Dieta na zdrowe jelita – zrób test!

3 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Nieregularny, nerwowy, „szybki” tryb życia rujnuje nasze narządy wewnętrzne. Zabiegani, zestresowani, jemy byle co i byle jak. Prawdziwe zdrowie stało się towarem deficytowym. Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest sprawnie działający układ trawienny. Najważniejszą w nim rolę pełni końcowy odcinek czyli jelito grube.

jelita

Jelito grube – kilka faktów

1. Ośrodek wchłaniania

W jelicie grubym wchłaniają się glukoza, witaminy, woda i elektrolity oraz aminokwasy wytwarzane przez bakterie jelitowe.

2. Ośrodek odporności

Flora jelitowa pełni rolę regulatora systemu nerwowego i wspomaga system immunologiczny (zwalcza bakterie gnilne i chorobotwórcze).

3. Ośrodek ciepła

Jelito jest olbrzymim zbiornikiem naczyń krwionośnych, a więc i krwi. Strumienie krwi i limfy roznoszą takie „naładowane” elektrolity po całym organizmie. W ten sposób energia dociera do każdej komórki ciała tym samym ogrzewa całe ciało.

4. Ośrodek regulacji i wsparcia

Jelito grube wpływa na pracę aż 14 organów, w tym serca, płuc, żołądka i wątroby. Każdy organ jest stymulowany przez inny odcinek jelita. Energia w postaci bioplazmy wspiera pracę organów związanych z danym odcinkiem.

płatki owsiane na mleku

Jak rozpoznać czy coś jest nie tak?

Przeprowadź prosty test.Wypij 3 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z buraków ( nie z kartonu!). Jeśli po upływie 4 godzin sok z buraka farbuje mocz na czerwono, oznacza to, że Twoje jelito nie stanowi wystarczająco szczelnej bariery oddzielającej środowisko jelit od krwi. I tak jak przedostaje się barwnik z buraka tak samo przedostają się do krwi toksyny zalegające w jelitach. Toksyczne substancje przenikają razem z wodą do krwi. Przedostają się przez 1-2 milimetrowe ścianki jelita grubego do jamy brzusznej zatruwając sąsiednie organy: wątrobę, nerki, narządy płciowe itd …

herbata ziołowa

Najczęstsze objawy zanieczyszczonego jelita grubego:

– pogorszone przyswajanie wapnia (jedna z przyczyn nagminnego psucia się zębów),
– niedobory witamin i soli mineralnych,
– brak energii życiowej, przygnębienie, apatia, bezsenność, depresja
– zaparcia,
– skąpy bobkowy lub strzępiasty stolec,
– szybkie męczenie się, wzmożona potliwość,
– biały nalot na języku,
– nawracające bóle głowy,
– wypryski, trądzik, opryszczka,
– alergie,
– astma,
– nieprzyjemny zapach potu, skóry,
– wzdęcia brzucha,
– częste przeziębienia, katary.

owoce egzotyczne

Poznaj przyczyny

Najczęstszą przyczyną zanieczyszczenia jelita grubego jest niewłaściwa dieta czyli spożywanie zbyt dużych ilości:

– gotowych posiłków w restauracji, barze czy fast – foodzie,
– żywności w puszkach lub słoikach,
– nadmiar mięsa, wędlin (powodują procesy gnicia i powstawanie metanu w jelitach),
– żółtego sera dodawanego do wszystkiego w każdej ilości,
– potraw mącznych (pieczywa pszennego, naleśników, pierogów, klusek, itp.),
– słodyczy, drożdżówek, lodów,
– napojów gazowanych,
– alkoholu,
– spożywanie posiłków o złych porach, w pośpiechu czy złym stanie emocjonalnym,
– brak wystarczającej ilości ruchu.

Co możesz zrobić? – kilka wskazówek

1. Zaprzyjaźnij się z błonnikiem – również tym w tabletkach – przyspieszy on pracę   jelit i oczyści je.
2. Pokochaj wodę – to ona powoduje, że błonnik pęcznieje i zaczyna działać skutecznie. Bez niej ani rusz.
3. Wejdź w komitywę z probiotykami – i niechaj one staną się ulubionymi lokatorami a nie grzyby.
4. Zapomnij o białym cukrze –  pod każdą postacią, bo tylko wtedy oczyszczanie będzie miało sens.
5. Poznaj herbatki ziołowe np. z lukrecji, paprotki pospolitej, szakłaku pospolitego – pobudzają one pracę jelit i zapobiegają zaparciom.
6. Umieść na liście zakupów produkty, które usprawnią pracę jelit, zapobiegną zaparciom: jabłka, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, figi, granaty, papaja, truskawki, cytrusy, szpinak, rabarbar, jeżyny, rodzynki, brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, kiełki, słodka papryka, otręby pszenne, siemię lniane, oleje roślinne.
7. Uzbrój się w cierpliwość – nie spodziewaj się cudów po kilku dniach. Organizm był zanieczyszczany latami, więc proces oczyszczanie może trwać kilka miesięcy.

Dla portalu www.urodaizdrowie.pl opracowała  Aleksandra Banaszkiewicz-Filipiak
Centrum Dietetyczne Ventis
www.ventis-centrum.pl

Przeczytaj również:

  1. Najlepsze spalacze tłuszczu

  2. Czy Polacy odżywiają się zdrowo?

  3. Zakwaszony organizm

  4. Czy mięso zabija?

  5. Popijać czy nie popijać?

  6. Podgrzewanie pokarmów – niezdrowy akrylamid

  7. Ty też możesz nie mieć raka!