 g mięsa mielonego (rodzaj jaki kto lubi), przyprawy: bazylia (listki świeże lub suszone), oregano, zioła prowansalskie, czosnek suszony lub świeży, maggi, pieprz do smaku, 50 g świeżo startego parmezanu (lub łagodniejszego sera żółtego w zależności od upodobań)
Przygotowanie: W dużym garnku wstawić wodę na makaron, w drugim mniejszym garnku podsmażyć mięso. Do garnka z grubym dnem nie jest konieczna nawet oliwa do smażenia mięsa. Kiedy mięso się podsmaży, zmniejszyć ogień pod garnkiem i wlać przecier pomidorowy. Wsypać przyprawy oprócz świeżych listków bazylii, bo ciemnieją podczas gotowania. Sos powinien się gotować na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aby uwolniły się smaki i aromaty i odparowała część wody. Tego sosu nie trzeba zagęszczać, ma być jak najbardziej naturalny. Po wyłączeniu ognia pod sosem można dodać pokrojone listki świeżej bazylii i wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron aldente. Makaron wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, polać sosem pomidorowym, można ozdobić dwoma listkami świeżej bazylii.
Dodała: Marta

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz