Zupa ta jest niezwykle sycąca, a obecność pływających w niej niezmiksowanych kawałków warzyw powoduje jej wyszczuplające działanie! Jednoczesna obecność w jednym daniu elementów płynnych i stałych powoduje, że przechodzą one z nierówną szybkością przez przewód pokarmowy. Kawałki zatrzymane w żołądku, aż do zupełnego ich rozłożenia rozciągają go i powodują uczucie sytości w sposób mechaniczny.
Płynny bulion przechodzi dużo szybciej przez żołądek i znajduje się jelicie cienkim gdzie zawarte w nim substancje odżywcze stymulują receptory ścianę jelita i powodują sytość chemiczna. W ten sposób zupa ta szybko i długotrwale ogranicza uczucie głodu. Ten posiłek polecany jest osobom wracającym po pracy, które nie mogą się powstrzymać przed zjedzeniem obfitego posiłku.
Zupa cud
składniki:
– 4 ząbki czosnku
– 6 dużych cebul
– 2 puszki pomidorów bez skórki
– duża główka kapusty
– 2 zielone papryki
– 1 seler
– 3 litry wody
– 3 łyżeczki płatków drożdżowych
Warzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki, włożyć do garnka, dodać płatki. Gotować we wrzącej wodzie przez około 10 minut, potem zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
Zobacz również:
-
Najczęstsze pułapki jedzeniowe
-
Najlepsze spalacze tłuszczu
-
Jajka w dietach podchudzających
-
Popijać czy nie popijać?
-
Lista najbardziej szkodliwych potraw