Najgroźniejsze jedzenie świata

19 marca 2010, dodał: Redakcja

hamburgerIle zjadasz w jednej porcji dań z fast foodów? W samym Big macu jest ponad 570 kcal, 10 dag frytek to 560 kcal, burger z bekonem to 470 kcal, wymieniać dalej?  Nie od dzisiaj dietetycy ostrzegają przed zgubnymi, choć smacznymi przekąskami z barów, które są odpowiedzialne za otyłość,cholesterol i co za tym idzie miażdżycę, udary, zawał i inne cywilizacyjne choroby.Moja babcia żyła ponad  80 lat – uwierz , na pewno nie znała barów szybkiej obsługi i burgerów z majonezem.

Najgroźniejszy to oxycholesterol – utleniona pochodna tłuszczu. Utlenianie następuje podczas podgrzewania tłuszczu zwierzęcego do temp. ponad 300 stopni C. Taką temperaturę ma zwykle olej, w którym smaży się mięso, a ponieważ w barach smaży się na tym samym tłuszczu kilka lub kilkanaście razy! co jest niedopuszczalne z zasadami zdrowego żywienia – to oxycholesterol chłoniemy jak gąbka. W takim tłuszczu znajdują się również bardzo niezdrowe nadtlenki lipidów, mięso lub ziemniaki zanurzone w gorącym tłuszczu aż w połowie wchłania szkodliwe substancje. Takie smaczne frytki, są jednak bardzo zwodnicze – szkodliwe substancje krążą po naszym organizmie uszkadzając tętnice. Niektórzy producenci żywności dodają celowo do swoich produktów oxycholetserol w formie kwasów tłuszczowych trans lub częściowo uwodornionych olejów, bo poprawiają one smak  i konsystencję.Oxycholesterol podwyższa poziom zwykłego cholesterolu i nasila rozwój miażdżycy o wiele bardziej niż „zwykły” cholesterol, gdyż ma większą skłonność do odkładania się w naczyniach krwionośnych. Związek ten oraz nadtlenki lipidów przejmowane są bezpośrednio przez makrofagi (komórki odpornościowe), które przekształcają się w tzw. komórki piankowe i osiadają na ściankach tętnic. Na nich z kolei osadzają sie płytki krwi i w efekcie tych procesów światło naczynia ulega zwężeniu.

W miarę rozwoju choroby coraz bardziej rośnie grubość złogów, ulegają one wapnieniu i stwardnieniu. Skutkiem tego zmniejszona jest elastyczność tętnic, gorsza zdolność do transportowania krwi i tlenu do mózgu, postępuje szybko choroba wieńcowa, odkładanie kamieni w woreczku, złe funkcjonowanie mózgu, niedokrwienie kończyn. Najlepszym wymiataczem złego cholesterolu jest min. rozpuszczalny błonnik zwany pektyną (pektyna występuje naturalnie min. w jabłkach). Powinniśmy zjadać około 40 gram błonnika dziennie. Błonnik zawarty jest również w fasolce szparagowej, szpinaku, kapuście, groszku, ryżu, suszonych owocach i pieczywie.

nadesłane: Kasjopeja

zobacz również:

  1. Najgroźniejszy tłuszcz świata
  2. Dieta na zdrowe jelita zrób test
  3. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  4. Jajka w dietach odchudzających



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Najgroźniejsze jedzenie świata

  1. avatar Allegro napisał(a):

    najgorzej jak widzę obżerające się tłuste dzieci i ich debilnych rodziców, którzy ie widzą, że zabijają swoje dzieci!

    • avatar Nimva napisał(a):

      To fakt, dzieci nie wiedza co znaczy, ze cos jest zdrowe albo nie. To rodzice powinni dopilnowac, zeby dziecko zdrowo sie odzywialo, a nie z lenistwa dawac mu fast foody bo nie trzeba meczyc sie z gotowaniem warzywek no i tak ladnie przeciez je..

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zł
Sprawdź na bielizna9.com!
Cena:
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Naturalna witamina C
Cena:
139 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Powiększanie oraz wypełnianie ust
A jak szybko widać efekt końcowy? Od razu? Czy jest jakaś opuchlizna czy coś?
Fundacja WOŚP - wielka pomoc dla ch…
Myślę, że w tym roku nie będzie tego wakacyjnego festiwalu, ale za rok...
prezent na imieniny
Ja myślę, że fajnym pomysłem na prezent jest ... taki ze słodyczami!
Powiększanie oraz wypełnianie ust
Dzięki, sprawdzę :) A powiedz jak długo Ci się efekt utrzymał po zabiegu?...