Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu

23 lipca 2017, dodał: Mega Market Odchudzania
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

W życiu każdej kobiety pojawia się moment, w którym z niedowierzaniem spogląda w lustro, stwierdzając, że tłuszczyk gromadzący się w miejscach newralgicznych jest dużym problemem. Uda, pośladki, brzuch- w tych miejscach najczęściej dostrzegamy jego nadmiar. Co zrobić aby nasze ciało stało się znów szczupłe i jędrne?

Na rynku dostępne są środki, nazywane spalaczami tłuszczu (tzw. fat burnery), które wspomagają trzy ważne procesy: zamieniają nagromadzony tłuszcz w energię, rozbijają tkankę tłuszczową i przyspieszają metabolizm. W ich skład wchodzą takie substancje jak: chrom, zielona herbata, guarana, L-karnityna, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy czy jod.

Aby przyspieszyć proces odchudzania powinniśmy uwzględnić w naszej diecie także te produkty, które zawierają substancje przyspieszające spalanie tłuszczyku. Powinniśmy zadbać o to, aby w codziennym jadłospisie znalazły się niżej wymienione termogeniki:

Przyprawy:

  • pieprz Cayenne – zapewnia potrawom wyrazisty smak. Jest idealny do mięs (kotletów, steków, pieczeni)sałatek i zup. Przyspiesza proces utleniania się tłuszczów.

  • imbir – świeży korzeń dodaje smaku tłustym mięsom, owoc morza, flakom, pasztetowi z zająca. Mielony nadaje się do wina, grzanego piwa, pierników, pieczonych jabłek i ciasteczek. Pobudza krążenie krwi i ułatwia trawienie.

  • czerwona ostra papryka – zawarta w niej kapsaicyna wpływa na metabolizm spoczynkowy poprzez podniesienie termo genezy. Oznazcza to spalanie większej ilości energii (kalorii) i wydzielanie w postaci ciepła. Zabieg ten przyspiesza przemianę materii. Pasuje do sosów i zup, które stosowane są jako lek na … kaca. Mimo, że w Polsce nie cieszy się popularnością, papryka chili to, zaraz po soli, druga najczęściej stosowana przyprawa na świecie.

  • cynamon– usprawnia działanie insuliny, zapobiegając przy tym magazynowaniu cukrów jako tłuszczu. Jednocześnie wpływa na obniżenie apetytu, oraz na ogólna odporność organizmu.

Napary:

  • czerwona herbata– zawiera dawkę kofeiny, która błyskawicznie się wchłania i długotrwale pobudza układ krwionośny. Najlepiej spożywać ją pół godziny po posiłku. Ale uwaga – mimo, ze jest bogata w polifenole, które mają odchudzające właściwości, ma specyficzny, ziemisty posmak.

  • zielona herbata– wystarczy już jedną łyżeczkę liści zaparzyć wodą w temperaturze 80-90 °C, przez 2-3 minuty. Taki napój spowoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej. Warto ją pić zwłaszcza przed lub po ćwiczeniach.
  • mięta pieprzowa – picie wywaru z mięty wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie pokarmów i ich lepsze wykorzystanie.

Przekąski:

  • orzechy – mimo, że są bardzo bogate w kalorie to jednak są korzystne dla ciała. Zawierają substancję odpowiedzialne za stan sytości. Po spożyciu orzechów wydzielamy substancję CCK, które dają sygnał nasycenia. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i poprawiają wygląd cery. Jeśli lubisz coś pochrupać to rób to zdrowo.

migdały – posiadają błonnik, witaminy i są źródłem bardzo dobrze przyswajanego wapnia. A także nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Migdały będą również wspaniałym uzupełnieniem sałatek i ciast.

Słodycze:

  • kakao – zawiera teobrominę oraz kofeinę, które pobudzają organizm i pozwalają zregenerować się po wysiłku. Najlepiej spożywać gorzką czekoladę lub gorzkie kakao ponieważ czekolady mleczne i nadziewane, a także napoje dla dzieci zawierają zbyt dużo cukru.

Rośliny strączkowe:

  • soczewica – jest szczególnie popularna w krajach Bliskiego Wschodu, we Francji i w Hiszpanii. Nic dziwnego ponieważ jest bogata w białko i daje poczucie sytości. Dzięki temu szybko się najesz i dłużej nie będziesz odczuwać głodu .

Owoce:

  • cytryny – witamina C nie tylko wzmacnia Twoją odporność, ale sprawia również, że Twoje ciało szybciej spala tłuszcz. Dodatkowo zawarta w miąższu cytryny rutyna wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oraz wzmacnia włosy i paznokcie.

