Zakwaszony organizm – lista produktów zakwaszających organizm – odkwaszanie

10 maja 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

 

 

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

zzzz

Najdrobniejsze odchylenia w pH krwi mogą prowadzić do różnego rodzaju symptomów choroby. W większości przypadków ludzie w Polsce są zakwaszeni, dlatego jest potrzeba informacji i profilaktyki o metodach odkwaszania organizmu.

Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie rozpuszczone są składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów. W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy. Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Gdy zakwaszenie organizmu rośnie (pH maleje), to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie wapnia z kości i zębów przyczyniając się do złego funkcjonowania. Przy coraz większym zakwaszeniu nie jest w stanie samoczynnie doprowadzić do równowagi. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. To doprowadza do chorób z bardzo poważnymi, nowotworowymi włącznie.

TOP 10 zasadowych produktów:

top10

Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. Najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu to: przewlekłe zmęczenie, brak energii, słaba zdolność koncentracji, lęk, niepokój, ciągłe poddenerwowanie, złe sypianie, obniżenie popędu płciowego i szybkie męczenie się. Inne symptomy to: grzybice, problemy ze skórą, objawy „skórki pomarańczowej”, zaburzenia krążenia, zimne ręce i stopy, bóle głowy, migreny, objawy przeciążenia stawów i mięśni, nadkwasota i zgaga, dolegliwości jelitowe (problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego), ciągłe powracające przeziębienia oraz wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra. Kolejne objawy są już zmianami chorobowymi. Pojawia się reumatyzm, dna moczanowa, przewlekłe bóle i dolegliwości ze strony kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, nadwaga, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych. Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo.

f1

Przyczyną zakwaszenia organizmu może być bardzo wiele czynników. Najczęściej są to: złe  odżywianie, przeładowanie  posiłków substancjami zakwaszającymi, mało aktywny tryb życia, stres, nieodreagowane emocje, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, a nawet nieprzestrzeganie zegara biologicznego czyli późne kładzenie się spać itp. W większości artykułów spożywczych, które spożywamy przeważają produkty kwasotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa i jego przetworów, ryb, jaj (zwłaszcza żółtko), cukru i słodkich deserów, kawy oraz czarnej herbaty, a w nieco mniejszym stopniu produktów zbożowych, mleka i jego przetworów.  Przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej jest jednym z pierwszych warunków przywrócenia zdrowia.

To nas zakwasza:

zakwaszają

Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Źródłem pierwiastków zasadotwórczychświeże warzywa i owoce oraz soki (z wyjątkiem np. grochu, soi). W owocach i niektórych warzywach występują sole różnych kwasów organicznych, które nadają produktom smak kwaśny, jednak z soli kwasów łatwoutleniających takich jak kwas jabłkowy (jabłka, pomidory, śliwki) czy cytrynowy (ananasy, cytryny, pomidory), po utlenieniu pozostają kationy działajace alkalizująco. Produkty w których występują kwasy winowy (winogrona) i szczawiowy (rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe) też nie powodują zakwaszenia organizmu. Natomiast produkty w których występuje kwas benzoesowy (borówki, żurawina) działają zakwaszajaco. Kwas ten nie jest spalany w organizmie, lecz sprzęgany z glicyną w wątrobie, a następnie z moczem wydalany w postaci kwasu hipurowego.  Większość warzyw i owoców wykazuje zdolność alkaliczną, ale o wiele mniejszą niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Należy jednak pamiętać, że substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje, więc kwasotwórcze produkty spożywcze, takie jak tłuste ryby, warzywa strączkowe, soja, orzechy także powinny być częścią dobrze zrównoważonej diety. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80% z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20% z kwasotwórczych. W kuracji odkwaszającej dobrze jest pić soki z owoców i warzyw, zwłaszcza z buraków, bowiem to warzywo ma wyjątkowe właściwości alkalizujące i bardzo wspomaga eliminowanie nagromadzonych złogów. Znakomite są też soki owocowe świeżo wyciskane. Najlepiej po prostu miksować świeże owoce, chodzi bowiem o to, by zjadać także miąższ. Bardzo ważne jest też picie, ok. 2-2,5 litra wody dziennie, zdarza się bowiem, że zakwaszenie wynika tylko z powodu niedostatecznego „płukania” organizmu.

f2

Dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej proponuje przestrzegać następujących zasad: jadać z umiarem, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną, nie najadać się do syta i spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym. Poddając się terapii odkwaszającej powinno się przestrzegać jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00. Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy.

W ramach odkwaszanie przeprowadza się także łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę. Masaż odkwaszający uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Programy oczyszczania i odkwaszania prowadzą niektóre sanatoria, SPA i ośrodki odnowy biologicznej. Niezwykle ważne są również ćwiczenia gimnastyczne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Także aktywny styl życia, ruch, regularne ćwiczenia i głębokie oddychanie zwiększając dostawę tlenu – alkalizują organizm.

f4


Przeczytaj również:

 

  1. Sałatki z buraków dużo przepisów

  2. Zdrowy sok z buraków

  3. Podgrzewanie pokarmów – niezdrowy akrylamid

  4. Ty też możesz nie mieć raka!

  5. Oczyszczanie organizmu – dyskusja