  • mandarynki – oprócz witaminy C zawierają pektyny, które powodują pęcznienie w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, pomagają usunąć nadmiar wody i toksycznych metali z organizmu.
  • grejpfruty – są bardzo soczyste i zdrowe. Powodują przyspieszenie procesów trawiennych, a także zapobiegają utlenianiu się złej frakcji cholesterolu. Dzięki temu oprócz odchudzających mają także antymiażdżycowe właściwości.
  • truskawki – są źródłem błonnika, witamin oraz minerałów. Regulują pracę układu moczowego, pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody.

Chude mięso:

  • ryby – są bogatym źródłem kwasów omega 3, które mają działanie antynowotworowe i wpływają dobroczynnie na układ krążenia. Minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także poprawiają koncentrację. Pamiętaj tylko, że najzdrowsze są tłuste ryby morskie ugotowane na parze lub wędzone.

  • wołowina – oprócz białka zawiera 2,5 razy więcej żelaza niż mięso wieprzowe i 5 razy więcej żelaza niż mięso drobiowe. Dzięki temu powoduje lepszy transport tlenu co wpływa na polepszenie koncentracji i wzrost poziomu energii. Wołowina jest też największym źródłem cynku oraz witaminy B2 spośród wszystkich rodzajów mięs. Idealna do bitek, gulaszy i steków.

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?

  • płatki owsiane – spożycie porcji owsianki na śniadanie to rewelacyjny sposób na początek dnia. Są one bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam źródła energii. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który hamuje apetyt, oraz poprawia pracę układu pokarmowego. Występują w nich również witaminy z grupy B, które regulują przemiany metaboliczne.

  • maślanka, jogurty – są bogatym źródłem wapnia w diecie. Wapń oprócz zbawiennego wpływu na kości, również wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Ułatwia on odchudzanie poprzez wpływ na metabolizm składników odżywczych, oraz regulacji apetytu.
  • gorzka pomarańcza – zawiera substancję synefrynę i oktapominę. Są one składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie. Mieszanka działa pozytywnie na organizm poprzez ograniczenie łaknienia oraz wpływ na termogenezę.

Lista pokarmów o właściwościach termogenicznych jest długa i zróżnicowana. Z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Zanim więc znowu staniemy przed lustrem z niezadowolonym grymasem twarzy, zróbmy listę zakupów, w której będą znajdować się „pożeracze” tłuszczu.

Dla portalu www.urodaizdrowie.pl artykuł przygotował mmo.pl

Zobacz również:

  1. Woda z cytryną – korzyści i działanie na organizm

  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

  4. Jajka w dietach odchudzających

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

9 komentarzy do Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu

  1. avatar Maxima pisze:

    Ja stosuję naturalne spalacze w suplemencie diety piperyna 98%. Ma w składzie wymienione w artykule pieprz cayenne, kapsaicynę i forskolin, czyli wyciąg z pokrzywy indyjskiej. Po zażyciu robi się ciepło. Łykam 2 tabletki 2 razy dziennie rano po śniadaniu i popołudniu przed treinigiem. Efekty najlepiej widać w okolicach talii, gdzie najtrudniej było mi schudnąć. Nie zauważyłam żeby pogorszyła mi się cera.

  2. avatar Asia pisze:

    ja tam nie bardzo wierzę w te spalacze ;)

  3. avatar groszek pisze:

    Ja zamiast płatków owsianych zaczęłam roić sobie owsianki czy placki na bazie otrębów owsianych. Genialnie to działa. Dosłownie 2-3 łyżki dziennie i poprawa metabolizmu jest bardzo widoczna. Zdecydowanie szybciej gubię kilogramy, bo nic mi „nie zalega”. A przyzwyczajenie do otrębów wzięłam z diety białkowej. Diety nie kontynuuję ale otręby owszem. Pychota i zdrowe

  4. avatar Ona pisze:

    dzień zaczynam zwykle od szklanki soku grejfrutowego

  5. avatar ranking spalaczy tłuszczu pisze:

    wiele rzeczy z normalnej diety ma właściwości termogeniczne, to także spalacze tłuszczu

  6. avatar www pisze:

    płatki i otręby i do tego orzechy – przepis na zdrowie i zgrabną sylwetkę

  7. avatar www pisze:

    wołowina jako spalacz tłuszczu?

  8. avatar najlepsze spalacze tłuszczu pisze:

    ciekawy artykuł godny polecenia, a przede wszystkim wiedza

  9. avatar onet pisze:

    Ja bym uważała z tymi przyprawami bo od razu cera się pogarsza.

Dodaj komentarz